vineri, 15 ianuarie 2021

Direcția de Sănătate Publică: ,,Persoanele carantinate sunt testate doar dacă prezintă simptomatologia specifică infectării cu COVID 19”

Direcția de Sănătate Publică a transmis marți, 14 aprilie, un comunicat prin care îi informează pe buzoieni că testările pentru COVID – 19 se fac potrivit unui algoritm de testare stabilit prin metodologia Institutului Național de Sănătate Publică, iar potrivit acestei meto­do­logii sunt și categorii care nu se testează.

Precizarea Direcției de Sănătate Pu­bli­că a venit după o perioadă de săptă­mâni bune în care nu a comunicat nimic buzoienilor cu privire la situația infectărilor ori ca­rantinării persoanelor sus­pecte de

infectare cu COVID – 19, în contextul în care, spun re­prezentanții acestei instituții, în spațiul public ar fi apărut informații potrivit cărora la nivelul  județului Buzău nu se efectuează testări pentru depistarea COVID – 19 a persoanelor aflate în carantină.

„Având în vedere că în cursul zilei de 13 aprilie 2020 au apărut în spațiul media informații cu privire la faptul că la nivelul ju­dețului Buzău nu se efec­tuează testări pentru

depistarea Covid 19 per­soa­nelor aflate în carantină, informăm opinia publică asupra faptului că Direcția de Sănătate Publică Buzău respectă legislația în vigoare și anume metodologia Institutului Na­țional de Să­nătate Publică cu privire la algoritmul de testare care se re­găsește pe site-ul insti­tuției mai sus menționate și care se actualizează periodic”, spun reprezentanții DSP Buzău .

Direcția de Sănătate Buzău, în argumentarea adusă, pre­zintă o listă a categoriilor de persoane care fac obiectul testării, dar și una cu persoane care nu fac obiectul testării decât la apariția simptomatologiei specifice infectării cu COVID-19. Potrivit acestei liste nu sunt testate persoane care au statutul de contacți asimptomatici ai cazurilor confirmate, inclusiv personal medico-sanitar. Pentru această categorie se recomandă auto-izolare la domiciliu 14 zile de la ultimul contact și se testează numai în situația în care apare simptomatologia în decursul celor 14 zile de la ultimul contact.

De asemenea, pe lista DSP a celor pentru care nu se fac testări se află și persoane asimptomatice cu istoric de călătorie internațională. Și acestea sunt testate numai dacă în decursul celor 14 zile de la intrarea în țară apare simptomatologia specifică. Pentru persoa­nele aflate în această situație se decide carantinarea  sau autoizolarea la domiciliu timp de 14 zile de la intrarea în țară.

Ce persoane pot fi testate

Chiar și pentru persoanele care pot fi testate există o prioritizare, după cum informează reprezentanții DSP Buzău. Conform algoritmului transmis de DSP Buzău, prioritizarea testării se face în ordine ­descrescătoare a importanței. În primul rând sunt testate „persoane simptomatice cu istoric de călătorie internațională”, apoi urmează „contacți apropiați simptomatici ai cazurilor confirmate”. Urmea­ză testarea „personalului medico-sanitar simptomatic” și a ”cazurilor de pneumonie fără altă etiologie, din toate categoriile de vârstă și din toate spitalele”. Apoi se fac testări pentru „cazuri de SARI fără altă etiologie, din toate categoriile de vârstă și din toate spitalele, persoanele in­stitu­ționa­lizate simptomatice și pacienți înainte de procedura de transplant (asimptomatici) și donatorii de celule stem hematopoietice înainte de donare pacienți cu transplant de celule stem hematopoietice aflați în tratament imunosupresor, înaintea fiecărei internări din perioada de monitorizare post-transplant”.

În situația în care vor interveni modificări în algoritmul de testare, Direcția de Sănătate Publică a județului Buzău dă asigurări că  va lua toate măsurile pentru a le pune în aplicare.

„Vă asigurăm că în această perioadă dificilă, respectând legislația în vi­goare, facem toate eforturile pentru prevenirea și limitarea îmbolnăvirilor cu noul coronavirus”, mai transmit reprezentanții DSP Buzău.

loading...
error: Content is protected !!