Sănătate

Doar două laboratoare din Buzău pot face teste Covid-19 pentru certificatul verde

Ministerul Sănătății a anunțat că, începând cu data de 9 decembrie, au fost autorizate 132 de laboratoare la nivel național pentru a putea emite rezultate la testarea Covid-19 cu validare rapidă, care va fi valabilă pentru certificatul verde. Din totalul celor 132 de laboratoare, în Buzău sunt doar două, conform listei publicate de Ministerul Sănătății.

,,În aplicarea hotărârii de guvern privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 9 decembrie 2021, precum și stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, Ministerul Sănă­tății și Departamentul pentru Situații de Urgență comunică următoarele proceduri de lucru: la nivel național, cele 132 de laboratoare autorizate vor putea emite, începând de mâine, 9 decembrie, rezultate la testarea COVID-19 cu validare rapidă”, transmite Ministerul Sănătății, prin intermediul unui comunicat de presă.

Cele două laboratoare autorizate în Buzău sunt cele din cadrul Direcției de Sănătate Publică și cel din Spitalul Județean de Urgență. Momentan, niciun laborator privat din județ nu este autorizat pentru a emite rezultate la testarea Covid-19 cu validare rapidă.

În cea de-a doua etapă, rețeaua centrelor care vor putea emite rezultate cu validare rapidă va fi extinsă la nivelul farmaciilor și medicilor de familie. Ultimii pot efectua teste COVID-19 cu validare în 24 de ore. Operaționalizarea întregii rețele de puncte de testare cu validare rapidă va fi realizată până la sfârșitul lunii.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a explicat cum vor sta lucrurile în ceea ce privește testarea pentru a participa la activități până acum interzise celor care nu erau vaccinați sau nu trecuseră prin boală în ultimele șase luni. Astfel, centrele comerciale sau operatorii economici își pot organiza și propriile centre de testare, care vor fi ­co­nectate la rețeaua principală. Teste se vor putea face și la farmacii, medici de familie sau centre deja avizate. Nu vor fi luate în considerare teste făcute la domiciliu. Concret, o persoană merge să fie testată, iar cel care procesează testul va introduce rezultatul în sistemul digital, urmând să fie generat tot un cod QR, ca și în cazul vaccinării.

„Acest test pe bază de antigen trebuie realizat, deci și centrele comerciale pot deschide centre de testare, dar aceste centre trebuie racordate la sistemul informatic național. Te testezi, îți obții pe telefon certificatul verde și intri în magazin. Testul deja făcut trebuie introdus în baza de date națională. Nu discutăm de faptul că cineva vine cu o hârtie pe care scrie numele și faptul că a făcut un test; discutăm de un certificat digital Covid, care are toate cele trei elemente – vaccinare, trecere prin boală sau test negativ. În momentul când codul acela QR este scanat, se certifică momentul testării și faptul că acel test va fi valid, în funcție de tipul de test, timp de 48 sau 72 de ore. Repet, nu e vorba de persoane care umblă cu documente care atestă testarea, ci același QR care poate să fie citit la terminalele care există în toate instituțiile sau la toți agenții economici despre care discutăm”, a declarat Alexandru Rafila.

Vezi AICI lista laboratoarelor din întreaga țară care pot face teste Covid-19 cu validare rapidă.

Un comentariu

  1. Bătălie mare pe un test pozitiv care-ți asigură 6 luni de certefecat verzuliu!

Articole similare