Actualitate

De ce nu este bună toamna excesiv de caldă și uscată

În septembrie a fost ca-n plină vară, în octombrie a fost vreme de tricou, iar noiembrie aduce temperaturi de aproape 30 C. Toamna din 2023 este bună pentru drumeție și stat în natură, dar nu și pentru agricultură.

Toamna de acum ar putea bate recorduri, dacă noiembrie va continua cum a început, mai ales că septembrie și octombrie au fost calde mult peste medie. În 2019 și 2012 a fost toamna cea mai caldă, fiindcă în acei ani, lunile septembrie, octombrie și noiembrie au adus temperaturi mult peste medie. Prognozele meteo arată că luna a 11-a din 2023 va fi mai caldă decât ar fi normal și așa a și început și va continua. Spre exemplu, pe data de 8 au fost maxime de +23 C în țară, iar după data de 11 mai sunt posibile maxime de peste 20 C.

În 2020, lunile septembrie și octombrie au fost extrem de calde, iar noiembrie a adus secetă. Luna octombrie a fost caldă și în 2022 și 2018, în timp ce luna noiembrie din 2018 a fost extrem de caldă, dar media ei de temperatură a fost „dusă în jos” de zilele de la final, când temperaturile au coborât sub -15 C în unele locuri din țară și sub -6 C aproape peste tot. Luna noiembrie a fost peste medie și în 2022.

În anul 2016 ne-am confruntat cu cea mai rece toamnă din ultimul deceniu. Atunci octombrie a fost răcoroasă, cu 1,7 grade mai frig decât normalul perioadei. Anul 2011 a avut o toamnă cu totul atipică: septembrie a fost cu mult mai caldă decât de obicei (+3,1 C), octombrie a fost mult mai rece, iar noiembrie și mai friguroasă (-3.5 C mai mult decât normalul), adică o veritabilă lună de iarnă.

Septembrie a fost precum august în acest an, iar octombrie a adus și temperaturi de plină vară, adică peste 33 C în sud și cu mult peste 25 C în restul țării. Ritmul anotimpurilor s-a schimbat față de anii 90, toamna începe tot mai târziu, dar se termină și mai târziu, fiindcă în ultimul deceniu au fost mai mulți ani în care a fost călduț și la final de noiembrie, dar și în decembrie. Căldură de decembrie înseamnă maxime de peste 12 C și la munte și 18-20 C în sud (dar și nopți cu temperaturi pozitive).

Pentru turism este minunat că toamna este călduroasă, este bine și pentru cei care vor să facă sport sau să stea mult în aer liber. În noiembrie nu prea mai ninge, ci poate fi și vreme de tricou pentru puțin timp, iar în octombrie nu prea mai trebuie să scoți hainele groase.

Căldura de toamnă este o mare problemă pentru agricultură, mai ales că și în 2023, la fel ca în 2019 și 2022, este secetă gravă și sunt și locuri unde nu a mai plouat de două luni.

Din cauza temperaturilor ridicate pentru sfârșitul lunii octombrie, culturile de grâu, rapiță și orz riscă să fie compromise și vor fi scăderi de zeci de procente ale producției, față de anii buni. Cele mai afectate zone de umiditatea extrem de scăzută din sol sunt Dobrogea, Muntenia și o mare parte din Moldova. Pentru că nu a plouat zeci de zile, pământul este super-uscat, iar asta este o mare problemă, pentru că unii fermieri nu mai pot scoate cartofii fără să ude brazdele mai întâi.

Câte zile cu ploaie de peste 1 mm au fost la câteva stații meteo din sud și sud-est în septembrie și octombrie 2023? Una la Sulina, două la Constanța, trei la Buzău și Fetești, patru la Giurgiu și Călărași. Este foarte puțină ploaie, dacă ne gândim că cele două luni au împreună 61 de zile.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker