Sport

Din nou în top

Academia LPS, a 23-a din țară

Liceul cu Program Sportiv „Iolanda Balas Soter” continuă să concureze, nu fără succes, cu academiile cluburilor profesioniste din țară.  Federația Română de Fotbal a publicat clasamentul celor mai bune academii, o ierarhie dominată, din nou, de Farul Constanța. Pe locul 23 se clasează LPS Buzău, singura entitate orientată exclusiv pe formare și educație care pătrunde în Top 25. În această privință se observă un trend descrescător față de anul trecut, atunci când trei licee de profil erau printre fruntașe.

Prestigiul sau recunoașterea din partea federalilor nu sunt marile mize pentru cei de la LPS. Primele 24 de academii clasate primesc dreptul de a juca în Liga Elitelor, cea mai bună întrecere de juniori și tineret la nivel național. Astfel, într-o întrecere unde concurența este acerbă, crește și nivelul de joc al tinerilor din academie. Nu în ultimul rând, expunerea este foarte importantă, întrucât majoritatea scouterilor din Superligă urmăresc, sau ar trebui să urmărească, și Liga Elitelor.

În clasamentul de anul acesta, pe podium se află Farul, Csikszereda și Universitatea Cluj. Academia „Șepcilor Roșii” a avansat în top, luând locul celei de la FCSB. Gloria Buzău este pe locul 36 al ierarhiei, cu un punctaj suficient, 64,47. Echipele care nu ating cu academiile lor un coeficient de minimum 60 de puncte nu pot primi licența pentru Superligă. Nicio formație din primul eșalon nu se află într-o astfel de situație.

Procedura de evaluare acoperă șapte domenii fundamentale pentru performanța în fotbalul juvenil, fiecare cu mai multe categorii. Fiecare categorie este evaluată pe o scară de la 1 la 4 puncte. În același timp, fiecare categorie are o pondere diferită la evaluarea totală. Scorul final depinde de evaluarea tuturor categoriilor din cele șapte domenii, calculul final ținând cont atât de ponderea fiecărei categorii, cât și a domeniului general în scorul total.

Iată cele șapte domenii și ponderea lor la total (sută la sută), fiecare academie putând obține maximum 100 de puncte:

  • strategie și filozofie;
  • echipe și jucători – 12,7 la sută;
  • staff tehnic –  19,5 la sută;
  • staff suport – 7,1 la sută;
  • antrenamente și meciuri – 9,2 la sută;
  • infrastructură și facilități – 20,5 la sută;
  • rezultate – 20,5 la sută.

Pentru LPS Buzău, este al șaselea sezon consecutiv în care prinde topul academiilor. Publicarea anuală a celor mai performante școli de fornare ar urma să le confere acestora reputația necesară pentru noi surse de finanțare și pentru lărgirea bazinului de selecție în cadrul comunităților, fixând premisele performanței pe termen lung.

 

Articole similare