Economic

Cum stă județul Buzău cu datoria publică

Datoria publică totală a României se ridica la 366,4 miliarde lei la sfârșitul anului 2019. Asta înseamnă că fiecare cetățean era dator cu 18.770 lei, însă această sumă includea și datoria locală, adică împrumuturile făcute de primării. Astfel, datoria locală însumează 4 la sută din totalul datoriilor guvernamentale ale statului, adică 14,3 miliarde lei.

Teoretic, astfel de datorii ar fi trebuit să fie făcute de către primării pentru diverse investiții în cadrul comunităților. Banii s-au folosit, însă, și în alte scopuri, cum ar fi crește­rile salariale din sectorul bugetar sau diverse contracte mai puțin avantajoase, care au determinat creșterea datoriilor de la an la an. Cu alte cuvinte, sumele au fost încasate, dar proiectele fie au fost realizate parțial, fie de mântuială sau, în unele cazuri, nu au fost realizate deloc și, astfel, s-a ajuns în situația apariției unor datorii colosale. „Așa se ajunge în situația în care nu ai investiții, iar banii continuă să fie împrumutați. Pentru că se fac împrumuturi pe diferite termene, gen 1 – 15 – 30 de ani, cele care ajung la scadență sunt plătite prin alte împrumuturi. Pe înțelesul tuturor, faci un alt împrumut ca să plătești o datorie”, scrie hotnews.ro.

Situația la nivelul județelor

Serviciul datoriei repre­zintă totalitatea sumelor reprezentând rate de capital, dobânzi, comisioane și alte costuri aferente datoriei publice provenind din finanțările rambursabile angajate pe baze contractuale. Conform datelor furnizate de Ministerul Finanțelor, Capitala conduce la acest capitol, cu o valoare a serviciului datoriilor făcute de primăriile de sector și de Primăria  Capitalei ce se ridica la  619,1 milioane lei.

Aceasta era urmată de Prahova (74.488 lei), Timiș (72.734 lei), Ilfov (70.568 lei), Constanța (65.022 lei) și Galați (62.960 lei). Și Buzăul este prezent la jumătatea clasamentului cu 26.427 lei, o sumă rezonabilă, dacă facem comparație cu județele „fruntașe”. Cu toate acestea, există și județe unde datoriile sunt foarte mici, cum ar fi Olt (6.516 lei), Ialomița (6.515 lei), Gorj (6.210 lei) și Brăila (616 lei).

„Potrivit legii, gradul de îndatorare a bugetului local al unității administrativ-teritoriale – județ, municipiu, oraș, comună – trebuie să nu depășească 30 la sută, în condițiile în care serviciul anual al datoriei publice aferent finanțărilor rambursabile contractate și/sau garantate de unitatea administrativ-terito­rială pentru asigurarea prefinanțării și/sau cofinanțării proiectelor care beneficiază de fonduri externe nerambur­sabile de preaderare și post­aderare de la Uniunea Europeană nu se ia în considerare”, mai scrie aceeași sursă.

Nici serviciul anual al datoriei publice aferent împrumuturilor refinanțate, în cazul împrumuturilor pentru refinanțarea datoriei publice locale, nu se iau în considerare.

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker