Actualitate

De la 1 aprilie, poștașii intră în grevă generală

Poştaşii ameninţă că nu mai duc pensiile şi intră în grevă generală. Conflictul dintre angajaţii Poștei și conducere a pornit de la semnarea noului contract colectiv de muncă, negocieri care au pornit odată cu începutul de an, pentru ca la aproape trei luni de discuţii să nu se poată vorbi despre o înţelegere. Sindicatul poștaşilor a cerut salarii mai mari și beneficii mai multe. Conform declaraţiilor făcute de liderul de sindicat buzoian, Ion Bogdan, înainte de greva de avertisment de săptămâna aceasta, măririle cerute erau la nivelul a 750 de lei brut şi o majorare a sporurilor de loialitate. Aceeaşi sursă spunea că mai mult de jumătate dintre angajații Poștei Române au salariul minim pe economie, proporţia păstrându-se şi la Buzău. „De la 1 aprilie, ora 00.00, vom intra în grevă generală pe timp nelimitat! Conducerea spune că nu are bani pentru măriri salariale, noi ştim că sunt bani, şi ce mai ştim este că societatea Poşta Română este de interes strategic, de aceea cred că cineva va lua poziţie, pentru ca lucrurile să intre în normal”, a declarat pentru OPINIA liderul sindical Ion Bogdan, care în dimineaţa zilei de 28 martie se afla în drum spre Bucureşti, pentru noi negocieri.

Reprezentanții instituției îi amenință cu penalizări și dau asigurări că pensionarii își pot primi banii la timp. În România, 2,5 milioane de oameni așteaptă lună de lună postașul. Poștașii au fost în grevă de avertisment, miercuri dimineață, și au întrerupt lucrul de la 8.00 până la 10.00 în aproape toate oficiile poştale din ţară, din cauza salariilor mici. Ei amenință cu greva generală în aprilie, situație în care peste 5 milioane de pensionari vor fi în pericol să nu mai primească pensia la timp.

„Când va fi grevă generală, salariații nu își vor primi salariile pentru ziua respectivă”

Aceasta a fost declaraţia directorului general al Poştei Române, Valentin Ştefan, la finalul grevei de avertisment şi la anunţul nivelului următor – grevă generală: „Dacă nu există bani, degeaba faci grevă. Când va fi grevă generală, salariații nu își vor primi salariile pentru ziua respectivă. Asta va fi primul lucru pe care îl facem, contestăm legalitatea grevei, toți angajații care au intrat în grevă vor trebui să plătească acel prejudiciu pe care l-au creat companiei pentru ziua de grevă”.

Pe de altă parte, liderii de sindicat consideră că actualul director general are un comportament „special” şi că intenţionează să elimine activitatea sindicală din cadrul societăţii comerciale Poşta Română. „Cu doi ani în urmă, doar intervenţia premierului de la vremea respectivă, care îi este şi şef pe linia politică, a făcut ca părţile să se aşeze din nou la masă şi să finalizeze contractul colectiv de muncă, valabil până la începutul acestui an”, a afirmat Dumitru Costin, liderul Blocului Naţional Sindical (BNS).

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker