Sănătate

Depresia acaparează tot mai mulți buzoieni

Cu toții am auzit sintagma „depresia este boala secolului XXI”, iar statisticile vin să susțină această afirmație. La nivel mondial sunt mai bine de 350 de milioane de oameni care se luptă cu această afecțiune, iar cifrele cresc în fiecare an, conform statisticilor Organizației Mondiale de Să­nătate. Boala este și o afacere profitabilă pentru unii, căci anual se consumă circa 10.000 de tone de antidepresive pentru ameliorarea stărilor de tulburare. Statisticile vor înregistra, cu siguranță, cifre în creștere după perioada de pandemie care a dat peste cap viețile tuturor.

Nici România nu face excepție la acest capitol, iar aproximativ 20 la sută dintre români suferă de tulburări psihice, printre care se numără  anxietatea, depresia, insomnia, tulburările compulsive, cele de stres posttraumatic, bipolare, psihotice sau de alimentație. 10 la sută dintre români sunt diagnosticați cu depresie, iar cauzele ei sunt din cele mai diverse: evenimente personale, predispoziții genetice, probleme financiare, conjugale sau pierderea locului de muncă.

Românii sunt codași și în ceea ce privește prezența la psiholog, alegând, adesea, să sufere în tăcere de teama stigmatizării sau din lipsa banilor pentru terapie. Copleșitor și nedrept față de sine să înfrunte singuri o stare de agonie mentală, fără a apela la ajutor. „Un studiu realizat de Institutul de Management și Statistică Medicală arată că mai puțin  de jumătate dintr-un eșantion de 2.000 de persoane intervievate au solicitat ajutor pentru tratarea depresiei. Medicii au constatat, în ultimii ani, că tulburările psihice de care suferă cel mai des românii sunt depresia, anxietatea și cele de natură psihosomatică”, conform e-psihiatrie.ro.

Nu orice episod de tristețe poate fi catalogat drept depresie, cum auzim adesea în jurul nostru. Pe măsură ce viețile noastre se schimbă, și boala se manifestă altfel și devine ce în ce mai greu de recunoscut și de tratat. Dacă manualele clasice descriu manifestările depresiei drept „lipsa bucuriei, pierderi sau creșteri mari în greutate, agitație sau moleșeală, simțăminte de inutilitate” (psihologii.ro), în prezent, ea a ajuns să se ascundă în spatele zâm­­betelor largi și a falsei bucurii, după cum a arătat și moartea șocantă a unor staruri de la Hollywood.

Anxietatea este una dintre cele mai întâlnite manifestări ale depresiei, rami­ficându-se în mai multe tipuri, în funcție de factorii declanșatori sau de intensitate. Aceasta este descrisă ca fiind „o emoție ce se caracterizează printr-o stare neplăcută de tulburare interioară, adesea acompaniată de comportament nervos precum a păși înapoi sau înainte, tulburări somatice și ruminația”, conform wiki­pedia.ro.

La nivel național, în intervalul 2009-2019, numărul persoanelor diagnosticate cu tulburări mintale și de comportament a crescut îngrijorător de mult. Dacă în 2009, în evidența medicilor de familie erau înregistrate 267.452 de persoane, anul 2019 a consemnat un număr de 502.140 de persoane, cu 234.688 mai multe, conform unui studiu al Centrului Național de Evaluarea și Promovarea Stării de Sănătate.

Depresia nu ține cont de vârstă, sex sau statut social, după cum se reflectă în statistici. Îngrijorător este că și copiii sunt afectați de această boală, de la cele mai fragede vârste. Grupa de vârstă între 0-14 ani a înre­gistrat o creștere de 395 de copii în anul 2019, grupa între 15-64 de ani a crescut cu 28.161, iar grupa 65 de ani și peste a crescut cu 16.575 de persoane.

Și în Buzău s-a înregistrat o creștere în acest interval de timp, cu peste 8.127 de persoane în zece ani. Astfel, dacă în 2009 erau un număr de 6.580 de persoane, în anul 2019 numărul acestora a ajuns la 14.707. Iar acestea sunt doar cifrele celor înregistrați, nu totalul celor care suferă în tăcere, fără să ceară ajutor.

Tratamentul depresiei este unul complex, ce cuprinde atât o parte medicamentoasă, cât și una psihoterapeutică. Pentru a obține rezultate și a asigura succesul pe termen lung sunt recomandate ambele metode. „Medicamentele anti­depresive oferă ameliorare rapidă și sunt necesare atunci când depresia este severă sau durează de mult timp. Indiferent de tipul lor, acestea necesită un interval de minim două săptămâni pentru a fi eficiente în lupta cu simptomele depresiei. Psihote­rapia este suficientă pentru tratarea unor forme de depresie. Aceasta poate consta într-un simplu dialog cu medicul, care ascultă ­pro­blemele pacientului, le ­eva­luează impactul asupra acestuia și oferă sugestii bene­fice pentru depășirea situa­țiilor dificile, dar se poate referi și la o relație de ordin mai tehnic cu un psihote­rapeut (psihiatru sau psiholog)”, scrie e-psihiatrie.ro.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker