Politic

Deputatul AUR Nicolae Roman, beneficiar al cumulului pensiei cu salariul de parlamentar

Aleșii poporului își vor păstra pensiile speciale pe timpul mandatului de parlamentar, de primar sau de ministru, a decis Curtea Constituțională a Româ­niei. Astfel, aceștia pot cumula pensia cu salariul, potrivit unei excepții din proiectul de lege adoptat miercurea trecută de Guvern, care prevede crește­rea opțională a vârstei de pensionare la 70 de ani și elimină cumulul pensiei cu salariul la bugetari. Este vorba despre persoanele alese în funcții de autoritate sau demnitate publică sau despre cele pentru care durata mandatului este pre­văzută de Constituție.

Printre fericiții beneficiari ai acestei prevederi legale se numără și deputatul de Buzău Nicolae Roman, ales pe listele Alianței pentru Unirea Românilor. Acesta a încasat, în anul fiscal 2019, o pensie lunară în valoare de 13.750 lei; soția sa, tot pensionar al Ministerului Apărării Naționale, a primit, tot în anul fiscal 2019, o pensie lunară de 5.167 lei.

Generalul Nicolae Roman este un militar de carieră controversat, legat de episodul încercărilor sânge­roase de înăbușire a Revoluției din 1989 de la Timișoara. Centrul Național de Documentare, Cerce­tare și Informare despre Revoluția din 1989 Timi­șoara (CNDCI) – care activează în cadrul Asociației Memorialul Revoluției 16-22 Decembrie 1989 din Timișoara – a publicat lista unităților militare ale Mi- nisterului Apărării care au participat la represiunea din Timișoara. În această listă apare și numele lui Nicolae Roman (căpitan la acea vreme) din cadrul UM 01185 Regimentul Mecanizat. Conform CNDCI, a­cest regiment a acționat chiar la începutul manifestațiilor, în noaptea de 16/17 decembrie: „Regimentul a acționat în noaptea de 16/17 decembrie cu circa 160 de militari în zona Parcul Central Piața Libertății – Piața 700 Circumvalațiuni – Piața Dacia, Torontal, iar în 17 decembrie cu 220 de militari dizlocați astfel: 100 la Poșta Mare – Hotel <Continental>, 80 la Podul Decebal – Piața Traian, 40 în Piața Libertății – Operă – Catedrală. În data de 18 decembrie unitatea desfă­șoară în Timișoara aproximativ 200 de soldați, șapte TAB-uri, patru autoca­mioane și o autospecială”, se arată în document.

Culmea, Roman a fost distins cu mai multe decorații, printre care „Luptă­tor pentru Victoria Re- voluției Române din Decembrie 1989”, și Medalia aniversară „10 ani de la Revoluția Română Anticomunistă din Decembrie 1989”. El a absolvit Academia Militară din București (Facultatea de Arme Întrunite, Tancuri și Auto) și, ulterior, a fost numit comandant al Batalionului 1 Infanterie din Regimentul 32 Mecanizat „Mircea” de la Timișoara, funcție pe care a îndeplinit-o până în 1991. În primii ani după Revoluție (1991-1997), Roman a fost încadrat la Cabinetul ministrului Apă­rării Naționale, în timpul mandatelor lui Victor Ata­nasie Stănculescu, Niculae Spiroiu, Gheorghe Tinca și Victor Babiuc.

Conform CV-ului său, în 2001, Roman a înființat și comandat prima brigadă logistică din Armata Româ­nă – Brigada Logistică Ploiești. Ulterior, în perioada 2007-2008, a deținut funcția de șef Instrucție și Doctrină (și Inspector Ge- neral al Forțelor Terestre) în Statul Major al Forțelor Terestre. Ulterior, a devenit șef al Direcției Structuri și Planificarea Înzes­trării din cadrul Statului Major General, iar din 2010 a devenit profesor universitar. Conform aceluiași document, din ianuarie pâ­nă în iunie 2011, Roman a deținut funcția de șef al Direcției Instrucție și Doctrină din cadrul Statului Major General, iar înce­pând cu 20 iunie 2011 a trecut în retragere cu gradul de general-maior. El a fost, o scurtă perioadă de timp, comandant al Diviziei 2 Infanterie ,,Getica” de la Buzău.

În 2012, Nicolae Roman a candidat la Primăria București din partea partidului PRODEMO și se pre­zenta într-o emisiune de la Giga TV ca fiind un om care vine ,,dintr-o mese­rie foarte exactă care se cheamă Armata” și care ,,a avut onoarea” să fie la Timișoara în 1989.

Nicolae Roman a sus­ținut mereu că armata nu a tras în manifestanți. „În momentul Revoluției, soldații tocmai se întorseseră de la cules de porumb. Aveam de-a face cu o trupă neinstruită (…) Fiind în mijlocul dispozitivului, nu pot să spun că am văzut pe cineva să tragă în populație. Numai un tâmpit putea să dea ordine să tragi în populație. Nu exclud că au fost și unii neinstruiți care au tras, dar și unii care au făcut exces de zel. Nu neg faptul că unele victime au fost din cauza ricoșeului de glonț, pentru că s-a tras în aer”, a spus Roman, care a făcut parte din primul Front al Salvării Naționale din Timiș. Roman are certificat de revoluționar pentru că, în 20 decembrie 1989, unitatea sa a pactizat cu demonstranții. „Când am fost din nou scos în oraș, am dat ordin să se intre în dialog cu demonstranții, arma la umăr, a fost cea mai frumoasă zi pentru mine, pentru că s-a strigat <Armata e cu noi!>. Unul din comandanții mei m-a făcut trădător”, a mai spus Roman, care a plecat din Timișoara în 1991, când a fost numit la cabinetul ministrului Apărării Naționale.

Articole similare

error: Continut protejat!!