Economic

De ce aluminiul este cel mai recomandat material pentru o arhitectură durabilă

Gândește-te la un material ideal cu care poți proiecta clădirile viitorului. Acel metal care îndeplinește cele mai stricte caracteristici când vine vorba de durabilitate și calitate, design și siguranță. Imaginează-ți că există un metal ușor, dar puternic, rezistent la coroziune, care luptă contra timpului și mai este și netoxic. Și care, în plus, poate fi modelat în orice formă dorită fără prea mare bătaie de cap. Acum revino-ți din visare și află că în ziua de azi chiar există așa ceva pentru arhitecturi durabile. Este vorba despre aluminiu.

Câteva repere istorice despre aluminiu

Istoricul acestui metal ideal pentru construcții nu este foarte complex. De fapt, utilizarea lui este destul de recentă, cel puțin din punct de vedere arhitectural. În plus, la începuturile lui, aluminiul era mai mult utilizat în crearea balustradelor exterioare, fiind văzut ca un metal decorativ. Apoi a început să fie utilizat pentru refacerea cadrelor de ferestre deteriorate de timp și de condițiile meteo. Astfel avem acum minunatele și trainicile ferestre aluminiu, care sunt des incluse în designul noilor clădiri alături de ușile din aluminiu și chiar de fațadele din aluminiu.

Aluminiul a fost utilizat în proiectarea Empire State Building, chiar dacă nu inclus integral în structură. De asemenea, cadre de ferestre din aluminiu au fost folosite în proiectul spațiilor de birouri Montecanini din Milano. Iar domul bisericii San Gioacchino din Roma arată că aluminiul a fost utilizat ca element arhitectural, rezistent în timp și la intemperii.

Acest metal genial a fost integrat în creații arhitecturale din Statele Unite și Europa nu doar din punct de vedere estetic. Ba chiar la un moment dat a fost proiectată o casă întreagă din aluminiu, Dymaxion House, un experiment ce a vrut să demonstreze eficiența aluminiului în structurile de construcții.

Aluminiul este un metal ideal pentru arhitectura viitorului

Istoricul acestui metal nu este prea stufos, dar datorită experimentelor și îndrăznelii arătate de proiectanții din trecut, acum avem un material care este des utilizat atât în design, cât și în arhitectură. Caracteristicile aluminiului sunt extrem de versatile, demonstrând că poate fi integrat într-o varietate de proiecte.

Aluminiul este un metal ușor iar asta îl face foarte atrăgător pentru construcții. De asemenea, nu este nici predispus la coroziune, datorită unui strat subțire de oxid care împiedică acest proces. În plus, metalul viitorului este foarte maleabil, de aceea este foarte ușor de lucrat cu el.

Ingredientul cheie pentru proiecte durabile: aluminiul

Dacă în trecut nu se punea prea mult accent pe sustenabilitate, ci se construia doar ca să fie construit, în zilele noastre ne îndreptăm tot mai mult atenția asupra durabilității arhitecturale. Acesta este și unul dintre motivele principale pentru care aluminiul devine tot mai popular. Însă, trebuie cunoscute și alte lucruri despre metalul momentului.

Aluminiul are o origine naturală, fiind unul dintre cele mai abundente resurse de pe acest pământ. În plus, o altă caracteristică ce nu poate fi trecută cu vederea mai ales în vremurile noastre este caracterul reciclabil al acestui metal. Aluminiul poate fi reciclat la nesfârșit fără a-și pierde calitățile. Asta îl face și mai popular mai ales având în vedere faptul că a fost folosit în arhitectură și design interior în trecut, acum existând mult astfel de material de reciclat și reutilizat în alt scop.

Acestea fiind spuse și demonstrate, aluminiul se dovedește a fi o unealtă extrem de utilă și dorită în mâinile arhitecților, care pot deveni creativi proiectând felurite structuri durabile și atrăgătoare.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker