Economic

Cum sunt atribuite numerele de identificare al vehiculelor?

Numărul de identificare VIN este amprenta maşinii. Reprezintă un instrument foarte util, în special dacă vrei să faci o tranzacţie auto.

Fie că vrei să achiziţionezi o maşină sau să o vinzi pe cea care o deţii, un raport VIN, emis în baza numărului unic de specialişti precum checkcardna.com reprezintă o unealtă inteligentă. Poţi evita numeroase probleme, sau dimpotrivă poţi păstra preţul real pentru vehiculul pe care vrei să îl înstrăinezi, cu un astfel de raport. Din acest articole vei afla cum sunt atribuite numerele VIN dar şi cum poţi desluşi caracterele.

 

Numărul VIN este o serie formată din 17 caractere, cifre de la 0 la 9 şi litere din alfabet (mai puţin I, O şi Q). Seria este inserată din 1981 pe toate maşinile produse în SUA, însă soluţia a fost rapid adoptată de cei mai mulţi producători de autovehicule din întreaga lume. În prezent numărul VIN atribuit fiecărui autovehicul corespunde standardului  ISO 3779:2009. Se poate deduce că de aproximativ 40 de ani vehiculele au serii de identificare unice și nu sunt două maşini care să deţină numere VIN identice.

Prin intermediul numărului VIN sunt înregistrate inspecţiile tehnice periodice ale autoturismelor, reviziile anuale, incidentele rutiere, schimbarea proprietarilor dar şi furturile acestora. Pentru că s-a dovedit a fii eficient, autorităţile de control în domeniul siguranţei rutiere au cerut din 1987 că numărul unic de identificare VIN să fie inscripţionat şi pe alte componente ale maşinilor. Astfel acestea pot fi aplicate pe uşi, pe parbrize, în compartimentele de depozitare a roţilor de rezervă, pe motor, sau în alte zone nedetașabile ale caroseriei.  Fiecare dintre caracterele numerelor VIN au o anumită semnificaţie.

Codul WMI format din primele trei caractere, identifică locul de fabricaţie  şi producătorul.

Caracterele WMI sunt atribuite de o autoritate centrală fiecărui producător.

  • Primul caracter identifica locul de origine unde a fost fabricat vehiculul. Maşinile produse în Japonia au primul caracter litera J, însă cele realizate în SUA pot avea caracterele 1, 4 sau 5, iar cele fabricate în Canada au ca primul caracter al seriei VIN cifra 2.
  • Al doilea caracter identifica producătorul maşinii. Caracterul este atribuit se organizaţiile competente regionale.
  • Al treilea caracter furnizează detalii cu privire la producător şi tipul maşinii.

Codul VDS – este  atribuit de producător şi descrie tipul autovehiculului.

  • Al patrulea caracter poate conţine informaţii cu privire la tipul caroseriei sau al motorizării sau detalii cu privire la ambele.
  • Al cincilea completează detaliile tehnice legate de platformă, aici sunt încadrate tipurile SUV, sedan, pickup, s.a.
  • Cel de-al şaselea caracter este amprenta producătorului şi oferă detalii legate de tipul maşinii: Logan, Sandero, MCV, s.a.
  • Caracterul al şaptelea este atribuit de fabricant şi completează informaţiile cu privire la caroserie. Practic acesta îţi spune dacă maşina are 2 uși, 4, sau dacă este decapotabilă.
  • Caracterul cu numărul opt te ajuta să cunoşti detaliile legate de motorizare, capacitate cilindrica s.a.
  • Tot în secţiunea VDS ( caracterele 4-8) se găsesc detalii cu privire la sistemele de siguranța implementate, număr de airbaguri, echipamente, softuri utilizate.

Codul VIS  – format din următoarele caractere  – este atribuit în totalitate de fabrica care produce autovehiculul

Caracterul situat în poziţia a 9 este atribuit de producător. Mulţi manufacturieri aleg să transforme acest simbol în unul de siguranţă.

  • În poziţia 10 se găseşte caracterul care furnizează informaţii cu privire la anul de producţie, şi trebuie să se ţină seama că din 1981, toate vehiculele sunt înregistrate. Aceste caractere pot fi litere capitale sau cifre, de la 0 la 9, fiecare dintre simboluri reprezentând un anumit an. Dacă caracterul din codul VIN situat în poziția 10  este Y, poți deduce că maşina a fost fabricată în anul 2000.
  • Caracterul din poziția 11 dă detalii cu privire la fabrica în care a fost asamblată maşina.
  • Ultimele caractere sunt secvenţiale şi sunt atribuite de fabrică în care au fost asamblate vehiculele. Acestea secvenţe sunt specifice fiecărui producător şi fiecărei sucursale. Vehiculele Dacia produse la Mioveni vor avea serii secvenţiale diferite față de cele asamblate în Algeria.

Astfel sunt atribuite numerele de identificare VIN. Trebuie precizat că seriile VIN folosite în Europa sunt puțin diferite de cele din State, Australia sau Asia, însă toate sunt standardizate în conformitate cu ISO 3779. Un număr VIN este o unealtă valoroasă şi  în mâna experţilor bestvindecoder.com se transformă în investiție inteligentă.

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker