Actualitate

De ce nu vor tinerii buzoieni în armată: „Nu merită să-ți aperi țara pentru alții”

Armata Română se întărește cu un contingent de aproape 800 de rezerviști, iar primele anunțuri de recrutare au fost lansate în vara anului trecut. Nici jumătate dintre locuri nu s-au ocupat atunci, astfel că, a fost anunțată o nouă selecție a voluntarilor, scrie adevărul.ro.

În ciuda beneficiilor financiare, tinerii nu se înghesuie să se înscrie, iar motivele sunt din cele mai variate. Generațiile tinere, născute în era internetului și a dispozitivelor inteligente, au o viziune distorsionată asupra a ceea ce înseamnă stagiul militar, bazată mai degrabă pe filmele americane, decât pe realitate. Tinerii sunt convinși că viața de militar înseamnă doar trezit în zori, muncă multă și restricții greu de acceptat. „Nu mai ai voie să porți cercei, nu mai ai voie să te tunzi modern, așa, deci trebuie să te tunzi scurt. Nu cred că merită. Lumea acuma este foarte rea și nu merită să-ți aperi țara pentru alții. Ei câștigă milioane și ție nu-ți dau niciun leu”, spune un buzoian de 19 ani.

Aceștia sunt convinși că banii câștigați nu merită nici bătaia de cap, dar nici numeroasele restricții, cu privire la aspectul fizic, nu sunt de ignorat. „Armata înseamnă multe responsabilități, muncă multă. Depinde de salariu; dacă ar fi minim 3.000 de lei, ar fi bine. Dar, cu 1.800 de lei pe lună, nu m-aș băga. Mai bine mă duc la firme de curierat”, completează un alt tânăr buzoian, într-un interviu pentru Adevărul.

Spre necinstea lor, tinerii mai invocă și faptul că nu le place munca sau că viața trebuie trăită fără limite și nu se sfiesc să recunoască acest lucru, ba chiar, se mândresc cu atitudinea lor. „Nu m-aș angaja niciodată. Nu prea-mi place munca. Îmi place să stau și să vină banii”, declară unul dintre tineri. Un altul, în vârstă de 24 de ani, cu spirit de filosof, spune că „viața trebuie trăită, că doar una ai, nu mai multe. Consider că nu e normal și degeaba câștigi un salariu, o soldă, dacă nu poți să-i cheltui cum vrei”.

Viziunea tinerilor este la polul opus față de cea a celor care au trecut deja prin stagiul militar și o consideră benefică în modelarea caracterului. „Este ca o tabără cu caracter militar, dar tinerii nu prea se aliniază la treaba asta. Ei sunt mai libertini, sunt cu altă viață, vorbim de generația internetului. Dar armata este un lucru frumos și sănătos”, conchide un bărbat trecut de 50 de ani, cu stagiul militar satisfăcut înainte de Revoluție, conform aceleași surse.

Ministerul Apărării continuă anul acesta campania de recrutare a rezerviștilor voluntari și scoate la concurs 444 de astfel de posturi de maiștri militari, subofițeri, gradați și soldați, disponibile în 15 județe. Procesul de recrutare și selecție pentru seria suplimentară de rezerviști voluntari are loc până vineri, 21 ianuarie 2022.

Rezerviștii vor avea de încasat, după perioada de instrucție, când stau acasă, aproximativ 540 de lei. Un subofițer rezervist voluntar va încasa 720 de lei. De asemenea, cât timp este în programul de instruire inițială sau periodică, voluntarul primește soldă întreagă, ca orice militar profesionist, adică 1.857 de lei, în cazul unui soldat, și 2.400 de lei pentru un subofițer, mai precizează aceeași sursă.

Un comentariu

  1. Un singur loc de rezervist voluntar soldat la Buzău,la o unitate din Cislău.Dacă ești singurul candidat tot ieși pe locul 2.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker