Politic

Daniela Badea, candidat USR-PLUS la Consiliul Județean: ,,Resursa umană, pierdută printre vulnerabilitățile sociale”

Zona rurală, componenta cea mai discriminată a județului Buzău, își pierde potențialul în materie de forță umană printre vulne­rabilitățile sociale care pot fi soluționate cu ușurință prin sprijinul autorităților pu­blice locale și județene. Nu e nevoie de ani de cercetare empirică pentru a identifica nevoile sociale ale comunităților rurale din județul Buzău, ai nevoie de o simplă zi în care să iei la pas satele buzoiene dezavantajate și să descoperi prin câte situații dificile trec locuitorii acestora.

În mediul rural buzoian principalele vulnerabilități sociale sunt: familii cu numeroși copii în care niciun părinte nu are un loc stabil de muncă. Majoritatea beneficiază de venitul minim garantat, astfel că Buzăul se află în Top 3 județe, cu un număr de 8.963 beneficiari de VMG conform Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS); copii care din cauza lipsei suportului material și financiar abandonează de timpuriu școala, astfel încât suntem printre regiunile cu procente dezastruoase în materie de abandon școlar: 22,4% conform Monitorului Social; minori lăsați în grija bunicilor de părinții plecați la muncă în străinătate care se pierd în anturaje nepotrivite pentru că bunicii nu îi mai pot supraveghea îndeajuns de bine din cauza vârstei înaintate pe care o au; relații de concubinaj între minori; mame minore, aproape 20% din totalul bebelușilor născuți în Buzău au fost aduși pe lume de mame adolescente; consum de alcool în cantități foarte mari care generează de cele mai multe ori violențe fizice și violență domestică, 3 din 10 femei declară că au fost agresate atât fizic, cât și psihic; bătrâni abandonați de familie în case care stau să se dărame; persoane cu dizabilități.

Sunt problemele sociale pe care autoritățile publice se fac că nu le văd, poate că li se pare banal să ajute un copil fără sprijin material și financiar în a-și continua studiile, dar poate acel copil are un potențial intelectual remarcabil și un simplu ajutor îl poate propulsa într-o profesie indispensabilă societății moderne.

La nivel de județ, există o instituție abilitată în vede­rea identificării și soluționării problemelor sociale, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului. Prin formarea de echipe mobile, instituția poate trimite pe teren specialiști din mai multe domenii, precum asistență socială, psihologie, educație, sănătate, care să sprijine locuitorii și să găsească soluții integrate la problemele sociale existente: copiii pot fi ajutați la teme, li se poate oferi o masă caldă; pot primi consiliere în vederea identificării unei profesii pentru care să se formeze din timp; consiliere pentru tinerele fete pentru a conștientiza că o relație timpurie nu este benefică; conștientizarea dezavantajelor unui anturaj nepotrivit; informarea ­tine­rilor despre efectele devastatoare pe care le are alcoolul asupra sănătății; sprijinirea bătrânilor în satisfacerea activităților instrumentale zilnice și realizarea de activități recreative la care persoanele cu dizabilități să participe; consiliere profesională și sprijin în identificarea unui loc stabil de muncă.

Pentru a avea un rezultat eficient în acoperirea tutu­ror nevoilor sociale, DGASPC ar trebui, în primul rând, să colaboreze cu Serviciul Pu­blic de Asistență Socială din cadrul primăriilor și să angreneze ONG-urile cu specific. Prin Serviciul Public de Asistență Socială, echipele mobile vor identifica mult mai ușor grupurile de risc și vor fi acceptate de îndată de comunitate. Astfel că SPAS-ul va fi liantul dintre specialiștii de pe teren și grupurile cu care trebuie să se lucreze.

Ulterior acestor soluții, poate că reprezentanții autorităților publice județene și DGASPC-ul se vor întreba de unde resurse financiare pentru formarea de echipe mobile care să meargă pe teren pentru a le pune în aplicare. Le aduc aminte că fondurile europene în ­ve­derea prevenirii și combaterii sărăciei ne bat la ușă și ne așteaptă să le accesăm!

Text asumat de Partidul Libertății, Unității și Solidarității (PLUS) – Organizația Județeană Buzău

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker