Economic

De ce să alegi parchetul stratificat pentru casa ta?

Amenajarea parchetului în locuința ta se dovedește a fi întotdeauna o variantă inspirată datorită calităților sale multiple și a atmosferei calde și elegante emanate. Materialele naturale vor fi mereu la modă și se vor încadra în orice încăpere pe care vrei să o decorezi. Lemnul este fără îndoială unul dintre elementele ce oferă o stare de bine, se potrivește oricărui stil de design interior și aduce o notă de originalitate în casă.

Cu ce se deosebește parchetul stratificat față de cel laminat sau masiv?

Parchetul este de mai multe feluri, dar cele mai utilizate în amenajarea caselor sunt plăcile stratificate și laminate. Există bineînțeles o serie de particularități ale acestor modele ce țin de tipul de material, modul de alcătuire, proprietățile produsului sau aspectul estetic.

Parchetul stratificat este realizat din mai multe rânduri de lemn dispuse între ele într-un unghi de 90 de grade, direcția perpendiculară conferind o foarte bună stabilitate și rezistență. Acesta permite izolarea termică în pardoseală și este potrivit oricărui stil fiind disponibil într-o serie de culori și modele diferite.

Structura celui laminat este alcătuită în general din mai multe straturi. Primul, cel de bază sau de echilibrare, este realizat dintr-un material impermeabil acționând ca un scut împotriva umezelii. Următorul este un amestec compozit din fibre de lemn, iar al treilea conține o peliculă decorativă ce conferă aspectul final al plăcii și desăvârșește designul din punct de vedere estetic. Partea superioară este special atașată pentru a ajuta la crearea unei suprafețe rezistente și durabile.

Parchetul masiv se deosebește de celelalte tipuri prin compoziția sa din mai multe puncte de vedere. Este produs dintr-o singură bucată de lemn, are un preț mai ridicat și nu este atât de rezistent la zgârieturi și șocuri. 

Cât de ușor se montează parchetul stratificat?

După ce te-ai decis asupra modelului de parchet, ai opțiunea de a-l monta chiar tu, iar în această situație este bine să ceri producătorului toate detaliile și schițele care ajută în acest demers ori poți apela oricând la ajutorul unui specialist. Înainte de instalarea propriu-zisă, materialul trebuie aclimatizat câteva zile în încăperea unde va fi fixat. Prima etapă în amenajarea lui este pregătirea suprafeței de lucru ce trebuie să fie fără denivelări și complet uscată. Ulterior podeaua se va acoperi cu un strat de izolare realizat din folie specială disponibilă sub formă de rolă sau rulouri de plută.

Va fi prevăzut un spațiu liber de 1 cm între pereți și plăci pentru a permite produsului să se dilate în cazul în care există o umiditate mai crescută într-un anumit moment. Direcția va depinde de mărimea camerei ce este amenajată. Dacă este mai mică de 8 metri, sensul este perpendicular față de fereastra cea mai largă, iar când spațiul este mai mare, el va fi poziționat de-a lungul laturii mai lungi.

Cum se întreține parchetul stratificat?

Pentru prevenirea deteriorării și a zgârieturilor, poți folosi apărătoare atașate de picioarele mobilierului mai greu, dar dacă totuși constați că există urme sau fisuri superficiale le poți îndepărta cu ajutorul unui burete umezit sau a unei radiere. Pentru curățare se va folosi un mop umed, nu îmbibat cu apă deoarece poate afecta integritatea plăcilor. Detergentul va fi unul cu PH neutru și nu se vor utiliza materiale abrazive care să îl afecteze în orice fel. Poți proteja suplimentar zona prin aplicarea unui ulei special ce va proteja lemnul și îl va ajuta să arate ca în prima zi.

Aspectul și caracteristicile parchetului pot schimba radical imaginea unei locuințe și funcționalitatea încăperii unde este amenajat, de aceea este indicat să te informezi și să alegi ce se potrivește mai bine cu ceea ce îți dorești!

 

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker