Economic

Din 2023 ne încălzim cu gaz de la Caragele

Iarna viitoare, România va avea un surplus de un miliard de metri cubi de gaze naturale, care vor veni din Marea Neagră, din perimetrul exploatării Black Sea Oil & Gas, a declarat, marți seara, ­mi­nistrul Energiei, Virgil Po­pescu, citat de agerpres.ro.

Virgil Popescu

,,România, dacă ar fi avut gazele din Marea Neagră… eram complet independenți, eram chiar un furnizor de gaze naturale, un furnizor regional de stabilitate energetică. În schimb, România mai are un perimetru și acesta este aproape gata, acel peri­metru unde face exploatarea Black Sea Oil & Gas. Am avut discuții cu ei și, în cursul acestei primăveri, va ieși primul gaz din Marea Neagră, deci România va mai avea un surplus în iarna viitoare de un miliard de metri cubi care va veni din Marea Neagră. Asta va reduce și mai mult dependența României de gazul rusesc”, a precizat, la B1 TV, Virgil Popescu.

Mai mult, ministrul a susținut că Romgaz va începe investițiile și la zăcământul de la Caragele, din județul Buzău, unde va începe exploatarea gazelor, cel mai probabil în anul 2023. Romgaz lucrează în continuare la proiectul de la Caragele; în 2021 compania a scos la licitație un contract de un milion de lei pentru instalații de su­prafață la sonda 14.

La Caragele se află cel mai mare zăcământ pe uscat de gaze naturale des­coperit în ultimii 30 de ani în România. El este depășit doar de zăcământul Neptun care a fost descoperit pe fundul Mării Negre de către OMV Petrom și ExxonMobil. Se estimează că acesta are între 42 și 84 de miliarde de metri cubi, iar zăcământul de la Caragele este estimat la 30 miliarde de metri cubi. Rezervele estimate în perimetrul Midia, unde face exploatarea Black Sea Oil & Gas, se cifrează la apro­ximativ 20-30 miliarde de metri cubi.

Zăcământul de la Cara­gele are o lungime de 35 de kilometri și o adâncime de peste 4.000 de metri, estimare confirmată în anul 2020 după ce a fost pusă în exploatare sonda „77 Rosetti”. Această pungă cu gaz este mult mai adâncă decât zăcământul care este deja în folosință de la Caragele. Aflat în producție de peste zece ani, acesta a furnizat circa 700 de ­mi­lioane de metri cubi de gaz. ,,De asemenea, avem zăcă­mintele onshore (n.r., zăcă­minte pe uscat), în interiorul țării, în special zăcă­mântul de la Caragele, din zona Buzăului, zăcă­mântul adânc de la Cara­gele, unde Romgaz începe investițiile și începe să sondeze din nou acum. Și acolo avem un zăcământ bogat și unde probabil, în 2023, vorbim de primele gaze din acest zăcământ. Avem clar ce vrem să facem în zona gazului, care este o zonă foarte sensibilă, foarte legată de jocurile geopo­litice regionale și unde ne concentrăm pentru a putea să nu mai avem valuri în perioada următoare”, a mai adăugat Popescu.

În ceea ce privește aprovizionarea cu carburanți cauzată de cotațiile ridicate ale petrolului, Virgil Popescu a precizat că nu crede că România va avea astfel de probleme. ,,România este un producător de petrol, dar și importă petrol din Kazahstan. KazMunaiGaz își aduce petrolul din Kazahstan și suntem mai puțin expuși din punctul acesta de vedere decât celelalte țări, pentru că suntem o țară producătoare atât de petrol, cât și de gaze naturale, iar prețul petrolului urmărește cotațiile mondiale. Nu cred că vom avea probleme cu aprovizionarea cu carburanți, chiar deloc nu cred că vom avea. Nu am avut probleme când a fost acea explozie la rafinăria Petromedia, când rafinăria a fost oprită și atunci nu s-a pus problema. Am reușit să discutăm cu actorii din piață, cu KazMunaiGaz, care și-a adus din import și cu OMV-Petrom, și-a adus supliment și nu am avut ­pro­bleme”, a transmis ­mi­nistrul Energiei.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker