Actualitate

Cum testau braconierii din Nehoiu vigilenţa poliţiştilor

Braconierii sunt tot mai inventivi în a fenta, dar şi în a testa vigilenţa oamenilor legii. În plus, ei au metode tot mai eficiente pentru a identifica vânatul. O astfel de situaţie au descoperit-o anchetatorii dintr-un dosar de braconaj şi nerespectarea regimului armelor şi muni­ţiilor, concretizat la sfârşitul lunii mai cu reţinerea a trei bărbaţi din Nehoiu, doi dintre ei fiind tată şi fiu. Ulterior, fiul a fost arestat preventiv, iar tatăl cercetat sub control judiciar. După nici două luni de anchetă, cei trei inculpaţi au fost trimişi în faţa instanţei cu acord de recunoaştere a vinovăţiei, fiind dispuse în cazul tuturor condamnări cu suspendare.

Ancheta a demarat la sfârşitul lunii martie când poliţiştii s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea infracţiunilor de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor de către unul dintre cei trei, care folosea o armă de vânătoare deţinută ilegal la activităţi de braconaj în jurul casei sale, armă folosită şi de alte persoane.

La urechile anchetatorilor a ajuns informaţia că acesta are dificultăţi în a procura muniţie pentru respectiva armă, suspectul contactând mai multe persoane cu intenţia de a achziţiona muniţie pentru carabina pe care o deţinea ilegal. De asemenea, poliţiştii au aflat că se încearcă obţinerea de muniţie şi de alt calibru, care însă era disponibilă pe piaţă pentru deţinătorii legali de arme, ceea ce i-a făcut pe oamenii legii să extindă cercetările. Aşa au ajuns la cei doi nehoieni, tată şi fiu, care deţineau cea de-a doua armă de vânătoare.

Cei trei nu aveau un program bine determinat , uneori ieşeau la activitatea de braconaj în mod individual, alteori împreună, însă chiar şi atunci când cei în cauză mergeau la vânătoare în mod individual, se ţineau cât de cât la curent, unii pe alţii în special cu privire la eventualele verificări efectuate de către organele de poliţie. Ei erau conştienţi că pot fi suprave­gheaţi de către organele de urmărire penală, motiv pentru care uneori ieşeau pe fondul de vânătoare din pro­xima apropiere a domiciliilor doar pentru a arunca cu petarde, pentru a vedea modul de reacţie a organelor abilitate.

Pentru facilitarea capturării vânatului, inculpaţii lăsau boabe de porumb în diverse puncte strategice, aflate pe traseul animalelor sălbatice şi au instalat camere de supraveghere pentru a surprinde cât mai fidel comportamentul animalelor şi zona prin care acestea circulă, potrivit hotărârii de condamnare.

Timp de două luni, cei trei inculpaţi au fost urmăriţi pas cu pas de anchetatori.

Potrivit rechizitoriului, aceştia vânau mistreţi ori alte animale din pădure pentru a umple mesele lor şi ale rudelor cu bucate rare, însă încălcând legea. Carnea era preparată în Covasna, fiind transformată în cârnaţi ori salam. Resturile au fost aruncate chiar în wc-ul din curte astfel încât să fie şterse urmele activităţilor ilegale. Acesta s-a întâmplat chiar înaintea unei percheziţii domiciliare desfăşurate de poliţişti.

Pentru a le proba faptele ilegale, oamenii legii au des­cins pe 28 mai la domiciilile celor trei, percheziţii care s-au lăsat cu reţinerea a doi dintre braconieri, de 51 şi 39 de ani, dar şi cu ridicarea unui întreg arsenal de la locuinţele celor vizaţi. Poliţiştii au găsit 3 arme de vânătoare, ­apro­ximativ 100 de cartuşe, zeci de capse, cutii cu pulbere şi ­alice, toate deţinute ilegal, dar şi 2 arme de vânătoare şi 66 cartuşe deţinute legal, precum şi 20 de articole piro­tehnice, toate fiind ridicate de anchetatori.

La fel, şi aproximativ 40 kg carne vânat (mistreţ şi cerb).

În urma cercetărilor, poliţiştii au stabilit că cei trei mergeau în Munţii Buzăului şi vânau fără drept animalele care le ieşeau în cale. Folo­seau atât armele de vână­toare pe care le deţinea în mod legal bărbatul de 39 de ani, dar şi alte arme şi muniţie pentru care buzoianul nu avea niciun document.

Carnea astfel obţinută era consumată de ei şi de familiile lor, ori o împărţeau rudelor şi prietenilor.

Puşi în faţa probelor de necontestat, cei trei au recunoscut faptele şi au încheiat cu procurorul de caz un acord de recunoaştere a vinovăţiei.

Fiecare dintre cei trei braconieri au primit condamnări cu suspendare de 2 ani şi 6 luni cu suspendare, fiind obligaţi să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Primăriei Oraşului Nehoiu, pe o perioadă de 60 de zile lucrătoare.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker