Cultură

De 12 ani, singurul buzoian, Dumitru Ion Dincă, la Festivalul Internațional de Poezie București

Numele scriitorului buzoian Dumitru Ion Dincă are de multă vreme rezonanţă internaţională, cu aproape un deceniu de prezență neîntreruptă la Festivalului Internațional de Poezie din Capitală. Dumitru Ion Dincă este, de altfel, și  singurul scriitor originar și trăitor la Buzău care se numără între ambasadorii literaturii române la acest festival internațional. Prezența sa în festival este o recunoaștere a valorii și a misiunii sale literare pe care le etalează  de fiecare dată cu eleganță.

Anul acesta, Dumitru Ion Dincă, poet, scriitor și publicist român, membru al Uniunii Scriitorilor din România, va întregi prin participarea sa, sâmbătă, 17 septembrie, ora 14.00,  la sediul central al Muzeului Literaturii Române, tradiţionala sărbătoare a poeziei, care are loc în această perioadă la acest nivel internațional. Scriitorul buzoian se va afla practic în mijlocul evenimentelor literare ce vor avea loc în cadrul festivalului, aflat la ediția a XII-a, organizat de Muzeul Național al Literaturii Române, în perioada 12–18 septembrie 2022. Este vorba despre participarea sa la  cel mai important eveniment al festivalului „Jeudi de la Francophonie”, dedicat sărbătoririi poeziei, culturii și valorilor francofoniei, a diversității și bogăției pe care aceasta o oferă întregii lumi, eveniment realizat în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei, Biroul Europa Centrală și Orientală – AUF ECO, Grupul Ambasadelor, Delegațiilor și Instituțiilor Francofone din România – GADIF, Ambasada Franței în România și Institutul Francez. Fiind un eveniment dedicat francofoniei, și-au anunțat prezența la eveniment atât ambasadorul Republicii Chile, doamna María Pía Busta Díaz, cât și  ambasadorul Franței la București, doamna Laurence Auer.

Sâmbătă, Dumitru Ion Dincă  se va afla în compania scriitorilor  Horia Gârbea – președinte al Filialei București-Poezie a Uniunii Scriitorilor, Vilia Banța, Gabriel Burlacu, Valentin Busuioc, Liviu Capșa, Evelyne Croitoru, Miruna Drăghici, Raluca Faraon, Victoria Milescu, Vasile Poenaru, Mihaela Stanciu, Cosmin Andrei Tudor, Ioana Greceanu.

Eveniment cu peste 100 de poeți

Dumitru Ion Dincă se alătură astfel altor 84 de poeți din țară și din străinătate (în număr de 35), care vor contribui la realizarea evenimentelor centrate pe lecturile de poezie. Cei peste 100 de poeți vor oferi în cadrul lecturilor publice o perspectivă de ansamblu asupra fenomenului poetic contemporan. Este vorba despre valorificarea limbajului actual prin care poezia este redată la nivel global, un adevărat dialog între generații pe care îl au în vedere organizatorii care au invitat poeți consacrați la nivel național și internațional, dar și debutanți, ce aparțin unor culturi diferite  și geografii literare diferite.

Festivalul Internațional de Poezie din București (FIPB) va fi întregit, ca eveniment cultural, de cea de-a XI-a ediție a Târgului Național al Cărții de Poezie. După cum preciza cunoscutul scriitor Dinu Flămând, directorul artistic al Festivalului, vor susține lecturi publice la această ediție poeți din Argentina, Brazilia, Bulgaria, Franța, Georgia, Germania, Grecia, Letonia, Anglia, Republica Moldova, Peru, Polonia, România, Serbia, Spania, Turcia și Ungaria.

Reprezentanții Muzeului Național al Literaturii Române din București anunță că ediția din acest an a festivalului are ca motto un vers din piesa „Prometeu înlănțuit” a lui Eschil: „Surâsul inumerabil al valurilor”. Argumentul alegerii acestui vers îl oferă scriitorul și traducătorul Dinu Flămând, directorul artistic al festivalului: „Fernando Pessoa, patronul perpetuu al întâlnirilor internaționale de poezie de la București,  cita deseori un fragment din marele atenian Eschil: «Surâsul inumerabil al valurilor…». Considera că este cel mai frumos vers scris vreodată, poate fiindcă această mișcare neostoită a valurilor este și ritmul timpului în care se amestecă viețile noastre de clipe numărate, dar ca părți componente din viața lumii,  ca un zâmbet rostogolit infinit. Orizontul zilei de azi nu e tocmai senin: noi războaie, noi calamități, noi confiscări de putere în numele celor mai brutale vanități și instincte care ignoră forța imensă a Universului. Și surâsul impersonal al timpului… Oare Antropocenul știe secretul valurilor și importanța surâsului? Lăsați să vină poeții, ca valurile, ascultați-i!”. Două elemente inedite ale acestei ediții a festivalului sunt serile dedicate celor mai bune volume de debut din ultimii doi ani, precum și poeziei feministe.

În cadrul celei de-a XI-a ediții a Târgului Național al Cărții de Poezie, vor fi invitate și cele mai reprezentative edituri care publică poezie pentru a organiza lansări de carte și dezbateri. Publicul din Capitală, precum și turiștii români și străini sunt invitați să participe la lecturi publice, proiecții de filme, expoziții de artă vizuală, recitaluri ale unor actori celebri, spectacole de teatru, concerte de muzică, performance-uri și programe experimentale de artă digitală și noile media, în confluență cu scrierea creativă contemporană.

Programul festivalului poate fi consultat AICI

Tradus în mai multe limbi internaționale

Poetul buzoian a participat pentru prima dată la Festivalului Internațional de Poezie din București la ediția din 2013, când a susținut lecturi publice alături de unul din cei mai importanţi poeţi veneţieni de astăzi, Severino Bacchin, căruia i s-a tradus în limba română volumul „Mille & 3 tamburi” („O mie & 3 tobe”). După acel moment, scriitorul buzoian a avut plăcuta surpriză să afle că Severino Bacchin i-a tradus în italiană o plachetă. „Surpriza plăcută a venit în urmă cu patru ani când, în urma unei invitații insistente din partea acestui poet de la Veneția, am luat cunoștință de faptul că placheta mea «Conspirația îngerilor» a fost tradusă la editura sa din orașul gondolelor”, își amintește Dumitru Ion Dincă.

La o altă ediție, mai exact la cea din 2018, Dumitru Ion Dincă  a fost remarcat în mod deosebit de un scriitor originar din Chile, președinte al Uniunii Scriitorilor din această țară. Scriitorul chilian a fost impresionat de poezia buzoianului, fapt pentru care i-a tradus o parte din versuri în limba spaniolă. „La ediția din 2018, poetul Mario Castro Navarette, președinte al Uniunii Scriitorilor din Chile care am avut lectură publică la Biblioteca Metropolitană București s-a arătat interesat de poezia mea și am avut șansa  de a fi transpus în limba spaniolă”, povestește Dumitru Ion Dincă.

Pentru noi, buzoienii, câștigul acestor ediții de poezie internațională la care a participat Dumitru Ion Dincă a fost reprezentarea poeziei vrând-nevrând cu încărcătura culturii locale pe tot mapamondul, având în vedere că versurile poetului au fost traduse în mai multe limbi internaționale. „Pe parcursul acestor ediții, cunoștințele și dialogurile cu poeți reprezentativi din țările lumii , inclusiv din China, au fost mai mult rodnice; am stabilit legături și schimburi de cărți, dar, mai ales, importanți pași au fost făcuți pentru transpunerea în diverse limbi de pe glob”, precizează poetul buzoian.

„Lăsând modestia la o parte, chiar dacă aș putea fi acuzat, am trufia și umilința deopotrivă de a fi autorul care are audiență și mai ales care a participat  la acest important  festival de nivel mondial și totodată să nu excludem nici relațiile care s-au stabilit cu diverși demnitari de la ambasade, cum ar fi, în cazul meu, Danemarca, Bulgaria, Franța, Brazilia, Spania”, afirmă poetul Dumitru Ion Dincă.

Dumitru Ion Dincă scrie încă din anii 1960, debutând în Cenaclul „Al. Sahia” din Buzău în 1965, în presa scrisă tot în 1965, la „Poșta Lite­rară”, și în revista clujeană „Tribuna”. Adevăratul debut se produce în 1968 în pagina literară a ziarului „Viața Buzăului”, fiind girat de scriitorul Mircea Ichim. Publică versuri și reportaje în majoritatea revistelor literare, cu precădere în „Contemporanul”, „Amfiteatru” și „Luceafărul”, fiind prezentat și susținut de Ana Blandiana și de Fănuș Neagu.

Ca o apreciere a valorii cărților publicate și a activității publicistice i se acordă de către Consiliul Local Buzău, în anul 2005, titlul de Cetățean de Onoare al municipiului, ca aceeași structură să îl declare, datorită acti­vității remarcabile, Omul anului 2010. În 2018 primește titlul de Cetățean de Onoare al Județului Buzău din partea Consiliului Județean.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker