Administrație

Descoperire arheologică importantă a unor buzoieni. Ce recompensă vor primi     

Șapte buzoieni au dat peste o adevărată comoară în zona Pădurii Spătaru, comuna Costești, res­pectiv o cană cu toartă și nu mai puțin de 2.517 piese din metal, reprezentând monede de diferite tipuri. Valoarea comorii, evaluată de un specialist din cadrul Ministerului Culturii, se ridică la suma de peste 33.000 euro, iar, conform legii, buzoienii au dreptul la o recompensă ce reprezintă 30 la sută din aceasta, respectiv 10.000 euro. Banii vor fi acordați din bugetul Consiliului Județean, în subordinea căruia se află Muzeul Județean Buzău, instituția care gestionează aceste bunuri.

„Muzeul Județean Buzău a informat despre o descoperire arheologică pe teritoriul comunei Costești, zona Pădurea Spătaru de către persoane fizice autorizate conform Ordonanței Guvernului nr. 43/2000 privind protecția patrimoniului arheologic și declararea unor situri arheologice ca zone de interes național. Este vorba despre o cană cu toartă și 2.517 piese din metal, reprezentând monede de diferite tipuri. Obiectele arheologice descoperite au fost evaluate de un expert autorizat de Ministerul Culturii la valoarea de 33.618 euro, acestea fiind predate în condițiile legii, în patrimoniul instituției județene de cultură. Persoanele fizice care au descoperit acest tezaur au dreptul de a solicita, conform legii, o recompensă financiară reprezentând 30 la sută din valoarea bunurilor calculată la momentul acordării recompensei. Recompensa se asigură din bugetul ordonatorului principal de credite în subordinea căruia se află instituția culturală care administrează aceste bunuri”, se arată într-un proiect de hotărâre al Consiliului Județean.

Județul Buzău are o istorie destul de bogată, iar mai multe astfel de descoperiri arheologice conturează imaginea celor ce au trăit pe aceste meleaguri, dar și a evenimentelor care s-au desfășurat aici. În luna noiembrie a anului trecut, o tânără de 23 de ani a descoperit câteva sute de monede otomane și poloneze, din argint și din alte metale, în pădurea de la Topliceni. S-a stabilit că monedele datau din secolele XVI-XVII, iar după restaurare, comoara va fi expusă la Muzeul Județean. În luna mai a acestui an, alte 40 de monede din argint, aflate în diferite stadii de conservare, au fost descoperite de către un tânăr din Buzău tot pe raza comunei Costești, sat Spătaru, pe care le-a predat Muzeului Județean Buzău, ambele persoane fiind recompensate conform legii.

Conform legii, persoanele fizice care descoperă întâmplător bunuri din categoria celor arheologice, epigrafice, numismatice, paleontologice sau geopolitice, descoperite în cadrul unor cercetări sistematice, sunt obligate să le predea în 72 de ore de la descoperire primarului unității administrativ-teritoriale în a cărui rază a fost făcută descoperirea. La rândul lui, primarul este obligat să înștiințeze serviciul public deconcentrat al Ministerului Culturii în 72 de ore și să le predea Direcției Județene pentru Cultură, într-un termen de cel mult zece zile. Aceasta din urmă va decide asupra cărei instituții se vor transmite în administrare bunurile descoperite. Evaluarea bunurilor se stabilește de experți acreditați, iar autorul/autorii descoperirii întâmplătoare, care au predat cu respectarea prevederilor legale bunurile, au dreptul la o recompensă bănească de 30 la sută din valoarea acestora, calculată la momentul acordării.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker