Administrație

Din arest la domiciliu, Micleru şi-a pus om în loc la Primărie!

Odată cu arestarea primarului Gheorghe Micleru, ales pe listele Partidului Mișcarea Populară, pentru fapte care au scandalizat întreaga comunitate, la nivelul administraţiei locale s-a instalat un vid legislativ, având în vedere că inclusiv funcţia de viceprimar era vacantă. Instituţia Primăriei funcţiona, practic, aproape de limita blocajului, pentru că toată activitatea era avizată, din punct de vedere legal, doar de cel ce ocupa funcţia de secretar. Cât despre situaţia juridică a fostului primar Micleru, acestuia i-a fost dispusă pedeapsa de arest la domiciliu, măsură adoptată de judecător pentru aproape o lună.

În acest context, consilierii locali au convenit să se întâlnească într-o şedinţă de plen, pentru ca, în condiţiile legii, să aleagă, dintre ei, un consilier care să îndeplinească funcţia de viceprimar, care, la rându-i să preia, cu caracter interimar, atribuţii de primar. Totodată, cei 12 consilieri locali prezenţi (conform Legii Administraţiei Publice, Consiliul Local Gura Teghii are 13 consilieri) au ales un coleg care să îndeplinească funcţia de viceprimar, tot cu caracter intermediar.

„Aseară, la ora 18.00, a fost convocată, în sfârșit, ședința extraordinară a Consiliului Local Comunal Gura Teghii. Ședința a durat aproximativ două ore și a fost filmată video integral și postată public, în mai multe secvențe, în ordine cronologică. Au fost prezenți 12 consilieri, din totalul de 13 aleși, un consilier fiind absent din motive medicale. Pe ordinea de zi au fost două puncte pentru care au fost întocmite proiectele de hotărâre:

  1. Alegerea unui consilier în funcția vacantă de viceprimar al comunei Gura Teghii, care să îndeplinească cu delegație temporară și funcția de primar.
  2. Alegerea unui consilier care să îndeplinească temporar funcția de viceprimar al comunei.

Au fost făcute trei propuneri din partea partidelor politice care fac parte din actualul Consiliu Local, ales în 2021. Respectiv, din partea PMP, domnul Bogzoiu (foto medalion), din partea PSD, domnul Cristea, și din partea PNL domnul Băcneanu. În urma votului secret, în primul tur consilierul Bogzoiu a obținut 6 voturi, consilierul Cristea 4 voturi, iar consilierul Băcneanu 2 voturi. Nefiind îndeplinită majoritatea de minim 7 voturi, s-a votat, tot prin vot secret, între primii doi clasați, respectiv consilierul Bogzoiu și consilierul Cristea. În urma votului, consilierul Bogzoiu Constantin – un apropiat al primarului Micleru – a obținut majoritatea de 7 voturi și a fost ales viceprimar al comunei, cu atribuțiuni de primar. Consilierul Cristea a primit 5 voturi.

La punctul 2 al ordinii de zi, alegerea unui consilier cu delegare temporară a atribuțiilor de viceprimar a fost o singură propunere, în persoana consilierului Ichim Gheorghe, care a fost votat cu majoritate de 8 voturi pentru și 4 voturi împotrivă, în această funcție temporară. Cele două hotărâri pot fi atacate la Prefectură, în termen legal”, se arăta într-o postare pe pagina de Facebook a unui grup din localitate.

De remarcat doar că în timpul procesului de votare (toată şedinţa Consiliului Local Gura Teghii a fost filmată şi postată, într-un exerciţiu de transparenţă totală, pe pagina de grup, în reţeaua de socializare) pentru că finalistul, Constantin Bogzoiu, nu obţinuse majoritatea, a fost necesară reluarea votului cu primii doi clasaţi. A câştigat reprezentantul fostului primar, membru PMP, ca şi Gheorghe Micleru, după ce a obţinut susţinerea unui consilier liberal (din cei doi prezenţi). De altfel, cei doi consilieri liberali şi-au împărţit voturile câte unul pentru fiecare alianţă: cea de la guvernare (vot pentru Gheorghe Cristea – PSD), iar al doilea pentru alianţa cu PNL – (vot pentru Constantin Bogzoiu – PMP).

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker