Cultură

Declarație de iubire surpriză pentru bunici, cu complicitatea Bibliotecii Județene

După manifestările dedicate îndrăgostiților și celor mici, bunicii sunt cei care au intrat acum în atenția  Bibliotecii Județene  „V. Voiculescu”. Pentru ei, instituția de cultură organizează un eveniment al cărui inițiator este  Secția „Biblioteca Franceză”, care îi îndeamnă pe buzoieni să sărbătorească Ziua Bunicilor.

Sărbătoarea este un ecou al unui eveniment cultural din Franța, dedicat bunicilor, care are o tradiție de peste 30 de ani. „De peste 30 de ani, în Franța, în prima duminică din luna martie este sărbătorită Ziua Bunicilor / La fete des Grands Meres. De aceea, în săptămâna 1-7 martie, îi invităm pe toți prietenii noștri să transmită un gând bun propiilor bunici, postând pe pagina noastră de Facebook, în cadrul evenimentului creat pentru această ocazie, o felicitare, o simplă postare sau un scurt film”, spune Raluca Andrei, bibliotecar la Secția ,,Biblioteca Franceză”.

Bibliotecarii Secției Franceze îi încurajează pe buzoieni să le facă bunicilor o declarație de iubire publică. „Ce bucurie mai mare poate fi pentru o bunică decât să-și audă nepotul sau nepoata făcându-i declarații zi de zi? Un amestec de sentimente, mândrie și dragoste! Haideți să ne imaginăm cât de fericită va fi fiecare bunică atunci când declarația nepoților este pu­blică!”, este îndemnul bi­blioteca­rilor, care descriu eu cumva și ,,procesul tehnologic” de realizare a acestei declarații surpriză pentru bunici: „Sugerați-i copilului dumneavoastră să realizeze o felicitare sau fiți complicele lui în realizarea unui scurt film și postați-l pe pa­gina noastră de Facebook în cadrul evenimentului creat sub denumirea de <La fete des Grands Meres>. Dacă bunica are cont de Facebook, nu uitați să o etichetați, iar dacă nu are, aveți grijă să afle că i-ați făcut o urare online”.

Cum a devenit Ziua Bunicilor o sărbătoare națională

Ziua Bunicilor a fost creată în anul 1987, în scop comercial, de marca de cafea „Cafe Grand Mere”, compania care deține această marcă de cafea înființând, în 2002, asociația „La fete des Grands Meres”, iar în 2010 asociația a lansat programul „Îmi iubesc bunica” (J’aime Mamie!).

„La fete des Grands Meres” este sărbătorită în Franța în prima duminică a lunii martie. Este cea mai potrivită ocazie pentru copii să-și exprime afectivitatea față de „Mamimetta” lor, să aleagă cu grijă cadouri potrivite, micuții confecționându-le ei înșiși. Ziua aceasta este una specială și pentru bunici, care se lasă copleșite de amintiri în relația cu nepoțeii lor, jucându-se, glumind sau pregătindu-le prăjituri delicioase. Sărbă­toarea în sine permite tuturor să-și arate afecțiunea față de bunici, tocmai din acest motiv această sărbătoare beneficiază în Franța de o zi liberă.

Articole similare