Politic

Deputatul Ungureanu, împotriva vântului

A lipsit de la votul moțiunii simple pe care a semnat-o

Uniunea Salvați România a depus o moțiune simplă împotriva ministrului Virgil Popescu, dar a demonstrat că nu este o formațiune capabilă să se mobilizeze pentru a o vota, atât timp cât mai mulți parlamentari progresiști au lipsit miercuri de la vot.

Moțiunea simplă cu titlul „România fără energie. Românii plătesc factura pentru incompetența lui Virgil Popescu” a fost semnată de 44 de deputați USR (printre care și deputatul de Buzău Emanuel Ungureanu) și zece deputați neafiliați, cei mai mulți din „Forța Dreptei”, partidul lui Ludovic Orban. Deși moțiunea simplă era foarte importantă pentru USR, Cătălin Drulă nu a reușit să-și convingă toți deputații să vină în Parlament și să o voteze. În ziua votului, s-au prezentat doar 37 de deputați USR, șapte dintre ei luând decizia să nu voteze moțiunea pe care o semnaseră în urmă cu câteva zile: Iulian Bulai, Adrian Giurgiu, Filip Havârneanu, Victor Ilie, Claudiu Năsui, Diana Stoica și Emanuel Ungureanu. Uniunea Salvați România a ieșit, astfel, învinsă după votul din Parlament, iar moțiunea simplă împotriva lui Virgil Popescu a fost respinsă cu 191 de voturi.

Situația este asemănătoare și în micul partid al lui Dacian Cioloș, care ar dori să facă opoziție însă nu are cu cine. Deputații REPER, care apar în grupul celor neafiliați, nu s-au înghesuit la votul pentru moțiunea simplă. Din cei nouă deputați pe care îi are REPER în Parlament, trei dintre ei au decis să nu se prezinte la votul pentru moțiunea de cenzură: Simina Tulbure, Daniel Toda, Andrei Lupu. Partidul lui Dacian Cioloș demonstrează că are o mobilizare mult mai slabă decât USR, în condițiile în care REPER nu are nici măcar grup parlamentar și nu contează deloc în plen. În afară de Cătălin Teniță sau Andrei Lupu, ceilalți parlamentari sunt necunoscuți pe scena politică din România.

Partidul lui George Simion a avut trei absenți în ziua votului pentru moțiunea de cenzură, în condițiile în care Simion cere de câteva luni demisia lui Virgil Popescu. Din 27 de deputați, cât are AUR, au votat doar 24, însă acest lucru nu e deloc surprinzător, în condițiile în care AUR pare mai mult preocupat de nunți și proteste. USR nu a fost capabil nici să convingă tot grupul deputaților neafiliați, pentru că din 33 au votat doar 23 pentru moțiunea simplă. De asemenea, grupul minorităților a votat împotriva moțiunii simple, preferând să fie de partea coaliției de guvernare. Au fost prezenți 12 deputați din grupul minorităților și toți au votat împotrivă.

Ungureanu, cruciatul spitalelor

Alături de Nicolae Roman, ales pe listele Alianței pentru Unirea Românilor și demisionat ulterior din această formațiune politică, Emanuel Ungureanu este cel de-al doilea parlamentar de import la Buzău din actuala legislatură. El și-a început cu stângul „aventura buzoiană” încă din campania electorală, când s-a făcut de băcănie în timpul unui live din curtea Spitalului Județean. El a încercat să sugereze că o aripă a clădirii, care se vedea în fundal, stă să se prăbușească; în realitate, în respectiva zonă se efectuau lăcrări, pe fonduri europene, de reabilitare a unor secții din spital.

De altfel, Emanuel Ungureanu a ajuns cunoscut opiniei publice naționale prin criticile sale vehemente la adresa sistemului românesc de Sănătate. Ulterior, presa clujeană (orașul de origine al deputatului USR) și cea națională au devoalat unul dintre motivele ascunse ale cruciadei pe care acesta o purta și care, în ultima perioadă, s-a cam fâsâit.

Atfel, conform „Newsweek România”, soția lui Emanuel Ungu­reanu, medicul dermatolog Loredana Ungureanu, cadru universitar la Cluj, a încercat aproape nouă ani să se angajeze în sistemul public de sănătate. Pro­babil deloc întâmplător, prima decizie de înlocuire a conducerii unui spital făcută de noul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, l-a vizat pe managerul Spitalului de Urgență Cluj Napoca. Astfel, în primele zile ale lui ianuarie 2021, Petru Șușcă, fostul director al spitalului, împreună cu membrii Consiliului de Administrație, erau schimbași prin revocarea unui ordin de ministru. Deputatul Ungureanu, una din vocile critice ale sistemului public de sănătate, declara, însă, că decizia a venit ca urmare a unui raport al Corpului de Control al Ministerului Sănătății făcut în urma sesizărilor sale. Și, coinicidență!, Constantin Dina, șeful corpului de control de la acea dată – care între timp s-a procopsit cu un dosar penal instrumentat de procurorii Direcției Naționale Anticorupție – a fost angajat cu jumătate de normă la cabinetul parlamentar al, ați ghi­cit!, deputatului Emanuel Ungureanu.

Conform sursei citate, soția acestuia, Loredana Ungureanu, medic primar dermatolog, încearcă, de mai bine de opt ani, să se angajeze la stat, chiar la secția de profil a Spitalului Județean de Urgență Cluj Napoca. Nu este singurul medic în această situație. A dat spitalul în judecată, dar a pierdut în Justiție. Emanuel Ungureanu a afirmat pentru „DiscoverProject” că nu și-ar fi ajutat niciodată soția în cariera profesională. Șirul coincidențelor a continuat însă prin faptul că noua conducere a Spitalului de Urgență clujean a părut mai favorabilă găsirii unei soluții, căutând activ, chiar la prima ședință, posturi noi la secția de Dermatologie a spitalului.

„Conflictul dintre soții Ungureanu și conducerea spitalului s-a purtat pe toate fronturile, cu toate armele și în toate formele. În Justiție, în mass-media, în parlament, în Guvern la vedere și pe culoarele acestuia, pe plan personal și profesional. S-au folosit cuvinte grele și s-au adus acuze și mai grele croșetate în jurul incompetenței și a corupției. Astfel de conflicte sunt emblematice pentru spitalele publice românești sugrumate de lipsa cronică de finanțare, de risipa banului public și de corupția endemică”, scria „Newsweek România”.

Loredana Ungureanu este cadru didactic la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj Napoca, fiind remunerată cu o sumă ce reprezintă aproximativ jumătate din veniturile de parlamentar ale soțului, Emanuel Ungureanu, deputat USR de Buzău, aflat acum la cel de-al doilea mandat. Timp de trei ani, în perioada 2011-2014, Loredana Ungureanu a făcut gărzi la secția clinică Dermatovenerologie și la Spitalul Județean de Urgență Cluj Napoca.

„Obiectul muncii” a dispărut acum un an

Loredana Ungureanu, a reușit, în iulie 2021, să se angajeze la stat după mai bine de opt ani de încercări eșuate, scria PSNews, citând o postare pe Facebook a jurnalistului Stelian Negrea. „Va câștiga de zece ori mai mult ca în privat”, scrie acesta.

„Actuala conducere a spitalului de urgență din Cluj a decis pe 1 iulie să o încadreze pe Loredana Ungureanu, alături de alți trei medici dermatologi, la o secție de dermato-venerice care nu are, pur și simplu, activitate. Angajarea s-a făcut la pachet, pentru a se crea o aparență de legalitate și transparență și în plină vară a concediilor. Actuala conducere a spitalului de urgență din Cluj este agreată de deputatul USR la a cărei instalare a pus umărul. El a fost unul din criticii vehemenți ai fostelor conduceri ale spitalului de urgență din Cluj care nu-i găseau loc soției la acest spital de stat. În privat, soția deputatului câștiga modesta sumă de 600 de lei. Acum la stat va câștiga 5-6.000 de lei, de zece ori mai mult. Și mai are șansa să-și direcționeze pacienții de la stat către clinica privată”, precizează Stelian Negrea.

Anterior succesului repurtat cu angajarea soției, fratele deputatului USR de Buzău a fost angajat, la începutul anului 2020, la Spitalul CFR din Cluj. Cornel Ungureanua fost angajat într-o perioadă în care posturile din spitalele clujene erau blocate, din cauză cu nu erau aprobate bugetele, informeaza „Gazeta de Cluj”. Conform sursei citate, anterior, Cornel Ungureanu lucra ca și operator bancar.

Ciolacu s-a abținut la votul moțiunii

Preşedintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, s-a abţinut miercuri la votul privind moţiunea simplă a Uniunii Salvați România împotriva ministrului Energiei, Virgil Popescu, potrivit listei de vot final de pe site-ul Camerei Deputaţilor. De altfel, liderul PSD a fost singurul parlamentar al PSD care s-a abţinut la vot. Potrivit listei de vot final, a votat pentru moţiunea de cenzură şi împotriva ministrului Energiei, Daniel Florea, care, deşi apare în grupul PSD, şi-a depus recent demisia din cadrul formaţiunii.  Voturile în favoarea moţiunii simple au  venit de la USR – 37 de voturi, AUR- 24 de  voturi şi neafliaţi, 23 de voturi.

Ciolacu declara, marți, la Buzău, despre moţiunea împotriva ministrului Virgil Popescu, că sub nicio formă nu poate să-i îndemne pe colegi să voteze o moţiune iniţiată de „cei care au împins spre această liberalizare a preţurilor”.

Moţiunea simplă depusă de USR împotriva ministrului Energiei, Virgil Popescu, a fost respinsă, miercuri, de Camera Deputaţilor, cu 85 de voturi pentru, 191 de voturi contra şi o abţinere.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker