Actualitate

Dezastru ecologic cu iz penal la marginea municipiului Rm. Sărat

Focar de infecție la marginea orașului Rm. Sărat, în zona unui abator. Resturi ­de animale aruncate la întâmplare ori îngropate au fost găsite de polițiști de la Poliția Municipiului Rm. Sărat și reprezentanți ai Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Buzău în timpul unor verificări dispuse de Prefectură în urma unor sesizări ale localnicilor.

Filmări cu dezastrul ecologic au circulat în mediul online mai multe zile până când oamenii legii au descins la fața locului. Marți după-amiază, echipe de control ale DSVSA, însoțite de polițiști de la Rm. Sărat au mers la locul indicat și au confirmat existența focarului de infecție. Din cauză că din prima evaluare la fața locului nu s-a putut stabili care este întinderea dezastrului, miercuri dimineață au fost reluate verificările cu excavarea întregii zone. Repre­zentanți ai Comisariatului Județean al Gărzii de Mediu au fost solicitați să participe la verificări, deși inițial și-ar fi declinat competența în favoarea DSVSA.

Abatorul ar deține și utilaje și un incinerator pentru distrugerea resturilor animaliere însă deocamdată nu se știe de ce acestea au ajuns pe câmp.

Potrivit localnicilor, resturile animaliere s-ar regăsi îngropate pe mai multe straturi, ceea ce înseamnă că activitatea ilegală se desfășoară de mai mult timp timp.

,,La Rm. Sărat miros groaznic de mortăciuni. Trei gropi de 8 pe 6 metri pline cu resturi provenite din sacrificarea ­ani­malelor de la abatorul Global ProCarm. Cartierul C I PARHON din Râmnicu Sărat, invadat de miros insuportabil. ALOOO ,GARDA DE MEDIU!!!!. PRIMĂRIA ȘI ORGANELE COMPETENTE! DORMIȚI SAU LUAȚI ȘPAGĂ???!!!!! Dacă e opera lor sau a altora, înseamnă că au infestat pânza freatică. Cei de la mediu ar trebui să se autosesizeze”, a scris pe Facebook Ștefanel-Veronel Ște­făniu.

Polițiștii au deschis un doar penal pentru neres­pectarea prevederilor privind protecția mediului și urmează să se stabilească situația de fapt, dar și vinovații.

Proporțiile dezastrului ecologic de la Râmnicu Sărat

În urma sesizărilor din partea cetățenilor care ­locu­iesc în Râmnicu Sărat și care reclamau mirosuri greu de suportat, precum și depozite de resturi animaliere în apro­pierea unui abator de pe raza municipiului, reprezentanții Prefecturii au verificat miercuri situația la fața locului, după ce prefectul Leonard Dimian a trimis acolo reprezentanții Inspectoratului Județean de Poliție și pe cei ai Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor.

Imaginile arată proporțiile focarului de infecție din vecinătatea abatorului din cartierul C.I. Parhon din Râmnicu Sărat: miros greu de suportat, oase, resturi de animale, sânge scurs în apă și pe pământ.

,,Situația de la Râmnicu Sărat este o crimă împotriva mediului. Am acționat imediat după ce situația mi-a fost semnalată de mai mulți cetățeni. Poliția și DSVSA, împreună cu Instituția Prefectului, au constatat de ieri (miercuri, n.r.) situația la fața locului, iar astăzi am decis să arătăm opiniei publice această gravă încălcare a legii, cu consecințe asupra mediului și cetățenilor. Situația de aici nu este singulară în județul Buzău. Gunoaiele au invadat mai toate localitățile, totul sub ochii autorităților. Ca prefect al județului Buzău, nu voi închide ochii în fața acestor grave probleme care afectează mediul și sănătatea oamenilor”, a declarat prefectul județului Buzău, Leonard Dimian.

Situația de la Râmnicu Sărat face, în prezent, obiectul unei anchete care va stabili proveniența resturilor animaliere depozitate ilegal și cine se face vinovat de acest dezastru ecologic.

Probleme vechi cu legea

Abatorul Global ProCarm ar aparține unui personaj controversat din Rm. Sărat care în urmă cu zece ani a fost trimis în judecată de DNA pentru fraudă cu fonduri europene alături de primarul și de viceprimarul de atunci ai comunei Podgoria.

Fostul primarul Constantin Baciu și ex-vicele Neculai Milea (fost secretar al Primăriei Podgoria la data comiterii presupusei infracțiuni) au fost acuzați de complicitate la infracțiunea de folosire și prezentare de documente false și inexacte având ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene. Alături de cei doi a fost trimis în judecată și omul de afaceri Mironel Carmen Dascălu, asociat și administrator la S.C. FERMA DAS AGRO S.R.L. Podgoria, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de folosire și prezentare de documente false și inexacte având ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităților Europene, înșelăciune și fals material în înscrisuri oficiale, în formă continuată. Conform rechizitoriului întocmit de procurorii Direcției Naționale Anticorupție, paguba produsă astfel s-ar fi ridicat la peste un un milion de lei.

„În cursul anilor 2005 și 2006, inculpatul Baciu Constantin a concesionat în mod ilegal către S.C. FERMA DAS AGRO S.R.L. Podgoria suprafața de 10 hectare de teren extravilan și a întocmit fără drept certificatul de urbanism, cunoscând că aceste documente vor fi folosite de către Dascălu Carmen Mironel în cadrul proiectului cu finanțare SAPARD. La rândul său, Milea Neculai, în calitate de secretar al comunei Podgoria, a contribuit la concesionarea în mod ilegal a terenului menționat mai sus prin aceea că nu a urmărit întocmirea și avizarea pentru legalitate a proiectului de hotărâre de Consiliu Local a semnat contractul de concesiune și nu a făcut demersurile necesare pentru rezilierea acestuia. Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 516.402,38 lei (aproximativ 146.517,911 euro)”, susțineau procurorii anticorupție, care au și dispus instituirea unui sechestru asigurator asupra casei bătrânești a ex-primarului Constantin Baciu, în valoarea de peste 100.000 lei.

Ulterior fostul primar al comunei Podgoria, Constantin Baciu, și fostul viceprimar Neculai Milea au fost achitați de Curtea de Apel Ploiești în dosarul de corupție în urma căruia Direcția Națională Anticorupție i-a trimis în judecată, alături de administratorul societății comerciale locale, Mironel Carmen Dascălu, acesta din urmă fiind condamnat la doi ani și șase luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei, precum și la interzicerea unor drepturi pe o perioadă de un an.

Cui aparține ferma de la Stâlpu unde au fost ucise mii de animale într-un incendiu

Potrivit unor surse, ferma de porci de la Stâlpu, distrusă de un incendiu la începutul acestui an, ar aparține tot lui Mironel Carmen Dascălu. Adapostul de animale a fost afectat o suprafață de 6.500 de metri pătrați. Nu au fost persoane rănite, dar multe animale au murit, intoxicate cu monoxid de carbon. Maternitatea porcină de 8.000 de metri pătrați din comuna Stâlpu s-a aprins din senin și a ars ca o torță, cu 9.000 de purcei și peste 2.000 de scroafe înăuntru. Paguba este uriașă, de peste opt milioane de euro, iar proprietarul nu avea asigurare.

Pompierii au reușit să salveze două hale, unde erau adapostiți sute de purceluși și animale adulte.

Cauza probabilă a incendiului ar fi fost un scurtcircuit electric.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker