Cultură

FOTO | Ei sunt premianții celei de-a 22-a ediții a Bienalei Internaționale de Artă Contemporană „Ion Andreescu” de la Buzău

În ciuda pandemiei, cea de-a 22-a ediție a Bienalei de Artă Contemporană „Ion Andreescu” a reușit să reunească sâmbătă, 10 octombrie, la Buzău, un număr destul de mare de public și artiști plastici din toată țara. În timp ce majoritatea activităților culturale au fost anulate anul acesta, bienala de la Buzău s-a încăpățânat să existe, iar rezultatul a fost unul impresionant: peste 400 de lucrări de pictură, sculptură, grafică și artă decorativă de o calitate deosebită primite din peste 25 de țări, plus artiști de referință din arta contemporană româ­nească prezenți în calitate de invitați speciali.

„Lucrări din peste 25 de țări”

Festivitatea de premiere a adus laolaltă la Galeriile de Artă „Ion Andreescu” organizatori, spon­sori, critici de artă, pro­fesori universitari, membrii ai juriului, artiști premianți și simpli iubitori de artă. Numărul mare de lucrări a făcut ca bienala de anul acesta să se extindă și la Galeriile Centrului de Cultură și Artă de pe Bulevardul „N. Bălcescu”.

„Am primit lucrări din partea artiștilor din peste 25 de țări; lucrări de pictură, grafică, sculptură și artă decorativă. Sunt lucrări de o ținută artistică extraordinară. Să știți că în spatele a ceea ce vedeți dumneavoastră pe simeze este o muncă de două luni, o muncă făcută alături de colegii mei din filială, cărora le mulțumesc. Mulțumesc și autorităților locale pentru că ne-au finanțat acest proiect, un proiect foarte amplu, pe care l-am început în aprilie și care nu se termină odată cu plecarea dumnea­voastră din această sală; el continuă până în luna decembrie, când vom returna lucrările”, a spus Valeriu Șușnea, președintele Uniunii Artiș­tilor Plastici filiala Buzău.

„Ne-am bucurat și de calitatea deosebită a lucrărilor”

Membrii juriului ediției de anul acesta au fost criticul de artă Luiza Barcan (preșe­dinte), profesorul conferențiar universitar Ovidiu Ionescu, de la Universitatea Națională de Arte București, lectorul universitar Răzvan Cara­tănase și Valeriu Șușnea (ma­na­gerul proiectului).

„Este o ediție care anul acesta coincide cu sărbă­torirea Taberei de Sculptură de la Măgura, de la a cărei prime ediții s-au împlinit 50 de ani. Este o coincidență plăcută, pentru că ne putem bucura de ceea ce au făcut artiștii dinaintea noastră. Această ediție a bienalei s-a realizat cu multe sacrificii, ținând cont de condițiile grele prin care trecem anul acesta, și cred că doar eforturile lui Valeriu Șușnea de a continua tradiția aceasta frumoasă, de 22 de ani, au făcut să putem fi astăzi aici. Pentru mine aceasta este a treia ediție la care particip și am observat în mod cert o creștere a calității lu­crărilor. Am fost surprinși de nu­mărul mare de artiști care au dorit să expună la bienala de anul acesta, dar ne-am bucurat și de calitatea deosebită a lucrărilor, astfel încât o selecție în vederea premierii a fost destul de dificilă. Mă bucură foarte tare participarea artiștilor din străi­nătate; sunt artiști de pe trei continente, din multe țări. M-a bucurat să constat că, și în afară, bunele practici și tehnicile clasice, dincolo de arta alternativă, continuă să existe. Am primit lucrări de grafică, gravură, tehnici mixte foarte interesante. Avem lucrări care aparțin unor generații diferite, începând de la studenți, până la maeștrii ai artei contemporane, care au statut de artiști invitați”, a spus, la rândul ei, președintele juriului Luiza Barcan.

Premianții ediției a 22-a a Bienalei „Ion Andreescu”:

  • Premiul Uniunii Artiștilor Plastici din România pentru Pictură – Mihai Gavril
  • Premiul Uniunii Artiștilor Plastici din România pentru Sculptură – Mihai Țopescu
  • Premiul Uniunii Artiști­lor Plastici din România pentru Grafică – Răzvan Dragoș Petrișor
  • Premiul Consiliului Jude­țean Buzău – Cornelia Dedu
  • Premiul Primăriei Buzău pentru vitralii – Jorge Mafu
  • Premiul Primăriei Buzău pentru pictură – Evelina Radu
  • Premiul Primăriei Buzău pentru sculptură – Gabriel Tăicuțu
  • Premiul Centrului Cultu­ral „Al. Marghiloman” – Dio­nis Pușcuță
  • Premiul „Corneliu Antim” oferit de profesorul George Tarara – Rafael Matiaș
  • Premiul „Alexandru Nancu” oferit de Luiza Barcan – Andrei Efremov
  • Premiul ROTARY Club Buzău – Ana Rus
  • Premiul Casei de Avocatură „Sălcuțan” – Rodica Lomnășan
  • Premiul de Excelență oferit de Oana Burducea (buzoiancă stabilită în Luxemburg)–Marijana Bițulescu

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker