Economic

Nici jumătate din populația județului nu are canalizare

O singură localitate din Buzău corespunde normelor europene privind epurarea apelor uzate, 42 la sută dintre locuitorii judeţului având acces la sisteme de canalizare, dintre care doar aproximativ 6 la sută în mediul rural.

Cerinţele de conformare ale Directivei Comisiei Europene privind epurarea apelor uzate urbane prevăd ca aglomerările umane să fie dotate cu sisteme de colectare şi epurare a apelor uzate în funcţie de dimensiunea acestora, iar gradul de racordare al populaţiei să fie mai mare de 98 la sută, precizează Administraţia Bazinală de Apă (ABA) Buzău-Ialomiţa. „Din totalul de 345 aglomerări umane delimitate la nivelul judeţului Buzău, 17 sunt dotate cu sisteme publice de colectare şi staţii de epurare a apelor uzate şi o aglomerare umană este conformă cu cerinţele Directivei (municipiul Buzău). Gradul de racordare a populaţiei la sistemul de colectare şi epurare a apelor uzate este de 42,06 la sută, din care 94,7 la sută pentru mediul urban şi 6,2 la sută pentru mediul rural. Costurile de investiţii necesare implementării cerinţelor Directivei 91/271/CEE privind epurarea apelor uzate urbane în judeţul Buzău până în 2027 au fost evaluate în Planul de Management actualizat al spaţiului hidrografic Buzău-Ialomiţa la circa 217,10 milioane euro. Restul investiţiilor de circa 259,47 milioane euro se vor realiza după 2027. Aceste costuri estimative au fost puse la dispoziţie de operatorii de apă/autorităţile publice locale sau preluate din MasterPlanul judeţului Buzău şi se pot modifica în funcţie de soluţiile tehnice agreate de către operatori/autorităţile publice locale”, a transmis, pentru „Agerpres”, ABA Buzău-Ialomiţa.

La finalul anului 2023, Ministerul Mediului a încheiat proiectul SIPOCA 588 „Îmbunătăţirea capacităţii autorităţii publice centrale în domeniul managementului apelor în ceea ce priveşte planificarea, implementarea şi raportarea cerinţelor europene din domeniul apelor”, care cuprinde printre altele o reactualizarea a Directivei 91/271/CEE privind epurarea apelor uzate urbane. Totodată, proiectul vizează dezvoltarea la nivelul Administraţiei Naţionale „Apele Române”, a unui sistem electronic de colectare a datelor la care vor contribui cu informaţii operatorii de apă şi autorităţi publice locale, în vederea implementării strategiilor din domeniul canalizării şi epurării apelor uzate urbane: „Platforma electronică Epurare Ape Uzate Urbane este operaţională. Se fac teste premergătoare accesului în platformă pentru toţi operatorii de servicii publice de apă şi canalizare. Activitatea ABA Buzău-Ialomiţa a constat în introducerea datelor şi informaţiilor avute la dispoziţie privind colectarea şi epurarea apelor uzate provenite din aglomerările umane furnizate de operatorii de apă/autorităţile publice locale. În urma creării conturilor pentru operatorii de servicii de apă şi canalizare în platforma electronică, se vor desfăşura activităţi de colectare, validare, actualizare şi raportare a datelor şi informaţiilor în vederea implementării, monitorizării şi evaluării politicilor şi strategiilor din domeniul canalizării şi epurării apelor uzate urbane”, informează ABA Buzău-Ialomița.

Responsabilii instituției atrag atenţia că, potrivit reglementărilor europene, toate aglomerările umane peste 10.000 locuitori trebuiau să fie conforme în ceea ce priveşte colectarea şi epurarea apelor uzate urbane până la sfârşitul anului 2015. „Întrucât România nu a respectat prevederile Directivei, Comisia Europeană a luat hotărârea de a declanşa o acţiune în constatarea neîndeplinirii obligaţiilor având ca obiect aplicarea incorectă a Directivei 91/271/CEE a Consiliului privind epurarea apelor uzate urbane, în prezent procedura de infringement fiind în stadiu de aviz motivat, etapa premergătoare trimiterii României în faţa Curţii Europene de Justiţie”, atrage atenţia sursa citată.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker