Economic

De ce închide Yazaki fabrica de la Buzău și o restructurează pe cea din Ploiești

Aproximativ 400 de buzoieni care lucrează în fabrica japoneză Yazaki din Buzău vor rămâne fără loc de muncă, după ce grupul a decis să închidă fabrica din municipiu. Compania este acum în procedură de oprire a activității. Totodată, Yazaki restructurează și fabrica din Ploiești. Conform reprezentanților companiei, deciziile au fost luate după ce principalul client a decis să treacă rapid, înainte de termen, la mașini electrice. Motivul a fost confirmat și de către primarul Constantin Toma, care a menționat că lipsa comenzilor a dus la închiderea fabricii.

„Ca răspuns la întreruperea prematură a uneia dintre liniile de automobile ale principalului nostru client, care a avut loc înainte de termen datorită tranziției rapide a acestuia către un viitor electric, precum și la lipsa forței de muncă și la provocările demografice, compania noastră a luat măsuri strategice pentru a se adapta la această situație și a se pregăti în mod adecvat pentru viitor”, a transmis compania pentru Economedia.

Drept urmare, Yazaki România va reduce numărul de angajați la Ploiești și va închide fabrica din Buzău. „În acest fel, compania ia măsuri îndrăznețe pentru ca celelalte trei fabrici pe care le are în România – Brăila, Caracal și Ploiești – să își continue activitatea și să se dezvolte în viitor. Procesul de restructurare a început în luna august și este în curs de desfășurare, pe baza înțelegerilor făcute de comun acord cu sindicatul companiei”, a mai transmis compania.

Conform reprezentanților Yazaki, compania va oferi angajaților care pleacă asistență, precum și beneficii financiare și sprijin social, peste cele prevăzute de lege. În paralel, toate cele trei fabrici din Brăila, Caracal și Ploiești își continuă activitatea. „Yazaki România își adaptează întreaga producție la noua situație, cu scopul de a rămâne pe piață, de a păstra cât mai multe locuri de muncă în regiune și de a contribui la economia locală, așa cum a făcut-o în ultimii 20 de ani de existență în România. Yazaki România, în calitate de angajator, cooperează cu sindicatul companiei, cu autoritățile, cu alte companii și cu alți parteneri sociali, sprijinind angajații care vor trebui să plece”, transmite compania.

Compania a raportat anul trecut în România afaceri de 1,28 miliarde lei și un profit de 20 milioane lei (în scădere cu 69 la sută), cu 7.250 de angajați.

În 2021 Yazaki România anunţa că deschide o nouă fabrică la Buzău, una care urma sa creeze 520 de noi locuri de muncă. Totul era pus pe seama unui proiect major desfăşurat cu unul dintre clienţii săi importanţi. Acelaşi proiect genera şi 80 de noi locuri de muncă la fabrica din Ploieşti. Iată că acest mare proiect a întâmpinat ceva probleme, compania anunţând că închide complet fabrica de la Buzău şi reduce numărul de locuri de muncă de la fabrica din Ploieşti.

 

 

Articole similare