joi, 24 septembrie 2020

Dăncilă l-a lăsat pe Timotei Oprea să plece înapoi la Compania de Apă

Viorica Dăncilă a semnat eliberarea din funcție a mai multor secretari de stat ai Alianței Liberalilor și Democraților, potrivit unor decizii publicate în Monitorul Oficial. Cererile de eli­berare din funcții au fost formulate pe 27 august, însă au fost semnate de premier de abia luni, 9 septembrie.

Astfel, în Monitorul Oficial a fost publicată decizia pentru eliberarea, la cerere, a lui Marius Dumitrașcu (ALDE Gorj), din funcția de secretar de stat la Ministerul Energiei. Șeful Exe­cutivului a mai semnat decizia pentru eliberarea, la cerere, a lui Mihai Huzău (ALDE Satu Mare) din funcția de secretar de stat la Ministerul pentru Relația cu Parlamentul. O altă persoană susținută în Guvern de ALDE a fost Viorel Timotei Florentie Oprea-Stoian, premierul semnând decizia pentru eliberarea, la cerere, a acestuia din funcția de se­cretar de stat la Ministerul Culturii. Vasile Gușatu (membru ALDE) a fost eliberat din funcție, la cerere, de către premier, tot luni; acesta ocupa postul de vicepreședinte, cu rang de subsecretar de stat, al Autorității Competente de Reglementare a Operațiunilor Petroliere Offshore la Marea Neagră. Nu în ultimul rând, prim-ministrul Viorica Dăncilă a semnat decizia pentru elibe­rarea, la cerere, a lui Cladiu-Sorin Roșu-Mareș, susținut de ALDE pentru postul de secretar de stat la Ministerul Agriculturii, conform Monitorului Oficial.

Pe 26 august, ALDE a decis să iasă de la guvernare și să se alieze cu Pro România pentru susținerea candidaturii independente a lui Mircea Diaconu la alegerile prezidențiale. Singurul ­mi­nistru care a decis să rămână în funcție a fost Ramona Mănescu la Externe. Ulterior, aceasta a demisionat din ALDE.

Astfel se încheie ,,aventura guvernamentală” a buzoianului Timotei Oprea, care a izbutit să fie secretar de stat la Ministerul Culturii, post obținut pe mâna deputatului Adrian Mocanu, nici mai mult, nici mai puțin de o lună și 24 zile. El a demisionat, de fapt, pe 27 august, urmând indicațiile conducerii centrale ALDE. ,,Am făcut, alături de ceilalți miniștri și secretari de stat din ALDE, gestul politic de a-mi depune demisia din funcția de se­cretar de stat. Este o decizie firească, luată ca urmare a faptului că am votat, în Delegația Permanentă a ALDE, ieșirea de la guvernare, constituirea Alianței cu Pro România și susținerea lui Mircea Diaconu la alegerile prezidențiale. Demisia va fi înaintată prim-ministrului României. Profit de ocazie pentru a mulțumi tuturor colegilor din Ministerul Culturii și Identității Naționale. A fost o plăcere și o onoare să îi cunosc și să lucrez cu aceștia”, a scris Timotei Oprea pe Facebook.

Numirea lui Oprea-Stoian într-o funcție guvernamentală pe filiera ALDE este o încununare a relației de notorietate pe care acesta o are cu familia deputatului Adrian Mocanu, lider al liberal-democraților buzoieni. Primul a fost purtător de cuvânt al lui Victor Mocanu în campania electorală pentru alegerile locale din vara anului 2012, când acesta din urmă a pierdut funcția de președinte al Consiliului Județean pe care o deținea în favoarea lui Cristinel Bîgiu.

Conform datelor publicate de Viorel Timotei Florentie Oprea-Stoian pe ­pa­gina de Facebook, acesta a studiat Istorie și Arheologie la Facultatea de Istorie și Filologie din cadrul Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia. El a fost redactor-șef al publicației „Expresul de Buzău”, ulterior ocupând mai multe posturi în administrație și în companii cu capital public, precum Instituția Prefectului, Regia Autonomă Muni­cipală și Compania de Apă. Interesant este faptul că, în perioada cât a condus publicația „Expresul de Buzău”, Oprea-Stoian a desființat pagina de Cultură a cotidianului respectiv, motivând că Buzăul nu are oameni de cultură a căror activitate să fie demnă a fi semnalată în paginile unui ziar.

 

loading...
error: Content is protected !!