Actualitate

Șeful Inspectoratului Școlar: 70% dintre cadrele didactice buzoiene au participat la greva de avertisment

Profesorii au încetat  lucrul astăzi timp de două ore, dar au continuat supravegherea elevilor, așa cum au promis. Aceasta este și concluzia șefului ISJ Buzău, care spune că totul a decurs fără probleme.

La greva de avertisment petrecută astăzi la prânz în școlile buzoiene au aderat circa 70% dintre cadrele didactice, mai spune șeful ISJ Buzău, inspector general școlar Ionel Meiroșu: „Nu avem semnalate incidente petrecute în intervalul orar 11-13 . Aproximativ 70% dintre cadrele didactice, din 90% din unitățile de învățământ, au aderat la această mișcare”.

 Care sunt principalele revendicări sindicale

Sindicatul Învățământului Preuniversitar Buzău și-a explicat acțiunea de astăzi printr-un comunicat astfel:. „Astăzi, 19.01.2022, între orele 11.00-13.00, salariații din învățământul buzoian au fost în grevă de avertisment. Protestul s-a desfășurat în 138 de unități școlare care sunt afiliate la Sindicatul Învățământului  Preuniversitar Buzău.

Principalele revendicări  sunt:

  1. Subfinanțarea sistemului de învățământ;
  2. Nerespectarea Legii-cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice;
  3. Neadoptarea condițiilor legale privind salarizarea personalului didactic auxiliar și nedidactic (salariile din învățământ sunt cu 30% mai mici decât cele din administrația publică).

Toate deciziile adoptate în ultimii doi ani au dus la scăderea drastică a veniturilor și implicit a nivelului de trai pentru toți salariații din învățământ. Nealocarea a 6% din PIB,  așa cum prevede Legea educației naționale nr.1/2017, aduce prejudicii întregului sistem educațional, inclusiv beneficiarilor direcți ai educației prin demotivarea acestora. Schimbarea condițiilor de acordare a burselor școlare este consecința unei politici de austeritate în detrimentul educației.

Împreună cu organizațiile elevilor și părinților, avem speranța că putem să  schimbăm lucrurile în bine pentru educația din România”.

Acțiunile sindicale vor continua

După această grevă de avertisment, spune liderul SÎP, Ion Dobre, „va urma o analiză la nivelul celor două federații; vom vedea care este reacția guvernanților, respectiv a premierului și în funcție de aceste coordonare, ne vom stabili strategia pentru viitor; probabil vom relua și acele pichetări, inclusiv la nivel local și se ia în calcul o grevă generală dacă lucrurile vor fi forțate de guvernanți în această direcție”.

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker