Actualitate

De la grătar la spital

Zece persoane s-au prezentat la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) în prima săptămâna a lunii aprilie după ce au fost muşcate de căpuşe pe parcursul unor ieșiri „la grătar” încurajate de vremea frumoasă din ultima perioadă.

Specialiştii SJU recomandă persoanelor care au fost muşcate de căpuşe să se adreseze unui medic de specialitate în primele 24 de ore pentru a beneficia de tratamentul profilactic: „Temperaturile ridicate din această perioadă au favorizat apariţia căpuşelor. De la începutul lunii aprilie şi până în prezent, la camera de gardă a UPU-SMURD s-au înregistrat zece cazuri de persoane muşcate de căpuşe. Medicii recomandă ca pacienţii muşcaţi de căpuşă să nu se trateze acasă, ci să se adreseze unui cabinet specializat”, a declarat pentru „Agerpres” purtătorul de cuvânt al SJU, Adriana Bunilă.

Medicii se aşteaptă la o creştere a numărului cazurilor de persoane muşcate de căpuşe în următoarea perioadă pe fondul temperaturilor ridicate şi al fluxului de turişti care se vor îndrepta pe timpul vacanţelor în zonele împădurite sau preponderent acoperite cu verdeaţă.

Specialiștii spun că prin mușcătura căpușelor infectate de o bacterie numită Borrelia Burgdorferi se transmite boala Lyme, o afecțiune infecțioasă. Nu toate persoanele care sunt mușcate de căpușe contactează boala Lyme. Riscul de a contacta boala de la o capușă infectată crește pe masură ce trece mai mult timp de la momentul mușcă­turii. Primele simptome ale bolii Lyme constau, în mare, în  febră, urticarie, paralizie facială și artrită. Majoritatea erupțiilor apar pe mai multe părți ale corpului pe măsură ce infecția se răspândește. Dacă boala Lyme nu este tratată prompt și eficient, deteriorarea arti­culațiilor, a nervilor și a creierului poate începe după luni sau chiar ani după ce persoana a fost infectată.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker