Actualitate

De ce a fost trimis fostul prefect Beganu să execute în regim închis o parte din pedeapsa de 8 ani și jumătate

Fostul prefect de Buzău Paul Beganu va executa pedeapsa de 8 ani și jumătate, pentru abuz în serviciu, inițial în regim închis, iar ulterior, în funcție de comportament, judecă­torul va fi cel care va decide regimul de executare a pedepsei. Beganu, condamnat definitiv în vara ­anului trecut, a contestat în instanță decizia judecătorului de ­suprave­ghere a privării de libertate de la Penitenciarul Focșani, însă contestația i-a fost respinsă în instanță.

Paul Beganu a ajuns în Penitenciarul Focșani pe 7 iulie 2020, pedeapsa urmând să expire la termen la data de 13 iulie 2029, din care se mai scad 207 zile de arest preventiv. După perioada de carantină, Comisia pentru stabilirea, individualizarea și schimbarea regimului de executare a pedepselor privative de libertate din cadrul Penitenciarului Focșani a hotărât ca regimul inițial, la primirea în penitenciar a deținutului, să fie cel închis. Fostul prefect de Buzău a contestat decizia însă, potrivit legii, regimul închis se aplică inițial persoanelor condamnate la pedeapsa închisorii mai mare de 3 ani, dar care nu depășește 13 ani.

,,Analizând actele și lucrările dosarului, instanța reține că la stabilirea regimului de executare Comisia pentru stabilirea, individua­lizarea și schimbarea regi­mului de executare a pedepselor privative de ­liber­tate, constituită în baza art. 32 din Legea nr. 254/2013, a avut în vedere criterii prevăzute de normele legale, a ținut cont că pedeapsa închisorii este mai mare de 3 ani, a văzut perioada scurtă de la momentul încarcerării, dar și perioada rămasă de executat. Mai mult, chiar dacă petentul nu are antecedente penale, gradul de risc al acestuia este unul scăzut, existând și disponibilitatea de a presta muncă și de a participa la activități educative și culturale, s-a apreciat că celelalte criterii sunt suficiente pentru stabilirea regimului inițial la primirea în penitenciar a deținutului în regim închis de executare. ­Ana­lizând toate aceste aspecte, în raport cu criteriile prevăzute de Le­gea nr. 254/2013, se constată că acesta nu poate fi deocamdată inclus în regimul ime­diat inferior ca grad de severitate motivat de cele inserate mai sus”, precizează instanța în decizia de res­pingere a contestației.

În mod excepțional, natura și modul de săvârșire a infracțiunii, persoana condamnatului, precum și comportarea acestuia până la stabilirea regimului de executare pot determina includerea sa în regimul de executare imediat inferior sau superior ca grad de severitate, în condițiile legii. Acest regim de executare a pedepsei privative de libertate se stabilește de către Comisia pentru stabilirea, individualizarea și schimbarea regimului de executare a pedepselor privative de libertate, la prima întrunire a acesteia, după terminarea perioadei de carantină și observare sau după aplicarea regimului provizoriu.

La finalul anului trecut, Paul Beganu a fost transferat la Penitenciarul Mărgi­neni. Acest penitenciar este profilat pe deținerea în custodie a persoanelor  care ­executată sancțiuni privative de libertate în regimurile de maximă siguranță și închis. Unitatea are  în custodie persoane arestate preventiv și condamnate defi­nitiv la pedepse privative de libertate, de regulă mai mari de 10 ani. Și aici, deținuții pot desfășura diverse activități care să îi ajute la reducerea cuantumului pedepsei, precum producție la puncte de lucru  exterioare  și puncte de lucru interioare, deservire a unității, în folosul comunității, cultural-educative, sportive și religioase, de intervenție psihosocială.

Reamintim că, în luna iulie a anului trecut, doi foști prefecți ai județului Buzău, Paul Beganu și Mariana Buleandră, au fost condamnați definitiv la 8 ani și jumătate, respectiv 4 ani și jumătate de închisoare în dosarul care vizează retrocedarea ilegală a peste 5.000 de hectare de pădure în localitatea Gura Teghii, în favoarea unui afacerist din Slobozia, Gheorghe Ceteraș.

Potrivit magistraților Curții Supreme, Paul Beganu are de executat 8 ani și 6 luni de închisoare, cu un an mai puțin decât deciseseră judecătorii de la instanța de fond, iar Mariana Buleandră a primit o pedeapsă de 4 ani și 6 luni, față de 5 ani și 6 luni, cât hotărâseră judecă­torii primei instanțe.

De asemenea, fostul șef al ITSRV Focșani, Alexandru Lefter, a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare, ca și juristul Prefecturii Buzău, Ștefan Feraru. Fostul secretar al Primăriei Gura Teghii, Liliana ­Pana­ete, a primit o reducere de pedeapsă de la 4 la 3 ani, iar afaceristul buzoian Toni Bocioacă, condamnat inițial la 3 ani cu suspendare, a fost achitat.

În total, în acest dosar au fost trimise în judecată 12 persoane. Omul de afaceri Gheorghe Ceteraș a fost acuzat de patru infracțiuni de dare de mită, constituirea unui grup infracțional organizat și cumpărare de influență. La rândul său, fostul prefect de Buzău Paul Beganu, care a fost arestat în 2014, a fost judecat pentru cinci fapte de corupție: abuz în serviciu, luare de mită, instigarea la fals ­in­telectual, spălare de bani, fals intelectual și instigare la dare de mită.

Potrivit rechizitoriului, în cursul anului 2010, ­Ghe­orghe Ceteraș, împreună cu inculpații Gheorghe Petre Vlad Poenaru, Eduard Gabriel Moiseanu și Mihail Cosmin Vasile s-au înțeles să obțină, în condiții de nelegalitate, reconstituirea dreptului de proprietate asupra unei suprafețe de 5.134,29 de hectare de teren forestier, pădure, care aparținuse „Societății Ano­nime Ardeleana pentru Industrie Forestieră”, în numele nou înființatei SC Forestiera Ardeleana SRL administrată de Poena­ru. Această societate avea ca obiect principal de activitate silvicultura, exploatarea forestieră și servicii anexe, scopul declarat fiind „redobândirea patrimoniului Societății Ano­nimă Ardeleana pentru Industrie Forestieră”.

În acest scop, în perioada ianuarie 2011–decembrie 2011, Ceteraș i-a remis suma de 1.000.000 euro, în două tranșe, inculpatului Ion Irimia, angajat în cadrul Regiei Naționale a Pădurilor ROMSILVA, care a pretins că are influență asupra prefectului județului Buzău, Paul Beganu, și a altor funcționari din cadrul regiei menționate, pentru a-i determina să îndepli­nească și să urgenteze îndeplinirea unor acte ce intră în îndatoririle lor de serviciu sau să îndepli­nească un act contrar acestor îndatoriri, toate referitoare la reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenului de 5.132,29 ha, revendicat de SC Forestiera Ardeleana SRL, punerea în posesie și eliberarea titlului de proprietate.

În același scop, în prima jumătate a anului 2011, inculpatul Ceteraș i-a remis 1.000.000 euro prefectului județului Buzău Paul Beganu, pentru emiterea unei adrese conținând mențiuni nereale, nepromovarea intereselor Comisiei Județene pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate Privată asupra Terenurilor Buzău, în dosarele aflate pe rolul instanțelor având ca obiect suprafața respectivă de pădure și urgentarea pune­rii în posesie în condiții de ilegalitate a lui Ceteraș ­Gheor­ghe cu suprafața de teren menționată și elibe­rarea titlului de proprietate.

În schimbul acestor bani primiți cu titlu de mită, în luna ianuarie 2011, Paul Beganu a falsificat o adresă și a determinat-o pe inculpata Liliana Panaete să falsifice o altă adresă, astfel încât Gheorghe Ceteraș să fie repus în termenul legal de a contesta hotărârile emise de comisiile locale în anul 2006, invocând faptul că moștenitorii nu au primit răspuns la contestațiile formulate. Aceasta, în condițiile în care, în perioada 2006-2011, procesul de revendicare a terenurilor în cauză nu a mai suferit alte modificări, rămânând la nivelul respingerii soli­citărilor.

Actul întocmit în fals de către Panaete a fost transmis Comisiei Județene pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate Privată asupra Terenurilor Buzău, cunos­când că este falsă, în vederea repunerii în termenul de 30 de zile prevăzut de lege în care inculpatul Gheorghe Petre Vlad Poenaru și restul persoanelor contestatare puteau formula plângere la instanța de judecată împo­triva hotărârii comisiei menționate.

Un comentariu

  1. OK, niște șmecheri fac pușcărie dar păgubitul tot păgubit a rămas! Asta nu este justiție, este bătaie de batjocură.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker