Economic

Daea, reacție la scandalul legumelor de Glodeanu stropite cu substanțe toxice

„Vor pierde subvențiile“

Petre Daea, ministrul Agriculturii, a anunțat că agricultorii care vând legume stropite cu substanțe toxice vor pierde subvențiile. Declarația ministrului vine după ce au fost depistate mai multe cazuri în care agricultorii vindeau astfel de legume.

Cei care procedează astfel nu vor mai beneficia de subvenţiile oferite prin Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), a spus Petre Daea, cu referire la cazul agricultorilor din Glodeanu Sărat care au pus la vânzare legumele stropite cu substanțe în concentrații de opt ori mai mare decât normele UE admise. Potrivit oficialului, autorităţile îi vor monitoriza pe cei care beneficiază de susţinere financiară prin programe naţionale pentru cultivarea legumelor în sere şi solarii, astfel încât pe piaţă să nu mai ajungă produse care nu sunt conforme din cauza conţinutului ridicat de substanţe chimice, transmite Agerpres.

„În primul rând, le-am spus-o foarte clar specialiştilor din Autoritatea Fitosanitară să urmărească fiecare producător care are programul acesta de legume şi sunt obligaţi prin actul acesta normativ să verifice. Ăsta e primul lucru pe care trebuie să îl facă. În al doilea rând, sfătuiesc fermierii să nu folosească aceste proceduri, întrucât ele vor fi monitorizate, iar cei care folosesc aceste mijloace nu vor mai beneficia în viitor de sprijin din partea statului. Monitorizăm şi asemenea situaţii trebuie să le scoatem din practica acelora care urmăresc, prin mod artificial, să mărească viteza de desfăşurare a proceselor biologice şi să câştige prin timpurietate, cu mijloace artificiale pe care le folosesc, cu substanţe care nu sunt permise”, a declarat ministrul Petre Daea.

Inspectoratul de Poliție Județean Buzău a informat că recent au fost organizate mai multe percheziții în Buzău și Ilfov. De asemenea, a fost depistat în flagrant un bărbat care transporta sute de recipiente cu subtanțe toxice provenite din Turcia. Potrivit unor surse apropiate anchetei, una dintre persoane ar fi procurat substanţele respective având o concentraţie mai mare faţă de cea admisă în Uniunea Europeană. Ceilalţi doi suspecţi, agricultori din comuna Glodeanu Sărat, creşteau gradual saturaţia soluţiei cu până la de opt ori mai mult pentru a forţa coacerea legumelor într-un timp cât mai scurt, în scopul de a fi comercializate în perioada când preţul acestora este mai ridicat. După ce roşiile, ardeii şi alte legume din solarii se coceau, erau vândute în depozite en-gros aflate în relaţii contractuale cu hipermarketuri, astfel încât au existat cazuri în care legumele ajungeau la raft în categoria produselor BIO.

„Lucrurile nu le poţi controla în momentul în care ele pleacă pe reţelele de distribuţie, dar noi trebuie să urmărim lucrurile la producător şi o facem, motiv pentru care aceste măsuri pe care le-am luat le vom păstra printr-o monitorizare exactă a tuturor producătorilor din România”, a mai spus ministrul Agriculturii.

Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a devansat cu două săptămâni începerea controalelor din piețe după ce au apărut informațiile conform cărora legumele stropite cu substanțe toxice ar fi ajuns în comerț. Inițial, termenul era stabilit pentru data de 1 iunie, dar având în vedere evenimentele din ultima perioadă, controalele vor începe în data de 15 mai.

„Având în vedere incidentul petrecut săptămâna trecută, Direcţia Sanitar Veterinară a dispus prin conducerea acesteia întărirea controalelor în direcţia producţiei primare, în sensul că vor decala controalele cu două săptămâni şi vor începe din data de 15 mai la nivelul producţiei primare a legumelor, respectiv roşii”, a declarat pentru Agerpres Iulian Moca, purtătorul de cuvânt al DSVSA Buzău.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker