Cultură

Deschidere internațională pentru Teatrul „George Ciprian” după aderarea la IETM

Vești bune pentru Teatrul „George Ciprian” la început de an. Instituția buzoiană a aderat la International Network for Contemporary Performing Art (IETM), o rețea cu peste 500 de membri din domeniul artelor spectacolului (teatru, dans, circ, performance, forme interdisciplinare de live art și noile media) din întreaga lume.

„Pentru noi, anul 2020 a început cu un schimb de urări calde prin Skype. Aderarea Teatrului <George Ciprian> Buzău la rețeua internațională IETM este un pas important pentru dezvoltarea activității teatrului la nivel internațional. Proiectul european <Tele-Encounters>, coordonat cu succes de Teatrul <George Ciprian> în perioada 2017-2019, ne-a arătat beneficiile colaborării dincolo de granițe și ne-a stimulat să căutăm noi prieteni alături de care să putem realiza proiecte frumoase. Activitatea prestigioasei rețele interna­ționale IETM este co-finanțată prin programul Europa Creativă al Uniunii Europene”, se arată în comunicatul Teatrului „G. Ciprian”.

Membrii IETM sunt festivaluri, companii, producători, teatre, centre de cercetare și de resurse, universități, organisme de finanțare (de exemplu, British Council) și artiști independenți.

Odată cu aderarea teatrului buzoian la IETM, instituția buzoiană are posibilitatea de a realiza mai ușor parteneriate internaționale (finanțate prin fonduri europene și fonduri naționale), de a stabili turnee și schimburi instituționale, de a participa la festivaluri internaționale și de a realiza co-producții. Astfel de aranjamente sunt facilitate de IETM prin contactele cu organizații din toată lumea, dar trebuie stabilite individual de către organizațiile interesate.

De asemenea, această colaborare aduce posibilitatea de a face teatrul cunoscut la nivel internațional prin participarea la întâlnirile internaționale organizate de IETM. Tot­odată, se va urmări dezvoltarea agendei de ­cer­cetare și inovare a teatrului (integrarea noilor tehno­logii în teatru), ale cărei baze au fost deja puse prin proiectele „Tele-City” (AFCN, 2016), „Orfeu și Euridice” – teatru cu sunet binaural pentru nevăzători (2017) și „Tele-Encounters” (Europa Creativă, 2017-2019).

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker