Economic

De ce este important să ne protejăm de razele puternice ale soarelui

După cum probabil știți deja, dacă stați prea mult timp la soare crește riscul de cancer de piele și de îmbătrânire timpurie a pielii. Pentru a reduce aceste riscuri, fiecare individ ar trebui să folosească în mod regulat o cremă de protecție împotriva radiațiilor solare cu un factor de protecție  (SPF) de minim 15 sau chiar de 50 în zilele toride, în combinație cu alte măsuri de protecție, cum ar fi:

  • Desigur, limitarea timpului petrecut la soare, în special între orele 11 AM și 3 PM, când razele soarelui sunt cele mai puternice.
  • Trebuie să purtați îmbrăcăminte care să acopere cât mai mult din pielea expusă la soare (cămăși cu mâneci lungi, pantaloni lungi, ochelari de soare și pălării de soare sau pălării sport, de fiecare dată când este posibil.
  • Folosind o cremă de protecție solară rezistentă la apă dacă înotați sau transpirați des, alături de obisnuitele pălării care acoperă tot scalpul. În felul acesta o să fiți protejați total și nu o să faceți insolație.
  • Aplicarea și reaplicarea cremei cu protecție solară, chiar dacă aceasta este etichetată ca fiind rezistentă la apă, cel puțin la fiecare două ore (în general, cremele de protecție solară rezistente la apă trebuie reaplicate mai des după înot sau după prea multă transpirație, conform instrucțiunilor de pe eticheta fiecăreia). De asemenea, fiecare dintre noi ar trebui să fim conștienți de faptul că nicio cremă de protecție solară nu este total rezistentă la apă, deoarece toate cremele (hidratante, anti – rid sau de protecție solară) se spală în cele din urmă. Cremele de protecție solară pot fi etichetate ca fiind creme „rezistente la apă” doar dacă sunt testate conform procedurilor internaționale de testare a SPF-ului. Cremele de protecție solară etichetate ca fiind „rezistente la apă” trebuie, de asemenea, să precizeze pe etichetă dacă crema de protecție solară rămâne eficientă timp de 50 de minute sau 70 de minute atunci când un consumator intră în apă sau când transpiră în excess, iar toate cremele de protecție solară trebuie să ofere indicații pe etichetă cu privire la momentul în care trebuie reaplicată.
  • Folosiți umbrele de soare și pălării
  • Beți multă apă pentru hidratarea normală a organismului și al pielii.

Ce indică valoarea SPF menționate pe etichetele cremelor cu protecție solară?

Valoarea SPF de pe etichetele cremelor de protecție solară indică nivelul de protecție împotriva arsurilor solare, oferit de produs. Toate aceste creme de protecție solară trebuie să fie testate în conformitate cu o procedură de testare SPF, acceptată de Uniunea Europeană. Acest test măsoară cantitatea de expunere la radiații ultraviolete (UV) necesară pentru a provoca arsuri din cauza razelor de soare atunci când o persoană folosește o cremă de protecție solară în comparație cu cantitatea de expunere la UV necesară pentru a provoca arsuri solare atunci când nu folosește o cremă de protecție solară. Produsul este apoi etichetat cu valoarea SPF corespunzătoare, indicând gradul de protecție împotriva arsurilor solare oferit de produsul testat. Valorile SPF mai mari (până la 50 inclusiv) oferă o protecție mai mare împotriva arsurilor solare. Deoarece valorile SPF sunt aflate în urma unui test care măsoară protecția împotriva arsurilor solare cauzate de radiațiile ultraviolete B (UVB), valorile SPF indică doar protecția UVB pe care o are o cremă de protecție solară. Cu toate acestea, cremele de protecție solară care trec testul cu spectru larg demonstrează că oferă, de asemenea, o protecție împotriva ultravioletelor A (UVA) care este proporțională cu protecția lor împotriva UVB.

Ingredientele din aceste creme de protecție aprobate de Comisia Europeană și comercializate în prezent sunt folosite de mulți ani, iar Comisia Europeană nu are niciun motiv să creadă că aceste produse nu sunt sigure și eficiente atunci când sunt folosite conform instrucțiunilor de pe etichetă, împreună cu alte măsuri de protecție solară precum pălăriile, umbrelele, și așa mai departe. Prin urmare, Comisia Europeană și Agenția Europeană de medicamente (EMA),  îi sfătuiește pe consumatori să folosească constant cremele de protecție solară, ori de câte ori se expun la soare.

 

 

 

 

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker