Opinii

De la cap se-mpute…

Ce deosebire este între o ambulanță și o autospecială de pompieri? „Autospeciala de pompieri nu este ambulanță”, acesta a fost răspunsul, strălucind de obrăznicie, pe care l-am primit din partea unui responsabil al Inspectoratului de Poliție al Județului în momentul în care am încercat să deslușesc resorturile care au condus ca într-o comunicare oficială a instituției să se strecoare o asemenea confuzie.

Evident că în economia speței în discuție – accidentul de miercuri în urma căruia un ins cu permisul suspendat din motive medicale și-a pierdut viața după ce s-a urcat la volan și a izbit frontal mașina de o autospecială de pompieri (sau ambulanță, cum doriți!) – conta mult prea puțin cu ce fel de vehicul aveam de-a face, dar, la cât de sensibil este consumatorul buzoian de știri (unul și același cu cel care umple mesageria doamnelor cu mesaje gen „ce faci, frumoas-o?”), nu trebuie să te miri că ți se oferă niște lecții de deontologie jurnalistică de-ți merg fulgii… până în frigiderul plin cu carne! Și apoi explică-i bipedului cum merge treaba cu o informație parvenită pe căi oficiale…

Dar, să revenim și să spunem că, iată, și poliția buzoiană s-a transformat într-o instituție producătoare de fake-news. Spunem acest lucru pentru că nici după o zi de la incident nu am avut vreo reacție care să explice lucrurile și nici o retractare. Și, mai mult, nu este de mirare acest lucru atât timp cât și „capo di tutti i capi” al instituțiilor de forță din județ s-a dovedit el însuși producător de fake-news. Și, cum vine vorba, cei de sub el să se lase mai prejos? Nici vorbă, și iată roadele!

Ar mai fi de făcut o singură precizare. Aceea că unor polițiști buzoieni pare că li s-a urcat la cap zvonul că numele nașului cel mare al instituției s-ar afla pe o listă scurtă de înlocuitori ai actualului ministru de Interne. Puțin probabil, însă, căci este greu de crezut că cineva ar accepta înlocuirea unui suspect de plagiat cu unul căruia Comisia de Etică şi Deontologie Universitară a Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” a propus retragerea titlului de doctor pe motiv de… plagiat!

P.S.: Un cuvânt de laudă pentru reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență, care s-au ținut, cel puțin până în prezent, departe de tentația de a răspândi știri false. Chiar dacă au făcut-o într-un stil original: nu răspund la telefon când sunt solicitați și emit comunicate de presă mai răruț, că-i mai drăguț. Gen cod galben de viscol la ora 16.08, când avertizarea Administrației Naționale de Meteorologie are deja o vechime de cel puțin șapte ore.

Articole similare