joi, 28 mai 2020

Directorul Direcției Agricole: „Buzăul a fost și anul trecut și va fi și anul acesta principalul producător de usturoi românesc”

Cererea pentru ustu­roiul românesc este din ce în ce mai mare, acesta fiind unul dintre motivele pentru care și suprafețele înființate cu această cultură au crescut. Un alt motiv este și programul atractiv  prin care se subven­ționează această cultură.

„Colegii din țară m-au rugat să-i ajutăm să achiziționeze usturoi de aici, de la noi, pentru material de plantat. A început să se cultive usturoi  în țară și prin zona Mureșului și  Sibiului. Programul  încurajează cultivarea usturoiului. Anul acesta se plătește 3.000 de euro pentru 5 tone la hectar, iar comercializarea lui trebuie să se facă până la 1 noiembrie”, a declarat directorul Direcției Agricole Buzău, Cosmin Florea.

Și în județul Buzău cultura a fost extinsă față de anul trecut, la aproape dublul suprafeței. Practic, Buzăul rămâne și în acest an numărul unu în ceea ce privește cultura usturoiului. „Buzăul a fost și anul trecut și sunt convins că va fi și anul acesta principalul producător de usturoi românesc. Nu vorbim despre usturoi spaniol. Se cultivă la Buzău soiuri ­au­tentice, cu mici excepții. 90% se cultivă soiuri de aici, de la noi, din Buzău”, a declarat directorul Direc­ției Agricole Buzău.

La Direcția Agricolă Buzău au fost depuse peste  50 de dosare pe programul de subvenționare a culturii usturoiului. „Bu­zăul va sta pe prima poziție în ceea ce privește cultivarea ustu­roiului la nivel de țară. Anul trecut au fost în jur de 70 hectare. Avem semnale că vom primi dosare până la aproape 200 de hectare dosare pentru cultivarea usturoiului”, a mai declarat directorul Direcției pentru Agricultură Buzău, dr. ing. Cosmin Florea.

Potrivit conducerii Di­recției pentru Agricultură Buzău, cultura usturoiului, pentru care zona Râmnicului este foarte cunoscută, s-a extins și în alte comune. Este vorba despre zonele Merei și Gălbinași.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

loading...
error: Content is protected !!