Actualitate

Bursa „Bani de liceu” a fost desființată. Câți elevi buzoieni beneficiau de ea

Bursa „Bani de liceu” de 250 de lei pe lună nu există în Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023, ceea ce înseamnă că nu se mai acordă din anul școlar 2023-2024.

Conform unui anunț al Ministerului Educației, după 19 ani în care a fost derulat, „programul a fost înlocuit cu forme de intervenție socială consolidată”: „Ministerul Educației a desfășurat, începând cu anul 2004, Programul național de protecție socială <Bani de liceu>. Prin intermediul acestui program s-a acordat un sprijin financiar elevilor din învățământul liceal în vederea continuării/finalizării studiilor. Începând cu anul școlar 2023 – 2024, odată cu intrarea în vigoare a Legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023, programul a fost înlocuit cu forme de intervenție socială consolidată”, se arată în informarea Ministerului Educației, citată de edupedu.ro.

În anul școlar 2022-2023 au primit bursa „Bani de liceu” 20.498 de elevi, față de 22.853, în anul școlar trecut, 2021-2022, după cum precizează Ministerul Educației. Potrivit informațiilor disponibile pe site-ul ministerului, a căror ultimă actualizare a fost făcută anul trecut, 626 de elevi din Buzău beneficiau de această bursă. Conform Hotărârii de Guvern 712/2018, banii s-au acordat pe perioada cursurilor școlare, inclusiv pe timpul pregătirii și susținerii examenului de bacalaureat sau de diplomă și pe perioada practicii în producție.

Într-un raport al Curții de Conturi se arată că acest program a fost derulat din anul 2004 cu scopul de a combate abandonul școlar din cauza sărăciei: „Guvernul României a inițiat acest program, destinat elevilor din învățământul preuniversitar, care să sprijine material participarea acestora la procesul instructiv-educativ, combaterea sărăciei în rândul familiilor elevilor și promovarea incluziunii sociale a copiilor. Acordarea acestui tip de sprijin financiar a avut un impact pozitiv în menținerea elevilor în sistemul de învățământ preuniversitar, descurajând fenomenul de părăsire prematură a școlii și conducând la diminuarea fenomenului de abandon școlar înregistrat la nivelul liceal în rândul tinerilor care provin din medii sociale defavorizate economic”.

Anul trecut, ordinul care a stabilit criteriile pentru acordarea burselor școlare încălca două hotărâri de Guvern. Elevii cu bursa socială nu puteau beneficia și de bursa „Bani de liceu” sau de cea profesională, conform HG-urilor, în timp ce ordinul cu bursele publicat atunci prevedea că pot. În luna noiembrie 2022, ordinul a fost modificat, astfel încât bursa socială să nu poată fi cumulată cu bursa „Bani de liceu”.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker