joi, 04 iunie 2020

Ce spun liderii politici buzoieni despre rezultatul votului la moțiunea de cenzură

Guvernul PSD Viorica Dăncilă a fost demis de plenul Parlamentului, care a aprobat joi moțiunea de cenzură depusă de opoziție, cu 238 de voturi ,,pentru”, patru voturi contra și nicio abținere. Votul a fost secret, cu bile. Pentru trecerea moțiunii de cenzură era nevoie de cel puțin 233 de voturi. Săptămâna trecută, la depunere, moțiunea a fost susținută de 237 de semnă­turi.

Guvernul Dăncilă rămâne, potrivit legii, să îndeplinească numai actele cu caracter individual sau normativ necesare pentru administrarea treburilor publice, fără a promova politici noi, până la depunerea jurământului de către membrii noului Guvern. În această perioadă nu poate să adopte ordonanțe și nici să inițieze proiecte de lege.

Președintele trebuie să convoace la consultări partidele parlamentare și să desemneze un candidat pentru funcția de premier. În termen de zece zile de la desemnare, candidatul propus pentru funcția de prim-ministru trebuie să vină în Parlament cu echipa guvernamentală, pentru votul de încredere.

*

Prezentăm, în cele ce urmează, reacții ale politicienilor buzoieni după votarea moțiunii de cenzură.

Ciolacu: ,,Respectăm Constituția și mergem mai departe. Schimbarea Vioricăi Dăncilă, o problemă internă”

Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a declarat că PSD va respecta Constituția, în contextul adoptării moțiunii de cenzură de către Parlament. „Sunt 238 de voturi. Ce să spun? Res­pectăm Constituția. Și azi de dimineață v-am spus că nimeni nu avea majoritate. Înseamnă că opoziția a convins mai mulți dintre parlamentari. Acesta e rezultatul. Asta este democrația. A trecut moțiunea. Vine alt Guvern. Respectăm Constituția și mergem mai departe”, a afirmat Marcel Ciolacu, după ce moțiunea a fost adoptată de către Parlament.

El a mai spus că schimbarea Vioricăi Dăncilă de la șefia PSD este „o problemă internă” care va fi discutată în interiorul partidului, după ce aceasta a declarat că nu va face un pas în spate de la șefia PSD și că nu are ce să își reproșeze: „E o problemă internă pe care o s-o discutăm în interiorul partidului”, a declarat președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, întrebat dacă ar trebui să plece Viorica Dăncilă de la șefia PSD.

Viorica Dăncilă a declarat că nu va face un pas în spate de la șefia PSD și nu are ce să își reproșeze. Liderul social-democrat a precizat că, alături de colegi, a adoptat măsuri bune pentru populație și a ținut echipa PSD unită, după rezultatul la europarlamentare. „După cum știți am fost aleasă prin Congres. Rămân la șefia PSD. Nu am cum să fac un pas în spate și nu voi face un pas în spate. Nu îmi reproșez nimic. Am ținut după europarlamentare o echipă unită, împreună cu colegii am adoptat măsuri bune pentru populație. Nu am ce să îmi reproșez. Ca un guvern foarte bun (întrebată cum va rămâne în istorie, n.r.)”, a afirmat Viorica Dăncilă, după ce moțiunea de cenzură a fost adoptată de către Parlament.

Ulterior, Ciolacu a scris pe Facebook că PSD trebuie să treacă printr-o reformă internă, care să permită social-democraților să câștige alegerile parlamentare de anul viitor: „Astăzi, cu largul sprijin al foștilor noștri colegi de la PSD care au preferat să se asocieze cu Băsescu, Orban și Barna, moțiunea de cenzură a trecut. Aștept ca președintele României, Klaus Iohannis, să desemneze cât mai repede un premier care să vină cu un nou guvern în Parlament și vom vedea atunci dacă vor exista suficiente voturi pentru a trece. Pentru PSD trebuie să urmeze o perioadă de reformă internă, care să ne permită să câștigăm viitoarele alegeri locale și parlamentare. Nu cred că mai este momentul pentru analize, sondaje și alte trageri de timp. Trebuie să trecem la ACȚIUNE!”, a scris Ciolacu pe Facebook.

Romanescu: „Am debarcat un guvern devenit nelegitim”

„Parlamentul a aprobat moțiunea de cenzură inițiată de PNL, cu 238 de voturi pentru. Guvernul PSD a fost demis. Am debarcat un guvern devenit nelegitim, punând capăt guvernării PSD, care nu s-a exercitat în interesul cetățenilor, social-democrații fiind preocupați de salvarea infractorilor și bunăstarea propriei clientele. PNL s-a luptat fără pauză, timp de trei ani de zile, împotriva abuzurilor PSD, depunând moțiuni de cenzură, moțiuni simple, sesizând Curtea Constituțională și Comisia de la Veneția. Prin victoria de astăzi, facem primul pas către <România normală>. O Românie normală este o țară condusă de politicieni și funcționari ­pu­blici cinstiți, respectați și integri, aleși sau promovați în baza competențelor dovedite, care au conștiința serviciului public pentru care au fost aleși sau angajați”, a scris pe Facebook președintele organizației județene a Partidului Național Liberal, deputatul Cristinel Romanescu.

Rache: „La Constanța, Felix Stroe tocmai ce a aruncat tabloul Vioricăi Dăncilă la gunoi”

„Nu ați putut voi cumpăra, cât am putut noi convinge! De astăzi, Viorica Dancilă iese din cursa pentru Cotroceni, iese din politică, Mircea Diaconu și Klaus Iohannis vor disputa finala. Pentru PSD urmează greul, fără reforma partidul se duce la vale. Fără intelectuali, dar cu șefi care aveau origine sănătoasă (originea sănătoasă era din Teleorman), PSD nu se mai comporta ca un partid, nu a înțeles nevoia de schimbare. E condamnat la dispariție dacă nu se schimbă – dependenți de banii de la buget, de primari, de mita electorală. PSD se bazează pe baroni ca Arsene și Oprișan, nu a înțeles de ce toți liderii de la TSD sunt astăzi în Pro România – viitorul e aici, trecutul la PSD. Gabi Petrea, actualul lider TSD, a votat moțiunea de cenzură, a obosit sa lupte cu fantomele trecutului. Din păcate, la PSD dacă nu te evacuează cu duba, te evacuează cu moțiunea de cenzură. Așa s-a întâmplat cu ultimii doi președinți: Dragnea și Dăncilă. La PSD urmează răfuiala, în cel puțin o săptămână Viorica Dăncilă e istorie. La Constanța, Felix Stroe tocmai ce i-a aruncat tabloul la gunoi. Urmează un CEx sălbatic. O să îi spună colegii de partid că la moțiune e invers decât la BAC, nu te bucuri că a trecut. Viorica, Viorica, de acuma ești nimica! Refrenul celui mai nou cântec pesedist”, a scris pe Facebook președintele organizației județene a PRO România, Felix Rache.

loading...
error: Content is protected !!