Cultură

Despre coronavirus, credință și modele de curaj românesc, într-un nou proiect cultural al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei

• ÎPS Ciprian: „Mă tem că ceea ce va veni ne va înstrăina și mai mult unii de alții”

Medicul chirurg Valeriu Gavrilovici, lector universitar la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, care a îndeplinit și funcția de director medical al Spitalului COVID Suceava, alături de scriitorul Mihai Gheorghiu, directorul general adjunct al Muzeului Țăranului Român, au fost invitații Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei primul eveniment din cadrul proiectului „Seri culturale”.

Manifestarea, inițiată de Asociația Femeilor Ortodoxe din Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei (AFO – ABV) a avut loc pe 4 iulie în prezența arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, ÎPS Ciprian. Tema întâlnirii a fost „Sfântul Ștefan cel Mare, model al curajului românesc”, iar gazda evenimentului, Ana Săcrieru, președinta AFO – ABV.

„Curajul de a te apropia de un om care suferă de boala aceasta ți-l dă Dumnezeu și conștiința profesională. În orice caz, prin definiție, un medic este dator să îngrijească pe cel bolnav, riscându-și sănătatea sau chiar viața, animat fiind de gândul că, prin jertfa ta, mai mică sau mai mare, te pui de fapt în slujba semenului tău și îți învingi propria frică, propria angoasă. Curajul ți-l poate da în primul rând credința în Dumnezeu. Când faci un bine aproapelui tău, ești într-un fel o întruchipare a bunului samaritean, fără a face din asta un titlu de glorie”, a declarat, potrivit arhiepiscopiabzvn.ro, medicul chirurg Valeriu Gavrilovici, director medical al Spitalului COVID Suceava.

„Aceasta a fost pentru mine cea mai mare durere”    

La rândul său, scriitorul Mihai Gheorghiu, directorul general adjunct al Muzeului Țăranului Român și președinte la nivel național al Platformei civice „Împreună”, care numără 506 ONG-uri și 130.000 de membri, a conferențiat despre nevoia stringent resimțită azi de a recurge la modele de curaj, la care trebuie să ne întoarcem dacă vrem să asigurăm supraviețuirea noastră ca popor și țară.

Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei a făcut referire la perioada grea pe care creștinii au traversat-o din cauza pandemiei. „Comuniunea se trăiește privindu-ne în față unii pe ceilalți, nu stând ascunși în casele noastre. Aceasta a fost pentru mine cea mai mare durere, iar ceea ce trăiesc acum este îngrijorare. Mă tem că ceea ce va veni ne va înstrăina și mai mult unii de alții, iar unele consecințe ale acestui comportament deja se văd. Ar trebui să ne gândim mai mult la frica de Dumnezeu și la frica de moarte, ca ruptură de Dumnezeu. Pentru că esențialul este să nu murim duhovnicește, să nu murim sufletește”, a declarat ÎPS Ciprian citat de arhiepiscopiabzvn.ro.

 

Un comentariu

  1. atât timp cât parohii, de pildă din comuna Vernești, și-au bătut joc de ordonanțele militare care restricționau prezența enoriașilor în bisericii și nemernicia unor preoți de ai invita pe aceștia la slujbe, oricâr s-ar strădui BOR să facă pe buna intenție este o dovadă că Biserica și clericii ei s-au abătut grav de la rolul cuvenit – spre îndreptarea celor care alcătuiesc o cominitate, doar pentru interes financiar.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker