Administrație

DNA începe ancheta în cazul ,,Transilvaniei”

La începutul săptămânii trecute, primarul Constantin Toma anunța existența unei plângeri penale în legătură cu derularea proiectului european pe mobilitate urbană care prevede reabilitarea străzii Transilvaniei și a bulevardelor Industriei și Unirii, fapt care s-a tradus prin sistarea unor plăți de către Autoritatea de Management a Programului Operațional Regional (AMPOR), din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administraţiei Publice. Cu toate acestea, primarul Toma spune că a reușit să convingă firma Strabag, cea care se ocupă de lucrări, să continue treaba din banii proprii pentru următoarele două luni.

Între timp, autoritățile de la Buzău au aflat și care este structura de parchet care se ocupă de ancheta în cauză, aceasta revenindu-le procurorilor din cadrul Direcției Naționale Anticorupție Ploiești. Mai mult decât atât, urmărirea penală se face deocamdată in rem, adică privitoare la fapta în sine, nu la o persoană anume, după cum se arată într-un comunicat al DNA Ploiești, transmis postului Campus TV.

„Există în lucru un dosar penal la Serviciul teritorial Ploiești, în care urmărirea penală se desfășoară doar cu privire la faptă („in rem”). Această etapă nu are caracterul formulării unor acuzații împotriva unei/unor persoane, ci are doar semnificația instituirii cadrului procesual în care se pot strânge probe pentru a se stabili caracterul penal sau nepenal al anumitei/anumitor fapte. Dosarul a fost înregistrat la DNA pe data de 10.02.2022, ca urmare a declinării competenței de soluționare de către altă unitate de parchet”, menționează Biroul de Presă al DNA Ploiești.

Cine a făcut plângerea penală

În ceea ce privește persoana din spatele acestei plângeri, primarul Constantin Toma nu a dorit să-i dezvăluie identitatea, ci doar a menționat o coincidență ciudată din luna februarie, aceeași cu luna în care dosarul apare înregistrat la DNA Ploiești. Invitat la o emisiune a aceluiași Campus TV, primarul Buzăului a discutat despre reabilitarea străzii Transilvaniei, moment în care a primit un mesaj injurios din partea unui consilier municipal, pe care nu l-a înțeles la acel moment: „Ce jigodie ești! Oricum, tot la pușcărie vei ajunge! Este o chestiune doar de timp!”.

Între timp, informațiile apărute în presă, inclusiv în publcații centrale, par să ducă spre judecătorul pensionar Constantin Florescu, ales la al doilea mandat pe listele Partidului Mișcarea Populară, dar exclus între timp, iar la primul mandat pe listele Partidului Social Democrat, și de acolo exclus. Constantin Toma a făcut legătura dintre intervenția sa la postul TV și mesajul acid primit în timpul emisiunii, spunând că este o coincidență prea mare pentru a nu îi da de bănuit.

Constantin Toma

„Cu siguranță dosarul este făcut împotriva mea, dar ei anchetează in rem, anchetează fapta. Eu sper că nu (va fi de durată, n.r.), pentru că este blocat Buzăul. Am mai spus-o și o mai repet, m-am pus la dispoziția Parchetului General înainte să am vreo informație de a fi cercetat. Treburile au fost corecte, nu s-a luat niciun fel de șpagă, licitația a fost corectă (…) Este foarte interesant că dacă este la DNA Ploiești (dosarul, n.r.) este evident că acea solicitare a fost la Parchetul de pe lângă Tribunalul Buzău și, vă repet, pe 15 februarie am fost la emisiune, după care am primit mesajul de amenințare… eu vorbind despre strada Transilvaniei în emisiunea cu pricina. E o coincidență mai mult sau mai puțin întâmplătoare, încă o informație că acea persoană este cea bănuită”, a spus Constantin Toma.

Între timp, la cererea procurorilor de la DNA Ploiești, mai multe documente legate de proiectul de reabilitare al unor străzi importante din Buzău au plecat deja către structura care anchetează cazul. Cât privește lucrările în desfășurare, autoritățile speră ca ele să fie finanțate din alte surse, precum bugetul local, pentru a nu se bloca la stadiul actual, de șantier.

Articole similare