Actualitate

„De meserie, nu de mântuială”, un nou proiect al Elevilor Meseriași

Asociația Liga Elevilor Meseriași propune elevilor din liceele tehnice  să participe,  luna aceasta, în cadrul proiectului  „De meserie, nu de mântuială”, la patru  teme de implicare civică,  referitoare la „Drepturile omului”, „Leadership”, „Implicare în comunitate” și „Comunicarea în secolul XXI”.

În acest sens, elevii sunt invitați să se înscrie în număr cât mai mare la cursuri unde  vor dobândi cunoștințe despre tot ce înseamnă drepturile omului, drepturi fundamentale, vor afla despre Constituția, și vor răspunde împreună cu formatorii la întrebări precum „cine ești și unde ai vrea să ajungi?”, „cum produci schimbarea pe care ți-o dorești?” și „cum să faci diferența între fake news și real news?”. Sunt așteptați la aceste cursuri elevi dornici de a asimila informații noi și utile viitorului lor.

Reamintim că Liga Elevilor Meseriași, prima asociație din România care reprezintă interesele elevilor din IPT Buzău – înființată în urmă cu doi ani -, și, în același timp, primul grup de inițiativă din învățământul profesional și tehnic, a reușit, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, să obțină o finanțare în valoare de 49.980,98 euro pentru organizarea proiectului, intitulat „De meserie, nu de mântuială”, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

La acest proiect participă șase dintre liceele buzoiene, respectiv Liceul Agricol ’’Dr. Constantin Angelescu’’ Buzău, Liceul Tehnologic Rușețu, Liceul Tehnologic Vernești, Liceul Tehnologic ‘’Sf. Mucenic Sava’’ Berca, Liceul Tehnologic Agricol Smeeni, Liceul Tehnologic Economic ‘’Elina Matei Basarab’’ Râmnicu Sărat.

Realizatorii proiectului și-au propus să contribuie la evoluția educației civice și motivației pentru educație în rândul a 250 de elevi din 6 licee tehnologice și profesionale din județul Buzău, în vederea creșterii stimei de sine și a capacității acestora pentru a deveni cetățeni activi în comunitate și mobilizarea și susținerea participării active a 40 de elevi din 6 licee din învățământul tehnic și profesional în activități civice în vederea rezolvării unor probleme locale, relevante pentru nevoile învățământului tehnologic și profesional sau pentru comunitate în general.

Obiectivul principal îl constituie creșterea nivelului de informare privind proiectele și bunele practici LEM în rândul celor peste 5.000 de elevi din IPT Buzău, în vederea stimulării interesului elevilor pentru participarea cetățenească în activități civice și al creșterii prestigiului meseriilor.

Pentru a afla mai multe noutăți cu privire la perioada de desfășurare a cursurilor, accesați pagina Asociației Liga Elevilor Meseriași deschisă permanent elevilor.

Ce este Liga Elevilor Meseriași 

Fondată ca grup de inițiativă în 2018, Liga Elevilor Meseriași este prima asociație care reprezintă interesele elevilor din învățământul profesional și tehnic din județul Buzău. Misiunea acesteia de a contribui la îmbunătățirea învățământului profesional și tehnic prin realizarea de proiecte proprii și demersuri de advocacy. Asociația ajută la construirea unei echipe de elevi, membrii ai acestui sistem de învățământ și le oferă oportunitatea de a-și face vocea auzită și de a-și reprezenta colegii în fața factorilor decizionali, atât la nivel local, cât și la nivel național. Acest scop are la baza procesul de dezvoltare al elevilor, care pe parcursul activităților  de implementare își amplifică simțul responsabilității, își îmbunătățesc abilitățile de leadership și advocacy, învață cum să comunice eficient cu decidenții săi.

Ce este Programul Active Citizens Fund România

Programul Active Citizens Fund RomâniaestefinanțatprinGranturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesați www.activecitizensfund.ro. Pentru mai multe

Mai multe informații despre  Granturile SEE și Norvegiene, AICI

Articole similare