Actualitate

Aproape 9.000 de hectare de pădure din județ, sat fără câini

Care sunt constatările Gărzii Forestiere Focșani la Buzău

Garda Forestieră Focșani, a cărei competență se întinde pe raza județelor Brăila, Buzău, Galați, Tulcea, Vaslui și Vrancea, a avut o activitate  intensă în primele trei luni ale acestui an, potrivit unui bilanț publicat de instituție. Suprafața totală a fondului forestier aflată în raza de competență a Gărzii Forestiere Focșani este de 582.042 ha, dintre care 317.369 ha fond forestier proprietate publică de stat și 264.673 ha fond forestier proprietate privată retrocedată conform legilor fondului funciar.

Printre neregulile constatate de inspectorii Gărzii Forestiere se numără și lipsa asigurării pazei împotriva tăierilor ilegale de arbori, furturilor, distrugerilor, degradărilor, pășunatului, braconajului și altor fapte păgubitoare, precum și a măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor pentru mai multe suprafețe de fond forestier, cele mai multe din județul Buzău.

„La data de 31.03.2023, pentru suprafața de 15.193 ha fond forestier nu era asigurată paza, dintre care, pe județe: Buzău – 8.970 ha, Galați – 231 ha, Vaslui – 72 ha și Vrancea – 5.920 ha. Pentru aceasta, instituția noastră a făcut demersurile necesare în vederea identificării suprafețelor pentru care proprietarii nu se cunosc sau proprietarii au decedat și nu s-a realizat dezbaterea succesorală și notificarea ocoalelor silvice nominalizate și a primăriilor cu privire la intenția de a efectua controale de fond/asigurarea pazei pentru aceste suprafețe de fond forestier”, se arată în bilanțul Gărzii Forestiere Focșani.

Ce valoare au pagubele produse în județ de sălbăticiuni

Printre controalele efectuate, au fost și cele axate pe linie cinegetică, ce vizează vânătoarea sau braconajul, dar și pagubele produse de sălbăticiuni în județele ce țin de competența Gărzii Forestiere Focșani. Astfel, în primele trei luni ale anului, atacurile animalelor sălbatice din județul Buzău au prejudiciat mai multe persoane cu suma de aproape 15.000 lei, potrivit datelor instituției de control.

„Au fost efectuate 20 controale pe linie cinegetică, constând în controale de fond pe fondurile cinegetice, acțiuni de combatere și prevenire a braconajului, verificări la birou privind respectarea regimului autorizațiilor de vânătoare, controale privind respectarea clauzelor contractuale de gestionare, controale privind îndeplinirea criteriilor de licențiere, verificări privind evaluarea trofeelor de vânat și verificare sesizări (inclusiv sesizarea pagubelor produse de vânat). Valoarea pagubelor calculate de membrii comisiilor de constatare totalizează 14.986 lei, fiind sesizate/constatate pe raza județului Buzău”, se arată în raportul trimestrial publicat.

205 contravenții cu o valoare de peste 400.000 lei

Inspectorii Gărzii Forestiere mai anunță că au fost efectuate 301 controale pe linie silvică, referitoare la respectarea regimului silvic, în județele Brăila (14), Buzău (39), Galați (34), Tulcea (19), Vaslui (30) și Vrancea (165). Din numărul total de controale, pe activități, 136 au privit circulația materialelor lemnoase, 89 au fost legate de instalațiile de transformat lemn rotund și depozitele de materiale lemnoase, 29 de controale au fost de fond/parțiale și 47 de exploatare; o parte dintre acestea s-au desfășurat în colaborare cu organele de poliție.

„În urma controalelor, s-a constatat o cantitate de 287 mc material lemnos tăiat ilegal și s-au înaintat la parchetele competente teritorial cinci sesizări penale, din care două pentru infracțiuni la tăieri de arbori, cu o valoare a prejudiciilor de 64.819 lei. Au fost aplicate 205 contravenții silvice cu o valoare a amenzilor de 420.500 lei. De asemenea, s-a confiscat cantitatea de 1.280 mc material lemnos expediat/primit/depozitat/deținut/prelucrat ilegal. Au fost verificate în vederea soluționării 35 de sesizări”, mai transmite Garda Forestieră Focșani.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker