Actualitate

De profesie om al legii, hoț de lemn în timpul liber! Cine este unul dintre cei responsabili de jaful de proporții dintr-o pădure de lângă Breaza

Miile de hectare de pădure nepăzite de pe raza județului Buzău sunt, de ani de zile, sursă de venit pentru hoții de lemn.

Pădurile buzoiene nu sunt golite numai de mafia gulerelor albe, care și-a retrocedat ilegal suprafețe uriașe din fondul forestier de stat, cu compli­citarea unor funcționari ai statului, ci și de cei care fură cu căruțele, la comandă sau pentru folosința proprie.

Astfel de dosare zac în ­cer­cetare ani de zile, amploarea jafului din păduri fiind dificil de probat în instanță, iar când dosarele ajung pe masa judecătorilor, de cele mai multe ori inculpații primesc condamnări cu suspendare, dată fiind valoarea ­pre­judiciului care de multe ori nici nu depășește 10.000 lei.

Așa se întâmplă și cu un dosar în care, în 2015, au fost efectuate zece percheziții și au fost reținute 13 persoane, identificate ca fiind vinovate de un jaf de proporții într-o pădure din apropiere de Buzău.

După mai bine de cinci ani de anchetă, ies la iveală informații despre cum au dispărut, în câteva luni, în perioada 2014-2015, peste 3.000 de arbori dintr-o pădure de pe raza comunei Breaza. Unul dintre inculpați a ajuns zilele trecute în fața instanței cu acord de recunoaștere a vinovăției. Este vorba despre un jandarm buzoian, în vârstă de 36 de ani, în cazul căruia urmărirea penală pentru tăiere ilegală și sustragere de arbori s-a pus în mișcare abia în 2019. Instanța sesizată, respectiv Tribunalul Buzău, a declinat însă judecarea cauzei către Tribunalul Militar București, ca instanță competentă în soluționarea sesizării.

Potrivit rechizitoriului, începând cu anul 2014, localnici din Breaza, Năeni și Tisău își făcuseră o ocupație din a tăia și sustrage arbori de pe terenurile proprietate privată din pădurea aflată pe raza primei comune, care erau ulterior transportați la domiciliu și valorificați.

Cercetările au demarat după o plângere penală formulată de către Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic și de Vânătoare Focșani, prin care se sesiza că autori necunoscuți au tăiat și sustras din fondul forestier națio­nal situat în extravilanul comunei Breaza – U.P. IV Măguleasa, un număr de 3.001 arbori nemarcați, cu un volum total de 427.728 mc, în valoare de 44.300,89 lei.

Se întâmpla în mai 2014. După câteva luni de interceptări, au fost identificați beneficiarii lemnului tăiat ilegal, dar și întreaga rețea a hoților. În vara lui 2015, în timpul unei percheziții, la domiciliului jandarmului era găsită drujba cu care acesta ar fi fost pusă la pământ o parte din pădurea de la Breaza.

Potrivit cercetărilor la fața locului, în intervalul 2014 – prima jumătate a anului 2015, au fost tăiați ilegal 3.527 arbori nemarcați, raportați la numărul de cioate identificate, cu un volum total de 724,283 mc, în valoare de 86.460, 27 lei.

Jandarmul s-ar fi deplasat în mai multe rânduri în fondul forestier în extravilanul comunei Breaza de unde a tăiat cu un motofierăstrău material lemnos, pe care îl scotea din pădure cu tractorul. Uneori acționa singur, alteori era însoțit de complici. Lemnul sustras era folosit în gospodăriile proprii sau valorificat ulterior către diverși clienți. După ce era scos din pădure, materialul lemnos era transportat la cumpărători cu căruțele unor cunoștințe.

Jandarmul a recunoscut tăierile ilegale din perioada menționată în rechizitoriu, tăieri ce ar fi avut loc în general pe  înserat sau noaptea, însă potri­vit estimării sale nu ar fi fost mai mult de 4-5 remorci, iar acestea nu au fost întotdeauna pline. Cu ocazia audierii sale în calitate de inculpat plt.maj. M. R.-G. a solicitat încheierea unui acord de recunoaștere a vinovăției.

Pentru fapta sa, judecătorii Tribunalului Buzău au estimat o pedeapsă rezultantă de l an închisoare cu amânarea executării pedepsei, fiind obligat să presteze o muncă neremunerată în folosul comunității, pe o durată de 30 de zile, muncă ce va fi prestată în cadrul Primăriei Municipiului Buzău sau al Primăriei comunei Breaza.

Analizând sesizarea Parchetului Militar București, instanța constată că soluționarea acestui acord de recunoaștere nu este de competența sa și a decis trimiterea cauzei la Tribunalul Militar București.

Lemnul nu era ținut pe stoc

Material lemnos, moto­fierăstraie mecanice precum și sume de bani au fost ridicate de polițiștii buzoieni, în urma celor zece percheziții efectuate în vara lui 2015 la persoane bănuite de ilegalități în domeniul silvic în pădurile din munții Buzăului. 50 de polițiști s-au mobilizat pentru a lua urma a peste 700 de metri cubi de lemn dispărut din pădurile particulare din localitățile buzoiene Breaza și Năieni. Oamenii legii au fost sesizați de Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic și Vânătoare (ITRSV) Focșani care găsise la un control de rutină, peste 2.000 de cioate în această zonă. Potri­vit unor surse apropiate anchetei, mai mulți localnici din zonă știau că pădurea nu este păzită și au organizat un grup prin care livrau lemn la comandă oricui era dispus să plătească.

La locuințele celor bănuiți de tăiere ilegală de arbori, furt de arbori, complicitate la cele două infracțiuni și tăinuire au fost efectuate zece percheziții, însă captura nu a fost prea mare, pentru că lemnul nu era ținut „pe stoc”. „În urma perchezițiilor efectuate, polițiștii au ridicat în vederea confiscării ori au instituit măsuri de siguranță cu privire la aproximativ 25 m.c. material lemnos, 10 motofierăstraie mecanice și suma de 480 de lei. Toate cele 13 persoane bănuite de ilegalități în domeniul silvic au fost conduse la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Buzău pentru audieri, iar împotriva a cinci bărbați cu vârste cuprinse între 29 și 54 de ani s-a luat măsura reținerii pentru o perioadă de 24 de ore. Prejudiciul cauzat prin activitatea infracțională a fost estimat la 107.000 lei, reprezentând contravaloarea a peste 700 m.c. material lemnos. Polițiștii continuă cercetările sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Buzău”, preciza la acel moment Biroul de presă al IPJ Buzău. Dosarul penal a fost instrumentat de Serviciul de Ordine ­Publică din cadrul IPJ Buzău, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Buzău, ulterior fiind declinată cercetarea către Parchetul Militar București.

Cu căruța și camionul se îmbogățește hoțul

Oficialii Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic și Vânătoare (ITRSV) Focșani precizau la acel moment că ancheta privind tăierile ilegale de pe raza Ocolului Silvic Tisău a pornit în urma unui control realizat în pădurile particulare din zona localităților Breaza și Năieni, unde au fost găsite peste 2.000 de cioate nemarcate. Hoții, despre care se bănuia că sunt localnici, au profitat de faptul că pădurea, în suprafață de 100 de hectare, nu este păzită de proprietari ori aceștia nu au încheiate contracte cu structuri silvice autorizate. Astfel s-a furat aproape zilnic din zonă, în niciun an oamenii legii contabilizând peste 500 de transporturi cu căruțele. Din sat, lemnul era încărcat în camioane și livrat „la comandă”.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker