Actualitate

Directorul medical al Spitalului Județean, Ștefania Manolescu: „Chirurgia este viața mea”

Medicul Ștefania Manolescu, directorul medical al Spitalului Județean de Urgență, premiat recent la Gala „Buzăul Genial – Femei la puterea 10”, organizată de Primăria Buzău și Antena 3, a pus la cale un curs de „Malpraxis Medical”, la care au luat parte  peste 100 de angajați ai spitalului buzoian, în frunte cu managerul instituției, ec. Claudiu Damian, directorul de îngrijiri, as. med. Luminița Turcu, președintele Colegiului Medicilor, dr. Dragoș Porumb, consilieri juridici, angajați ai Serviciului de Management al Calității Serviciilor de Sănătate (SMCSS) și  alte cadre medicale din cadrul Spitalului Județean de Urgență.

Ștefania Manolescu este medicul care a pus bazele Secției de Neurochirurgie la Buzău. Practic, Secția de Neurochirurgie de  la Buzău s-a născut și crește sub atenta îndrumare a acestui medic, devenit între timp director medical a SJU Buzău. În cadrul Galei, medicul Ștefania Manolescu a povestit că „s-a născut un  compartiment în cadrul Secției de neurochirurgie generală”, dar că este mare nevoie de medici pentru  ca acesta să funcționeze: „Avem nevoie de medici, de oameni care să lucreze în această secție, pentru că degeaba le înființezi, dacă nu ai cu ce să le populezi”. Cu această ocazie, directorul medical a făcut cumva și un apel către cei interesați să vină să profeseze  aici, la Buzău, fără nicio problemă. În mod surprinzător pentru multă lume din domeniul medical, apelul făcut de directorul medical al Spitalului evidenția faptul că nu există nicio diferență între ceea ce se întâmplă într-un spital din Capitală și ceea ce se întâmplă în Buzău. „Problema este că ori nu sunt informați, ori undeva nu înțeleg că nu este o diferență între București și Buzău. Nu este nicio diferență!”, a mai spus directorul medical. Acesta este, de fapt, și unul dintre motivele pentru care medicul Ștefania Manolescu a decis, în urmă cu câțiva ani, să lase Bucureștiul pentru Buzău. Întrebată fiind de jurnaliștii Antena 3 despre această schimbare survenită în viața sa profesională, răspunsul a venit spontan: „A fost o decizie ușoară”. De ce a fost o decizie ușoară? Explicația vine tot din partea medicului, care a povestit: „Am fost plăcut impresionată de tot ceea ce poate oferi Buzăul ca și județ, de tot ceea ce oferă Spitalul Județean. Când am văzut că nu ne lipsește nimic, că aveam tot ce aveam în Spitalul Universitar de unde eu am venit – Spitalul Universitar Floreasca -, chiar mai mult. Și atunci te simți împlinit. Toate acestea îți dau și o putere de a muncii, să treci peste tot ceea ce ție ți se pare imposibil și să mergi unde vrei tu să ajungi”.

Un alt aspect apreciat de medicul Ștefania Manolescu este faptul că aici, la Buzău, s-au putut crea echipe din care fac parte mulți  medici tineri. „Le mulțumesc din suflet colegilor mei, pentru că fără ei, fără ajutorul lor și înțelegerea lor, Spitalul Județean nu ar fi fost acum ceea ce este. Am reușit să ne înțelegem toți, să facem echipe. Este foarte important că au venit și medici tineri. Și ne înțelegem, discutăm, colaborăm. Mai există mici divergența și trecem peste ele, pentru că totul trebuie să fie pentru binele pacientului”, a mai spus medicul Ștefania Manolescu.

În cadrul aceleiași gale, medicul și-a deschis inima și a povestit de unde a pornit dorința sa de a se îndrepta profesional către Medicină. „De când m-am născut cred că mi-am dorit Chirurgie. Tatăl meu a murit când aveam 14 ani, de cancer. Tatăl meu era sufletul meu, ochii mei din cap. Eu atunci am promis că nu mă voi abate de la drumul pe care mi l-am ales. Și, deși a murit cam cu o săptămână înainte să dau examenul de Capacitate, am reușit să mă concentrez și apoi să ajung unde îmi doream. Chirurgia este viața mea”, a mărturisit aceasta.

De când a sosit la Buzău a avut parte și de cea mai complicată operație din viața sa, despre care, de asemenea, a povestit în cadrul Galei. „Am avut un pacient de 40 de ani despre care am crezut că nu va ieși din sală. Un pacient care a sângerat masiv. A fost o operație de opt ore, într-o gardă. Am reușit să găsim sursa sângerării. Dar, de obicei, după ce pierzi o cantitate mare de sânge, totul se decompensează. Am fost uimită că acel pacient, fiind și tânăr, a avut resursele necesare să depășească acest hop cu ajutorul colegilor din Terapie Intensivă care l-au susținut în permanență; acest pacient a plecat acasă pe picioarele lui. Aceasta a fost cea mai mare bucurie care se putea întâmpla”, a relatat Ștefania Manolescu cazul unui pacient care a suferit o operație dificilă dusă la bun sfârșit cu o mare reușită pentru starea acestuia de bine, care a beneficiat de ajutor de Sus, pentru că, a mai mărturisit directorul medical, starea de inspirație în sala de operație este absolut de neprețuit pe lângă toate cunoștințele medicale deținute: „Fără acel ceva care să mă îndrume cum să fac, deși eu știu carte efectiv, nu aș putea să fac. E nevoie de Cineva care te atinge în acel moment”.

Cum se face prevenția malpraxisului

În ceea ce privește evenimentul în care s-a discutat despre malpraxis, un subiect sensibil și important în domeniul sănătății,  acesta a avut loc  la finalul lunii martie,  la Sala Mare a Consiliului Județean Buzău. Cursul a fost susținut de un avocat specializat în malpraxis medical, iar discuția s-a purtat atât pe malpraxisul medical, cât și pe importanța consimțământului informat al pacientului. Obiectivul acestui curs este de a identifica mecanisme de acțiune, de rezolvare a situațiilor de natură etică și juridică în care sunt implicați cei care activează în domeniul medical, pentru îngrijirea pacienților.

Director medical Ștefania Manolescu a transmis cu această ocazie: „Am organizat acest curs de malpraxis medical deoarece am  considerat ca fiind extrem de util  și m-a bucurat foarte mult interesul pe care colegii mei l-au manisfestat, participând într-un număr atât de mare la acest curs. Consider că un astfel de curs este binevenit și este foarte important ca medicii să fie informați si consiliați în acest sens. Încrederea medic-pacient este esențială în actul medical și nu se poate finaliza cu succes dacă nu există această încredere, atunci când un pacient vine de la început cu suspiciune asupra medicului”.

La rândul său, managerul SJU Buzău, ec. Claudiu Damian, a spus că în opinia sa, „un astfel de curs de malpraxis medical este  extrem de benefic tuturor cadrelor medicale” , și a mai adăugat  că  se bucură   de faptul că „angajații SJU Buzău au răspuns în număr mare acestei invitații”. Managerul a explicat faptul că „educarea medicilor şi a societăţii civile în privinţa legislaţiei şi a problematicii malpraxisului  constituie o nevoie imperioasă. Legislaţia privind malpraxisul trebuie să fie în acord cu evoluţia societăţii, să fie funcţională şi să asigure un echilibru între calitatea actului medical şi siguranţa pacientului, pe de o parte şi, pe de altă parte, să fie adaptată contextului specific sistemului medical românesc”.

Din punctul de vedere al directorului de îngrijiri, as. med. Luminița Turcu, acest curs de malpraxis este un subiect de interes care, personal, o ajută  în activitatea profesională. „Este foarte importantă evitarea unor astfel de situații, care pot degenera în malpraxis medical și gestionarea situatiilor care pot să apară în practica medicală. Acest curs s-a desfășurat interactiv, au avut loc discuții pe situații concrete întâlnite în cadrul spitalului, s-au adresat întrebări punctuale, s-au discutat situații din activitatea spitalului”, a spus Luminița Turcu.

În România, malpraxisul medical este reglementat de Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății. Această lege definește cazul de malpraxis medical ca fiind eroarea profesională săvârșită în exercitarea actului medical sau medico-farmaceutic generatoare de prejudicii asupra pacientului, implicând răspunderea civilă a personalului medical și a furnizorului de produse și servicii medicale, sanitare și farmaceutice. Cea mai bună metodă de a nu ajunge într-o situație de malpraxis medical este prevenția. Prevenirea situațiilor de malpraxis poate să se facă, de multe ori, prin: informare, atenție, selectarea informațiilor, respectarea atribuțiilor din fișa postului și a competențelor pe care le are asistenta medicală, sesizarea acelor situații, către șeful ierarhic/angajator, a acelor situații neconforme. Malpraxisul medical poate genera probleme complexe și delicate, cu efecte temporare și permanente atât asupra pacienților, cât și asupra cadrelor medicale implicate. Conștientizarea problemelor și îndrumarea cadrelor medicale către o formare continuă, prin participarea la cursuri medicale sau cursuri pentru asistenți medicali, oferă posibilitatea exersării continue a competențelor practice.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker