Sănătate

Din rău în mai rău! Buzăul se apropie de 600 de decese

Situația epidemiologică de la nivelul județului Buzău se înrăutățește de la o zi la alta. În fiecare zi se înregistrează un nou record la numărul de cazuri noi raportate de Direcția de Sănătate Publică, iar previziunea este una sumbră. În spitale nu mai sunt paturi libere pentru pacienții infectați cu Sars-Cov-2, secțiile de la Terapie Intensivă sunt pline, iar pacienții care se internează dezvoltă forme severe ale bolii, având nevoie de cât mai mult oxigen.

Joi, în județul Buzău au fost confirmate 451 de cazuri noi de infectare cu Sars-Cov-2 și alte cinci cazuri de reinfectare, fiind cel mai mare număr care s-a înregistrat în Buzău de la debutul valului patru, ținând cont că la începutul acestei săptămâni recordul era de 365 de cazuri noi. Între cele două zile cu număr exploziv de mare au fost alte două în care s-au raportat sub 200 de cazuri.

Mai îngrijorător este faptul că din totalul celor 534 de teste care au fost efectuate, 456 au fost pozitive, ceea ce înseamnă că majoritatea buzoienilor care s-au testat aveau Covid-19. S-a ajuns astfel la un total de 18.371 de buzoieni confirmați cu Sars-Cov-2 de la debutul pandemiei. Dintre aceștia, 14.871 s-au vindecat, iar 572 au pierdut lupta cu virusul. Buzăul se apropie cu pași repezi de 600 de decese, având în vedere că, joi, Direcția de Sănătate Publică a raportat 21 de decese. Ce-i drept, nu toate din ultimele 24 de ore, fiind raportate și decese de la începutul lunii octombrie. Cei mai mulți pacienți care au decedat după ce s-au infectat cu noul coronavirus au fost pacienți care mai sufereau și de alte boli, dar, în raportarea de joi au exis­tat și pacienți care nu aveau comorbidități sau care nu sufereau de afec­țiuni cronice care le puneau în pericol viața, semn că infecția cu noul coronavirus a început să dezvolte forme din ce în ce mai grave.

Totuși, există un lucru bun! Buzoienii au început să se prezinte într-un număr din ce în ce mai mare la centrele de vaccinare pentru a se imuniza fie cu prima doză, fie cu cea   de-a treia, cei care sunt apți. Dar, conform datelor publicate de Instituția Prefectului, cei mai mulți dintre buzoieni s-au prezentat la centrele de vaccinare pentru prima oară. Fie speriați de virus, fie din cauza restricțiilor impuse de pandemie, aceștia au luat o decizie importantă pentru sănătatea lor.

De la o zi la alta, numărul persoanelor imunizate este în creștere. La ultima raportare, de joi dimineață, 907 persoane erau vaccinate cu prima doză, iar alte 94 cu cea de-a doua doză. S-a ajuns astfel la un total de 98.331 de persoane vaccinate cu o singură doză și 76.335 de persoane vaccinate cu ambele doze. Cea mai mare aglomerație este la centrul drive-thru din parcarea Kaufland, unde oamenii stau la cozi pentru a fi imunizați, cei mai mulți dintre ei alegând să se vaccineze cu Pfizer sau Johnson&Johnson care se administrează într-o singură doză.

Pentru a evita aglomerația din zona centrului comercial și timpul de așteptare al buzoienilor, autoritățile se gândesc să mai deschidă un nou flux de vaccinare la acest centru.

Articole similare