Sănătate

Curs gratuit pentru gravide şi viitori părinţi la Centrul Cultural ,,Alexandru Marghiloman”

Gravidele, viitorii şi proaspeţii părinţi pot beneficia de un curs gratuit susţinut de Asociaţia Moa­şelor Independente în Buzău, pe data de 5 octombrie, la Centrul Cultu­ral ,,Alexandru Marghiloman”, Vila Albatros, înce­pând cu ora 17.30. Acest proiect este finanţat prin Cercul de Donatori, ediţia a doua, organizat de Fundaţia Comunitară Buzău. Menţio­năm că proiectul a fost implementat şi în Maternitatea Buzău – pentru gravide din sistemul de protecţie al DGASPC Buzău -, dar şi la Spitalul  Smeeni.

Atelierul are drept scop formarea şi dezvoltarea unor deprinderi de bază privind igiena generală şi intimă, dobândirea de informaţii veridice privind practica anticoncepţională, creş­terea nivelului de cunoştinţe despre etapele sarcinii, formarea şi dezvoltarea unor deprinderi corecte legate de diferitele disconforturi asociate acestor etape, creşterea nivelului de cunoştinţe despre travaliu, mecanismul naş­terii şi deprinderea unor atitudini sanogene pentru managementul durerii, pregătirea adecvată pentru statutul de viitoare mămică şi dobândirea de informaţii veridice privind alăptarea şi practica anticoncepţională.

,,Urmărim totodată conş­tientizarea riscurilor şi posibilelor devieri de la norma­litate şi învăţarea atitudinilor corecte şi creşterea nivelului de cunoştinţe des­pre travaliu, mecanismul naşterii şi deprinderea unor atitudini sanogene pentru managementul durerii. Pre­gătirea adecvată pentru statutul de viitoare mămici şi viitori părinţi şi dobândirea de informaţii veridice privind alăptarea şi practica anticoncepţională este o altă temă importantă a cursului, precum şi formarea şi dezvoltarea unor deprinderi corecte legate de prevenţia şi managementul cancerului genital şi de sân şi nu în ultimul rând, despre cum trebuie să se protejeze gra­videle şi lehuzele de virusul SARS-CoV-2 şi ce trebuie să facă o gravidă sau o mămică cu bebeluş dacă a fost infectată”, a declarat Melania Tudose, coordonatoarea acestui proiect.

Caravana cu Moaşe este un proiect iniţiat şi susţinut de Asociaţia Moaşelor Independente (AMI). Proiectul îşi propune ca activitate principală crearea unui cadru de informare adecvat, în domeniul reproducerii, prin organizarea de sesiuni de educaţie şi informare către grupuri ţintă (gravide, cupluri, adolescente) din oraşul Buzău şi din împrejurimi. Accesul se face doar pe baza înscrierii. Atelierul se desfăşoară în interior respectând măsurile de protecţie în contextul pandemiei cu COVID-19. Pur­tarea măştii este obligatorie.

Asociaţia Moaşelor Independente (AMI) este singura asociaţie de moaşe din România membră activă a European Midwives Association (EMA) şi a Internaţional Confederation of Midwives (ICM). De asemenea, preşedintele AMI este membru executiv în boardul EMA, militând pentru profesia de moaşă şi sănătatea reproducerii, la nivel european.

Fundaţia Comunitară Buzău este o organizaţie care construieşte infrastructuri (fonduri, programe, evenimente, apelul de finanţare etc.) ce conectează oameni cu iniţiativă, idei şi resurse din judeţul Buzău. Scopul Fundaţiei Comunitare este să dezvolte resursele locale şi să susţină transformarea judeţului Buzău într-un loc mai bun pentru copiii noştri. Împreună ne implicăm activ şi proactiv în domenii importante de interes comun precum educaţie, sănătate şi mediu înconjurător.

Articole similare