Administrație

De ce spune prefectul Carmen Ichim STOP despăgubirilor pentru cei afectați de pesta porcină africană

Autoritățile admit că situația a cam scăpat de sub control în ceea ce privește răspândirea pestei porcine africane în județul Buzău și sunt convinse că omul este vectorul principal de răs­pândire a virusului în toate cazurile confirmate până acum.

Prefectul județului Buzău Carmen Ichim a declarat, luni, în ședința Centrului Local de Combatere a Bolilor, că nu se va mai aproba niciun dosar de despăgubire a proprietarilor de porci care au fost uciși ca urmare a confirmării pre­zenței virusului pestei porcine africane fără o anchetă riguroasă, din care să reiasă clar că vina infestării nu o poartă proprietarii de animale care nu și-au luat măsurile necesare de prevenire a bolii.

„Din păcate ceva se întâmplă și nu gestionăm… O să vedeți că va fi o explozie. Problema noastră mare este ce facem în viitor, dăm ordin de sacrificare? Pentru că dacă dăm pe fiecare focar s-ar putea să se ducă pe tot județul. La momentul de față nu se pune în discuție să dăm acest ordin (…) Din păcate, cred că situația la Buzău a început să scape de sub control. În ultima lună au apărut mai multe focare, trei în comuna Vadu Pașii, la Beceni, la Cochirleanca și nu știm dacă e vreo legătură între aceste cazuri, dar se verifică de către Poliție și DSP. Trebuie să știe toată lumea că nu vom acorda despăgubiri pe focarele care sunt dacă lumea se face vinovată, dacă și-au adus singuri virusul în curte sau dacă nu și-au luat măsurile necesare de prevenire a bolii. S-au plătit despăgubiri doar pentru două gospodării din Amara, iar pentru celelalte gospodării sunt întocmite dosare penale. Dacă s-au bucurat că au cumpărat porci mai ieftini din altă parte și așa au adus virusul în curte, atunci nu vor fi despăgubiți”, a declarat prefectul Carmen Ichim.

Ultimul caz confirmat era luni la Boboc, comuna Co­chirleanca, dar existau suspiciuni de boală în alte două gospodării din comuna Vadu Pașii, unde cel puțin șapte purcei ar putea fi infestați cu PPA, și nu este exclus ca și acolo virusul să fie dus de asistentul veterinar de la Focșănei în curtea căruia este declarat un focar principal de pestă porcină africană. Deocamdată, ancheta epidemiologică este în desfășurare, însă trei porci – doi de 6 luni și unul de 16 luni-, au fost uciși încă de când a apărut suspiciunea de boală.

Luni, Centrul Local de Combatere a Bolilor Buzău s-a reunit pentru adoptarea planului de măsuri privind controlul și combaterea bolii, precum și pentru adoptarea zonelor de restricții.

Potrivit deciziei CLCB, localitatea Boboc se află în zona de protecție, iar în zona de supraveghere intră Cochir­leanca, Roșioru, Târlele, Bordușani (parțial), Dâmbroca, Stăncești, Scurtești, Vadu Pașii, Băjani, Focșănei, Boboc Gară, Potârnichești, Poșta Câlnău și Cuculeasa.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker