Actualitate

Direcția Silvică atrage atenția asupra riscului extinderii incendiilor provocate de arderea miriștilor

În aceste zile, câmpiile și dealurile din Buzău ard necontrolat, în urma incendiilor de vegetație uscată. În fiecare județ din țară sunt înregistrate zilnic zeci de incendii. Marți, pompieri buzoieni au fost solicitați să intervină în cazul a nu mai puțin de 19 incendii de vegetație de pe raza județului, iar în aceeași seară au fost două incendii de amploare pe raza comunelor Pietroasele și Merei.

Autoritățile buzoiene au dispus până acum diferite măsuri pentru a opri incendiile de vegetație, însă, fără niciun rezultat. Nici măcar posibilitatea de a rămâne mai ușor fără subvenție de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) nu i-a făcut pe buzoieni să renunțe la arderea miriștilor. De aceea, Direcția Silvică Buzău atrage atenția că această prin această curățare a fânețelor și pășunilor, prin a dat foc miriștilor, resturilor vegetale și ierburilor uscate, există pericolul ca focul să se propage și în fondul forestier. „Având în vedere evenimentele deosebite înregistrate în urma incendierilor fanetelor  și extinderea focului la pădurile din vecinătatea acestora, precum și temperaturile foarte ridicate ale aerului care vor caracteriza perioada următoare de timp, există pericolul izbucnirii de incendii în fondul forestier. Ca urmare a faptului că cetăţenii au trecut la curatarea fâneţelor şi păşunilor, și faptul că o parte din cetățeni  au în obicei de a da foc miriștilor, resturilor vegetale şi ierburilor uscate, există pericolul propagării focului şi în fondul forestier”, transmite Direcția Silvică Buzău, care face un apel la populație să nu aprindă focul în păduri sau în apropierea acestora: „Pentru prevenirea producerii unor astfel de evenimente se face apel la întreaga populaţie de a nu aprinde focul în păduri sau în apropierea acestora”.

De asemenea, Romsilva mai menționează că este important ca cetățenii să anunțe orice început de incendiu, astfel încât să nu fie pusă în pericol vegetația forestieră: „Se solicită sprijin din partea tuturor cetăţenilor pentru prevenirea, depistarea şi anunţarea oricărui incendiu sau început de incendiu care poate pune în pericol vegetaţia forestieră”.

În cazul în care un incendiu a izbucnit în pădure sau în apropierea acesteia este bine ca cetățenii să participe alături de pompieri la stingerea focului, pentru a evita răspândirea lui. „În cazul izbucnirii de incendii în păduri sau în apropierea acestora se face apel la cetăţeni de a participa alături de pompieri şi personalul silvic la localizarea şi stingerea focului. Orice incendiu sau început de incendiu se va anunţa la numărul unic  de urgență 112, la pompieri, postul de poliţie, Primărie şi ocolul silvic din zonă”, este apelul făcut către populație.

Conform Legii nr. 171 / 2010, aprinderea focului în pădure constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 2.000 la 5.000  lei.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker