Politic

A depus Mocanu armele în fața social-democraților?

Liderii PSD și PNL nu au reușit să ajungă la un consens, luni, pentru a închide candidaturile la nivel local. Potrivit surselor HotNews.ro, liberalii i-au anunțat pe social-democrați, în ședința Coaliției, că organizația PNL Bacău a decis să-l susțină la primărie pe Sergiu Sechelariu (fratele fostului baron PSD Dumitru Sechelariu). Decizia liberalilor vine în contextul în care, săptămâna trecută, la ședința Coaliției se ajunsese la un consens pe candidaturi comune la Bacău pentru a câștiga județul de la USR. Astfel, liberalul Mircea Fechet urma să candideze la Consiliul Județean, iar din partea PSD era susținut Valentin Ivancea.

Reamintim că liberalii s-au confruntat cu opoziția mai multor lideri de organizații de a face alianță pe plan local cu PSD. Cel mai răsunător scandal a fost la Timiș, unde liderul liberal de organizație Alin Nica a fost revocat din funcție după ce a refuzat să susțină candidatura social-democratului Alfred Simonis la Consiliul Județean.

O altă problemă a liberalilor este la Prahova unde Iulian Dumitrescu, aflat în prezent sub control judiciar, dorește să candideze pentru un nou mandat la Consiliul Județean. Organizația PNL Prahova l-a propus pe Dumitrescu drept candidat la CJ Prahova motivând că mai mulți primari din județ îl susțin. PNL nu a tranșat până în prezent situația.

O altă situație neclarificată în Coaliție este legată de candidaturile în județele conduse de UDMR. Nici în ședința de luni nu s-a ajuns la un consens privind candidaturile în județele Mureș și Satu Mare, unde UDMR deține funcțiile-cheie la nivel local. Reaminim că pentru a nu intra în conflict direct cu UDMR, social-democrații au tărăgănat nominalizarea unor candidați pentru cele două județe.

Săptămâna trecută, Coaliţia a decis să aibă candidaturi comune PSD-PNL la București, Ilfov, Timiș și Bacău.

Care este situația la Buzău

În mod deloc ciudat, liberalii buzoieni conduși de fostul deputat Adrian Mocanu par a fi depus armele în fața social-democraților, cel puțin în ceea ce privește alegerile locale. Dacă PSD a nominalizat și a făcut publice din timp propunerile pentru șefia Consilului Județean și pentru Primăria Buzău – senatorul Lucian Romașcanu, respectiv primarul Constantin Toma – liberalii buzoieni nu luaseră, luni, încă o decizie în acest sens. Abia marți seara aceștia au făcut publice nomnalizările: Adrian Mocanu la Consiliul Județean, Carmen Ichim la Primăria Buzău.

Carmen Ichim, pe vremea când avea vocații social-democrate

Cele două nominalizări par a fi făcute, pur și simplu, de ochii lumii, atât timp cât este evident că niciunul dintre cei doi social-democrați nu are contracandidat pe măsură. Mai mult, nominalizarea celor doi „liberali” nu face, în ambele cazuri, decât să-i compromită politic, încă o dată, pe aceștia. Și în condițiile unei liste comune, prezența celor doi ar putea să nu fie pe placul social-democraților, care ar putea fi trași în jos de cele două nume.

De altfel, cele două nominalizări se încadrează în tiparul campaniei de stabilire a candidaților liberali pentru primăriile din teritoriu care mustește de decizii ciudate; astfel, Mocanu a renunțat la toți primarii în funcție aleși în anul 2020 pe listele PNL, făcându-i cadou social-democraților. Mai mult, în cazul comunei Vadu Pașii, cea mai mare din județ, PNL a preferat să meargă pe mâna perdantului social-democrat de acum patru ani în defavoarea actualului primar, despre care se spune că nu va câștiga un nou mandat decât dacă nu va mai candida.

Reamintim că fostul deputat Adrian Mocanu a fost numit de conducerea centrală a PNL preşedinte interimar al organizaţiei judeţene a PNL Buzău la jumătatea lunii decembrie a anului trecut. Fostul președinte, ex-deputatul Gabriel Avrămescu, a primit, în schimbul unei demisii care să nu provoace valuri în organizație, o sinecură bănoasă, acea de prim-vicepreședinte al Autorității de Supraveghere Financiară. Deși și-a dat demisia din toate funcțiile de conducere din organizație în semn de solidaritate cu Avrămescu, senatorul Vlad Pufu a revenit pe funcția de președinte pe municipiu și pe cea de vicepreședinte al organizației județene, în schimbul promisiunii că va fi primul pe lista pentru Camera Deputaților.

Adrian Mocanu a mai încercat să preia conducerea PNL Buzău în primăvara anului 2016, când numeroşi membri de partid s-au opus public venirii acestuia la cârma PNL Buzău. De-a lungul carierei sale politice, Adrian Mocanu a trecut pe la majoritatea partidelor existente pe scena politică românească el fiind pe rând membru PSD-UNPR-PSD-PSRo-PMP-ALDE-PMP, plus o tentativă eșuată de a prelua organizația județeană a Alianței pentru Unirea Românilor.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker