duminică, 25 octombrie 2020

Dezvăluiri: Cadrele SRI au fost instruite să îl bombardeze la Buzău pe Ion Rațiu cu găini moarte și ouă stricate

„Voi lupta până la ultima mea picătură de sânge ca să ai dreptul să nu fii de acord cu mine!“, este fraza prin care Ion Rațiu definea, în anii ‘90, în cel mai elegant mod democrația. Deși au trecut 30 de ani de atunci, și astăzi pentru oamenii politici care ne conduc această frază sună mai degrabă ca un blestem. Așa a sunat se pare și în urechile lui Ion Iliescu, în mai 1990, în cadrul confruntării televizate de pe postul națio­nal de televiziune, dedicate cursei pentru funcția de președinte al României.

Se spune că atunci, la primele alegeri libere de după Revoluție, România a pierdut o mare șansă către adevărata democrație. Chiar dacă a fost votat de doar 4,29% dintre alegători, Rațiu a fost supra­numit „cel mai bun preșe­dinte pe care România nu l-a avut niciodată”. Românii i-au spus NU și au ales eșalonul doi al comuniștilor și Securitatea în haine noi.

S-a vorbit mult despre implicarea Securității în ­sabo­tarea lui Rațiu în cursa pentru președinție, însă când acuzațiile vin din partea unui șef de Informații lucrurile devin mult mai interesante. Este vorba despre buzoia­nul Stan Petrescu, general de brigadă (r), doctor în științe, fost șef secție protecție și siguranță militară la Armata a II-a Buzău (1990-2000), fost director adjunct la Direcția Protecție și Siguranță Militară a MAp.N. (1999-2000), locțiitor al Direcției Cercetare Informații din Statul Major General (2001-2002), expert gradul I în cadrul Academiei Naționale de Informații (2004-2005), profesor universitar la Academia Națională de Informații din București etc. Buzoianul povestește, într-un interviu acordat publicației „Ziua Veche”, despre cum securiștii au fost puși săîl bombardeze pe Ion Rațiu la Buzău cu găini moarte și ouă, episod care avea să ajungă inclusiv în presa internațională ca o pată rușinoasă pe obrazul unei țări care se voia democratică.

„Anterior sosirii lui Rațiu a fost organizată la Buzău o întâlnire conspirativă a structurilor de informații județene”

„Înaintea alegerilor din mai 1990, oamenii lui Măgurea­nu (n.r., primul director al Serviciului Român de Informații, în funcție în perioada 1990-1997), din teritoriu, au primit ordin să dea o mână de ajutor, în plan informativ, feseniștilor lui Iliescu spre a câștiga alegerile. Țintele lor predilecte erau liderii țără­niști și liberali, care făceau propagandă electorală prin județe. Trebuiau luate măsuri de discreditare totală a acestora, spre a nu câștiga simpatii politice. La Buzău urma să vină Ion Rațiu, bătrânul țărănist englezizat și bonom. Anterior sosirii acestor lideri a fost organizată la Buzău o întâlnire conspirativă a structurilor de informații județene la care au fost invitate și cele ale Armatei. Am trimis acolo pe locțiitorul meu”, povestește generalul de brigadă (r) Stan Petrescu.

Pentru fostul lider comunist Ion Iliescu, un personaj precum Ion Rațiu era o amenințare serioasă. Avocat, jurnalist, scriitor, filantrop, afacerist și politician, Rațiu era descendent al unei ilustre familii românești și omul care a luptat din exil pentru revenirea României în alianță cu democrațiile occidentale, imediat ce Antonescu, alături de legionari, au instaurat un regim tota­litar de extremă dreaptă. Ion Rațiu și-a început pribegia după anul 1946, când comuniștii au furat alegerile. Absolvent al faimoasei Universități Cambridge, Rațiu a devenit,în anii ‘80, liderul de necontestat al exilului ­demo­cratic românesc. A contribuit la schimbarea atitudinii cancelariilor occidentale față de dictatorul Nicolae Ceaușescu. În decembrie 1990, el a reușit să se întoarcă în țară, a participat activ la reconstrucția Partidului Național Țărănesc Creștin Democrat și a devenit deputat, candidând pentru funcția de președinte al României în mai 1990.

„Informatorii din agentura locală trebuiau să arunce cu găini moarte și ouă stricate”

„Am fost informat de către locțiitorul meu că la întrunirea cu pricina se făcuse cunoscut traseul liderului țărănist prin orașul Buzău și se precizaseră, de către sereistul șef al județului, opririle lui Ion Rațiu pe traseul său, unde acesta urma să țină anumite cuvântări, ocazie cu care fuseseră numite și instruite cadre SRI și informatorii din agentura locală pentru a arunca cu găini moarte și ouă stricate în convoiul țărănist și, în același timp, grupuri de provocatori, constituite din vreme, ar fi urmat să-l împroaște pe bătrânul țărănist cu hui­duieli”, mai povestește ­ge­neralul Stan Petrescu, pe atunci șef secție protecție și siguranță militară la Armata a 2-a Buzău.

Buzoianul avea să raporteze informațiile supe­riorului său, generalului Ștefan Gușă, comandantul Armatei a 2-a, care, la rândul său, l-a sunat pe președintele ță­rănist Corneliu Coposu, detaliindu-i cele ce avea să urmeze la Buzău. Din păcate, se pare că asta nu a putut schimba cu nimic planurile securiștilor buzoieni care, pozând în cetățeni de rând, au aruncat în Ion Rațiu cu ouă și găini vii. Tot atunci, cei care au organizat primirea la Buzău a lui Ion Rațiu au fost pe punctul de a linșa o tânără doctoriță care nu se jenase să își arate sprijinul față de candidatul PNȚCD; au urcat-o pe statuia din fața Palatului Comunal pe post de stâlp al infamiei, cu hainele smulse de pe ea aproape în totalitate.

Chiar dacă a pierdut alegerile pentru funcția de președinte, Ion Rațiu a devenit rapid unul dintre cei mai cunoscuți oameni politici români. Și-a folosit toate resursele pentru a ajuta România să revină la un parcurs european, făcând lobby pentru intrarea României în Uniunea Europeană și ­ade­rarea la NATO.

3 COMENTARII

  1. Acest individ a facut parte din conducerea Armatei a doua – au ordonat bombardarea sediului MI din Buzau in decembrie 1989 (Politie si Securitate)…uita ca pentru a-si acoperi nenorocirile facute in decembrie 89 (uciderea manifestantilor la Timisoara, Bucuresti si masacrele de la Sibiu, Craiova etc…) , cadrele de conducere din armata au sustinut regimul Iliescu ….

  2. Astazi,acele gunoaie care n-au facut nimic util,le vom regasi vopsite in mari antreprenori,mari politicieni,care ies la tv si dau lectii de democratie.Ar trebui toti deconspirati,sa vada si romanii adevaratele „valori” ale patriei.

  3. In sfirsit ,un articol interesant prin prisma adevarului,care atesta,daca mai era nevoie,cum au furat alegerile in’ 90 iliescu ,iar la buzau implicarea secu’ ca de altfel in toata tara,cu un securisti de frunte,gen vasile ion etc…

Comments are closed.

loading...
error: Content is protected !!