Actualitate

De ce a pus pe jar un accident de circulație autoritățile sanitar-veterinare

În data de 7 februarie, pe E85, la ieșirea din Râmnicu Sărat spre Focșani, a avut loc un accident în care au fost implicate o dubă și un autotu­rism. Mass-media locală a relatat acest incident în care s-a făcut vorbire despre niște  porci  care erau transportați de dubiță.

Reprezentanții Direcției Sanitar Veterinare Buzău s-au autosesizat la aflarea acestei știri întrucât, în momentul de față, târgurile nu sunt deschise, iar în zonă a fost declarat un focar de pestă porcină africană, la doar câteva zile după producerea acestui accident. „După ce a apărut accidentul am studiat problema și ne-am întrebat câți proprietari au porci mai mulți în zonă. Ne-am uitat în baza de date. Colegii noștri de pe Lunca au făcut verificări la ei în exploatație și au dat peste această exploatație care avea probleme”, precizează medicul Iulian Moca din cadrul DSVSA Buzău.

Iulian Moca mai spune că „la exploatația unde a fost declarată pesta porcină afri­cană erau și porci cu documente și fără documente, adică și cu crotalii la urechi și fără crotalii, și identificați mare parte, și neidentificați”. Cert este că toți porcii, circa 100, câți au fost în exploatația respectivă, au fost omorâți după ce a fost confirmată de laborator prezența pestei porcine africane. Ceea ce mai au autoritățile de făcut este să vadă dacă persoana care transporta porcii cu dubița ar fi avut și animalele din exploatația în care s-a stabilit că suinele erau bolnave, fiind infectate cu pesta porcină africană. Relatările martorilor au fost că în duba res­pectivă s-ar fi aflat zece animale, dar Iulian Moca, purtătorul de cuvânt al DSVSA Buzău, spune că nu se știe exact numărul acestora, pentru că, în urma impactului, aceștia au fost aruncați din mașină pe un câmp și au fugit, după ce portierele din spate s-au deschis, în urma impactului cu autoturismul.

„Noi, acum, vrem să aflăm dacă focarul în cauză are legătură cu transportul respectiv. Din cercetări, bărbatul care ar fi transportat porci ar fi venit din zona respectivă, deși el susține că nu ar avea vreo legătură cu focarul, și că porcii ar fi fost cumpărați din altă parte. La această dată ancheta nu este finalizată. Conducerea o să înainteze plângere la Parchet și apoi o să cerceteze Parchetul, noi nemaiavând competență mai departe”.

De asemenea, având în vedere că sunt mai multe focare în zonă, ancheta Direcției Sanitar Veterinare o să se extindă. Purtătorul de cuvânt al DSVSA explică aceste demersuri astfel: „Mai analizăm să vedem și celelalte focare, dacă au avut un corespondent cu porcii aceștia. Mai avem un focar tot în zona Râmnicului, la Boldu,  la 15-20 km  de Râmnic, pentru care a fost confirmată suspiciunea de Pestă Porcină Africană.  Avem la ora actuală 13 focare active în județ”.     

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker