Actualitate

De ce se trage de timp în dosarul fraudelor informatice de la Direcția Economică a Primăriei

Dosarul fraudelor informatice de la Direcția Economică a Primăriei Buzău s-a blocat din nou la Tribunalul Buzău. La termenul de marți, instanța a dispus o nouă amânare, până pe 19 noiembrie, pentru refacerea raportului de expertiză informatică și în vederea soluționării cererii de recuzare a expertului contabil. Documentele care ar putea face lumină în acest caz au fost așteptate mai bine de jumătate de an, însă acum expertizele trebuie reluate, ceea ce înseamnă întârzierea procesului cu cel puțin jumătate de an. Potrivit unor surse, intenția ar fi de amânare a judecății până la prescrierea faptelor, situație înregistrată în dosarul ,,Orizont”, unde lucrurile sunt destul de complicate, fiind greu de crezut că sentința inițială va fi schimbată la Curtea de Apel Ploiești. Astfel, fostul primar Constantin Boșcodeală a scăpat de răspunderea penală, însă a fost obligat să achite prejudiciul, împreună cu ceilalți inculpați din cauză. Este greu însă de crezut că prejudiciul va fi vreodată recuperat.

Ancheta începută pe data de 22 octombrie 2015 de DIICOT Buzău a vizat mai mulți funcționari ­pu­blici, cu funcții de conducere și execuție în cadrul Primăriei municipiului Buzău, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, fraudă informatică si abuz în serviciu în dauna intereselor publice. Pe 18 noiembrie 2015, procurorii DIICOT au ajuns la primele concluzii în dosarul care vizează obținerea ilicită de bani a mai multor funcționari în frunte cu șefii Direcției Economice și au reținut trei funcționari. Este vorba despre Liviu Cătălin Boaru, șef Serviciu Urmărire, Executare și Colectare Creanțe Fiscale, persoane juridice, Nicoleta Angelica Lung, referent în cadrul aceluiași serviciu, și Virgil Toșu din Primăria Buzău. Directorul executiv al Direcției Economice la acel moment, Ion Gegea, era primul vizat în acest dosar, el fiind adus la audieri cu escortă a poliție. ,,Nu știu de ce m-au adus, n-am făcut nimic și nici nu cunosc nimic legat de cest caz” a declarat Ion Gegea. Acesta a fost singurul funcționar de la Primăria Buzău care a ajuns în arest preventiv, alți patru angajați de la Direcția Economică primind arest la domiciliu. Ulterior, Gegea a fost și el plasat în arest la domiciliu.

Concret oamenii legii au stabilit în urma audie­rilor preliminare că în cadrul Primăriei Municipiului Buzău a funcționat timp de cinci ani un adevărat sistem mafiot cu încrengături în structuri militarizate, rude ale unor angajați din poliție și chiar din rândul magistraților. Mai mult decât atât, procurorii care au instrumentat dosarul spuneau că angajații suspecți din dosar au efectuat acte contrare îndatoririlor de serviciu. „Au încălcat cu bună știință, în cadrul unui grup infracțional care a funcționat  organizat între 2010-2015. Nu au urmărit, încasat nu au colectat și nu au executat în niciun mod debite privind impozite și taxe pentru bugetul local pentru mai multe firme controlate de oameni de afaceri aflate în relații de rudenie cu conducerea Primăriei Buzău sau în relații apropiate cu persoane din conducerea Primăriei Buzău”, declara procurorul DIICOT Nicolae Petreoșel. Procurorii DIICOT au mai stabilit că în cazul agenților economici care au apelat la funcționarii corupți, vreme de cinci ani nu au plătit impozite și taxe către bugetul local al municipiului Buzău. În sistem au fost operate datele reale prin care au fost șterse anumite debite ale unora dintre acești agenți economici fără nicio justificare. În ceea ce privește persoanele fizice, un număr de 114 amenzi contravenționale ale unor persoane fizice au fost clasate în baza unor mențiuni nereale și false în sistemul informatic. Acele amenzi au fost anulate în baza unor hotărâri judecătorești în care, de fapt, existau doar plângeri respinse contravenționale, iar alte mențiuni priveau tranferarea nereală ale unor amenzi către alte primării din țară. Pentru anumiți agenți economici care aveau debite s-au emis certificate de atestare fiscală nereală, iar în baza unor astfel de acte măsluite s-au câștigat chiar și licitații ale unor contracte de transport. Prejudiciul produs  bugetului de stat este în cuantum  de 3.135.454,76 lei (din care 36.595 lei reprezentând amenzi contravenționale șterse nelegal din sistemul informatic și 3.098.859,77 lei, reprezentând creanțe fiscale datorate bugetului local al municipiului Buzău și de stat, neurmărite, neîncasate și neexecutate silită).

Doi dintre inculpații din dosarul fraudelor informatice identificate de procu­rorii DIICOT la Direcția Economică a Primăriei Buzău au recunoscut, la scurt timp după începerea procesului pe fond, că au șters amenzi din baza de date, dar nu și că ar fi săvârșit astfel un abuz în serviciu, infrac­țiune despre care avocații în cauză spun că procurorii DIICOT Buzău ar fi introdus-o pe lângă cele de constituire de grup infrac­țional și fraude informatice, cu scopul de a mări limitele de pedeapsă.

Virgil Toșu, fostul șef al Serviciului Urmărire, Executare și Colectare Creanțe Fiscale Persoane Fizice din cadrul Direcției Economice a Primăriei Buzău, și George Bunea, funcționar în cadrul aceluiași serviciu, au solicitat, prin avocat,  președintelui completului, să analizeze cererea de judecare în procedură simplificată, întrucât își recunosc faptele de fraudă informatică.

De altfel, Virgil Toșu și-a arătat disponibilitatea recunoașterii acuzațiilor încă din faza de urmărire penală, după 24 de ore de reținere el fiind plasat în arest la domiciliu la cererea expresă a DIICOT. De altfel, pentru unii s-a cerut arestarea preventivă, pentru alții nu, în funcție de modul în care au decis să recunoască acuza­țiile care li s-au adus la cunoștință ori au venit cu informații prețioase la dosarul stufos instrumentat de procurorii DIICOT Buzău, după ce li s-au pus pe masă dovezi incontestabile ale infracțiunilor de criminalitate organizată comise de-a lungul a cel puțin cinci ani în dauna bugetului comunității locale.

În rechizitoriul procu­rorilor DIICOT care au instrumentat cazul sunt evidențiate 37 de persoane scutite de la plata amenzilor de circulație, unii cu câte o singură amendă, alții cu mai multe, semn că, pentru anumite persoane din municipiu, „cotizația“ la funcționarii de la Direcția Economică pentru ștergerea amenzilor de circulație devenise o practică. Totuși, acest lucru nu ar fi fost posibil pentru funcționarii simpli ai Palatului Comunal dacă nu ar fi existat precedentul creat de șefi, care le-au solicitat asemenea manevre pentru diverse VIP-uri locale.

„În baza relațiilor de amiciție avute de ei personal sau de alți colegi ai lor cu debitorii neplatnici ai amenzilor contravenționale, atrăgând în mod special în acest sens directivele trasate ilegal în această privință de către inculpatul Gegea Ion (…) prin intermediul inculpatului Toșu Virgil (…) Așa se face că în baza acestei curtoazii nedemne pentru funcția publică exercitată de inculpații Gegea Ion, Toșu Virgil, Bunea George și Răileanu Carmen George au șters sau clasat din evidențele sistemului informatic al Primăriei municipiului Buzău   debite constând în amenzi contravenționale pentru foarte multe persoane fizice, unele dintre ele ocupând în ierarhia socială sau publică de la nivelul municipalității buzoiene însemnate funcții (…)“, spun procurorii DIICOT. Adică, odată precedentul creat de șefi, funcționarii fără funcții de conducere, dar cu acces efectiv la baza de date, au luat afacerea în propriile mâini.

Șase angajați ai Direcției Economice a Primăriei Buzău au fost trimiși în judecată în august 2016 de către Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Buzău. Este vorba despre: Ion Gegea, director al Direcției Economice a Primăriei Buzău, Cătălin Liviu Boaru, șeful Serviciului Urmărire, Executare și Colectare Creanțe Fiscale Persoane Juridice, Bogdan Mihai Neamu, funcționar la Serviciul Urmărire, Executare și Colectare Creanțe Fiscale Persoane Juridice, Virgil Toșu, șeful Serviciului Urmărire, Executare și Colectare Creanțe Fiscale Persoane Fizice,  George Bunea, funcționar la Serviciul Urmărire, Executare și Colectare Creanțe Fiscale Persoane Fizice, Carmen George Răileanu, funcționar la Serviciul Urmărire, Executare și Colectare Creanțe Fiscale Persoane Fizice.

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker