Cultură

Din istoria teatrului la Buzău (V) / De la Teatrul Popular „Ilie Pintilie” la profesioniștii de la „George Ciprian”

Anul acesta se vor împlini 170 de ani de la inaugurarea solemnă a Teatrului cel Mare din București (din 1857, Teatrul Național), care, prin proporțiile și amenajările interioare, era, la acea dată, printre cele mai mari din Europa. Spectacolul inaugural a avut loc în ziua de 31 decembrie 1852, conform calendarului atunci în uz. Și tot în anul 1852, la 30 ianuarie, s-a născut cel mai mare dramaturg român, Ion Luca Caragiale, iar la 9 iunie vom comemora 110 ani de la decesul său. De aceea am socotit că și demersul nostru se înscrie pe linia acti­vităților ce vor fi prilejuite de aceste evenimente.

În fosta Hală de Carne și Pește (Bazarul „Obor”, dat în folosință  în octombrie 1898) s-a amenajat, în anul 1948, într-o latură, o sală de teatru și cinematograf, inaugurată la 7 martie 1948, sub numele de Teatrul Popular „Ilie Pintilie”. Din inițiativa Consiliului Interșcolar Buzău și a Asociației școlare a elevilor, în anul 1948 a luat ființă „Casa Tineretului”, cu sediul în Casele Sibi­ceanu (în curtea Liceului „B.P. Hasdeu”, către Bulevardul Gării, lângă Restaurantul ­Mi­litar, imobil demolat în 2002), inaugurarea fiind consemnată la 18 ianuarie, în prezența unui reprezentant al Ministerului Educației Naționale, a unui grup de profesori și ­elevi.  Cu acest prilej s-a prezentat „un reușit program artistic”. Tot în anul 1948 s-a reorganizat Comisia teatrală, constituită în 1946. La acea dată, sala „Moldavia”, proprietatea lui Nae Stănescu, dispunea de 500 locuri la parter și 100 locuri la galerie, fiind amenajată și ca sală de cinematograf.

Duminică, 7 martie 1948, a avut loc inaugurarea Teatrului „Ilie Pintilie”, în prezența a numeroși locuitori. Informația, inserată în presa locală, menționa că „la chemarea organizației locale a P.M.R. (Partidul Muncitoresc Român, n.r.), bărbați și femei au răspuns cu însuflețire și prin muncă voluntară, în numai trei săptămâni, au contribuit ca teatrul să devină realitate.

Casa Raională de Cultură, în activitate din 1952, funcțio­na în 1956 cu cercurile de croitorie (70 cursante), artă plastică (12), agrozootehnic (din 1956 – 20 cursanți), lite­rar, colectivul Teatrului de păpuși (9 activiști voluntari – de la înființare a susținut 50 spectacole); formația corală de ­amatori, locul I pe regiune la Concursul formațiilor corale din anul 1956 și mențiune la etapa pe țară. S-a înființat și o orchestră de muzică de cameră cu 13 instrumentiști, care urma să susțină primul spectacol pe scena Teatrului ­Po­pular „Ilie Pintilie”. În curs de constituire se afla formația de teatru (viitorul Teatru Po­pular).

S-a organizat al 5-lea Concurs al formațiilor artistice de amatori, iar Teatrul de Stat Bacău a prezentat, la 14 iunie, în sala „N. Bălcescu” (așa se numea acum sala „Moldavia”), piesa „Partea leului”.

Nicolae Răican, directorul Casei Raionale de Cultură, a publicat în „Viața Buzăului” (cu apariție săptămânală) articolul „Toată grija pentru pregătirea celui de al II-lea festival bienal de teatru <I.L.Caragiale>” (primul în decembrie 1958) ce urma să antreneze peste 1.600 artiști amatori.

Din anul 1969 își începe activitatea Teatrul Popular Buzău, cu stagiune permanentă. A efectuat deplasări în Grecia și Belgia. De la 5 aprilie 1996, funcționează la Buzău Teatrul Dramatic „George Ciprian”, la premieră fiind prezentată piesa patronului spiritual, „Omul cu mârțoaga”. Directorul teatrului, actorul, dramaturgul și regizorul Paul Ioachim, originar din Buzău, a oferit publicului, până la 1 mai 2001, împreună cu colectivul pe care l-a condus, 21 de premiere. A beneficiat de colaborarea unor renumiți actori, între care Tamara Buciuceanu, Cornel Vulpe, Ion Lucian, Iurie Darie, Valentin Uritescu, Sebastian Papaiani, Ștefan Bănică jr., Florin Piersic jr., Ruxandra Sireteanu, Ion Pavlescu, Radu Panamarenco, Cristian Iacob, Oana Ioachim, Niculae Urs, Emil Hossu, Catrinel Dumitrescu ș.a., dar și a unor regizori și scenografi de valoare: Tudor Mărăscu, Mihai Manolescu, Gelu Colceag, Dinu Manolache,  Ștefania Cenean etc.

(Sfârșit)

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker